FOTO: ODIMM
- pub -
Bayer

După 18 ani de muncă în Rusia, Afanasi Col s-a reîntors la baștină împreună cu familia și a vrut să fie propriul său șef. Ghidat de pasiunea de creștere a animalelor, moștenită de la părinți și bunici, a pus bazele unei ferme de creștere a oilor și caprelor în sudul republicii, în satul Cazaclia, raionul Ceadâr-Lunga.

Afanasi spune că nu avea resurse financiare suficiente pentru inițierea afacerii, iar programul PARE 1+1 i-a fost de mare folos. A aflat despre Program de pe internet și a fost susținut foarte mult de prieteni și rude. Cu ajutorul banilor accesați de la PARE 1+1, Afanasi Col a reușit să își modernizeze afacerea, procurând utilaje pentru mecanizarea procesului de muls și un pasteurizator pentru prelucrarea laptelui.

„Nu e chiar ușor să fii întreprinzător în Moldova, în primul rând piața de desfacere e foarte mică. În același timp, prețurile de vânzare sunt reduse în comparație cu cheltuielile pentru producerea mărfii. Pentru atragerea cumpărătorilor facem reduceri semnificative, ceea ce uneori ne lasă păgubași. Laptele și brânza se vinde ca păinea caldă, însă mai greu este cu vânzarea cărnii de oi. Ar fi binevenită crearea unei Asociații de profil care să se ocupe de acest lucru”, susține antreprenorul.

Cu toate acestea, banii pe care îi câștigă, îi reinvestește în extinderea afacerii. Afanasi Col spune că are răbdare și este sigur că în timp se va bucura de câștiguri mai mari. Creșterea animalelor este o activitate de perspectivă și va continua să facă acest lucru.

- pub -
Elitagrotehnologie

Sfatul lui Afanasi Col pentru tinerii care vor să își dezvolte afaceri este de a se documenta, informa despre programele de susținere ale antreprenorilor inițiate de stat, în special de ODIMM, și să participle, să lupte pentru viitorul lor. Reteța succesului, după părerea antreprenorului nostru este că dacă vrei să reușești, trebuie să ai încredere în ceea ce faci, să lupți și să depășești frica, barierele și cu siguranță vei reuși.

- pub -
Avgust

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here