‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaA început o afacere cu mure datorită soacrei sale

A început o afacere cu mure datorită soacrei sale

‹ adv ›
‹ adv ›

L-am întîlnit pe Gheorghe Trifan din Sipoteni la un iarmaroc, organizat la un alt capăt al raionului Călărași – la Bravicea. Venise aici cu produsele sale sută la sută naturale. Și ce mai produse! Pomușoarele de culoare negru intens arătau atît de apetisant, încît atrăgeau privirea tuturor. Era imposibil să treci indiferent pe lîngă taraba dînsului. Pînă și maioul în care era îmbrăcat îi oferea un stil aparte, căci pe el era imprimată o fotografie originală, reprezentînd mîinile sale în care ținea mure. V-ați dat seama probabil: anume murele sînt, la ora actual, sensul activităților sale. Gheorghe Trifan  este, în prezent, cel mai mare producător de mure din regiune.

De unde a venit ideea?

N-o să vă vină să credeți. De la soacra lui! Anume ea, mama-soacră, i-a dăruit doi butași de mur. De aici a și început totul.  ”I-am plantat acasă, am urmărit evoluția lor, am citit tot ce am găsit despre muri și am rămas plăcut surpins de cele aflate. M-am gîndit să-mi lansez o afacere anume în acest domeniu”, povestește Gheorghe Trifan. A început cu doi ani în urmă. Acum, are un teren de două hectare, pe care a plantat 500 de butași de 13 soiuri de mur. În toamnă, vrea să mai planteze alte două soiuri de mur. Inițial, a investit 20 mii de lei. Și, cum pofta vine mîncînd, nu s-a lăsat. A investit și a tot investit, deja peste 230 mii de lei numai în acest an. Investește toți banii pe care îi cîștigă din vînzarea murelor. Acum, vrea să își procure și un tractor, pentru ca munca să-i fie un pic ușurată.

Prezentul sună bine, iar viitorul – și mai bine

Gheorghe Trifan are foarte multe planuri pentru viitor. Își dorește să construiască o casă de tip muzeu, pentru a atrage cît mai mulți turiști. Înțelege foarte bine că astfel își va putea să-și promoveze și producția. Își dorește și o mini-fabrică pentru procesarea murelor. ”Pentru o eficiență mai mare, este nevoie de o întreagă linie de procesare a murelor”, explică dînsul, după care pune punctul pe I: ”Eu știu bine ce vreau pe viitor”.

Are foarte multe comenzi, murele sale sînt solicitate. Uneori, nici nu reușește să ajungă cu ele la piață. Iar dacă a ajuns, marfa și-o vinde rapid. ”Sînt convins, în proporție de 99%, că murele, în scurt timp, vor trece în prim-plan, fiind mult mai solicitate decît coacăza, zmeura sau căpșunele ” spune. Își dorește ca, în acest an, să-și găsească o piață de desfacere și peste hotare.

‹ adv ›

Orice problemă are o rezolvare

Ca și în oricare altă afacere, pe lîngă realizări, apar și unele eșecuri. Dar fără riscuri nu se poate. Și-a instalat un sistem de irigare, însă nu are de unde pompa apa, căci obstacolele de natură tehnică sînt, la ora actuală, de nedepășit. A găsit, totuși, soluția. Vrea să-și cumpere un teren alăturat, pentru a-și construi acolo un bazin acvatic propriu, astfel ca să aibă în permanență apă. În plus, vrea să-și extindă și suprafața plantațiilor de muri, de la două hectare la cinci. Avînd un  sistem de irigare funcțional, dar și o  plantație serioasă, speră să ajungă să recolteze anual 80 de tone de mure. Fără irigare și îngrijire corespunzătoare, productivitatea medie la hectar este de 10-12 tone. Atunci, însă, cînd va avea posibilitatea să asigure irigarea, va ajunge să recolteze 18-20 de tone de mure de la hectar. Este sigura că va reuși să ajungă la o asemenea performanță.

Pledează pentru competență și parteneriat

‹ adv ›

Nu se teme de concurență. Din contra, îi încurajează și pe alții să se dedice acestui tip de afacere ”dulce, aromată și sănătoasă”. Își dorește un parteneriat cu alți crescători de mure, își dorește să creeze o asociație a producătorilor de mure, căci numai așa succesul va fi garantat. Oricine este interest, poate să i se adreseze după sfaturi, după ajutor și chiar după material săditor. ”Sînt pentru ajutor și competență, nu pentru concurență”, accentuează Gheorghe Trifan.

”Vrem să molipsim lumea cu aceste culturi netradiționale”

Producătorului de mure din Sipoteni îi vine în permanență în ajutor Agenția Națională de Dezvoltare Rurală ACSA.”Noi  l-am ajutat în prima etapă cu atît cît am putut. Acum venim cu sfaturi ori de cîte ori are nevoie. În plus, timp de trei ani, plantația lui de muri reprezintă un sector demontrativ în cadrul seminarelor cu tematica respectivă”, afirmă Mihail Diacon,  coordonator local ACSA, după care face o remarcă: ”Vrem să molipsim lumea cu acest ”virus” care se numește creșterea culturilor netradiționale”. De notat că, grație ACSA, Gheorghe Trifan a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 42 mii de lei.  Acum, MIhail Diacon, susține sus și tare: ”A meritat investiția pe care a făcut-o ACSA în întreprinderea individuală a lui Gheorghe Trifan”.

Apropo

Pe lîngă faptul că sînt gustoase, murele au și efecte deosebite asupra sănătății. Calitățile acestora sînt bine cunoscute de toată familia lui Gheorghe Trifan. Nu în zădar murele sînt nelipsite în casa lor, atît în stare proaspătă, cît și sub formă de gem sau suc. Le-am gustat și noi – sînt delicoase! Unde mai pui că, la începutul lunii iunie, poți culege deja prima roadă.  Pînă dă bruma, tot ai mure proaspete. Potrivit agricultorului, prețul murelor variază, în dependență de anotimp, între 30 și 80 lei.

Natalia Junghietu//Expresul.com

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii