‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAflă ce se întâmplă cu culturile agricole în luna iulie

Află ce se întâmplă cu culturile agricole în luna iulie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Avertizarea cod portocaliu de caniculă intră în vigoare de astăzi.

Potrivit datelor observaţiilor multianuale ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat, luna iulie în Republica Moldova este cea mai căldă lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului constituie în teritoriu de la +19ºC la nord până la +22ºC în sud.

Dintre fenomenele meteorologice stihinice cel mai mare pericol în luna iulie îl prezintă aversele puternice de ploaie şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi puternice de lungă durată sunt posibile în medie o dată în 5 ani, vânturi puternice – în medie o dată în 3 ani, vârtejuri – o dată în 30 de ani. Deosebit de periculoase sunt secetele de vară, posibile pe teritoriul țării în medie o dată în 4 ani.

Potrivit datelor medii multianuale în prima decadă a lunii iulie grâul de toamnă atinge pretutindeni coacerea în ceară. Recoltarea grâului de toamnă, de regulă, se efectuează în perioada 10-20 iulie.

În raioanele de centru și de sud recoltarea în masă a orzului de primăvară, începe de obicei la 10-15 iulie, iar în nordul țării recoltarea începe de la 15-20 iulie.

Potrivit datelor medii multianuale  în luna iulie la porumb se observă formarea şi înflorirea paniculului. Rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m sunt pretutindeni satisfăcătoare şi constituie 70-120 mm.

‹ adv ›

Potrivit datelor medii multianuale, mazărea în luna iulie, atinge coacerea deplină şi pretutindeni se efectuează lucrările de recoltare.

În luna iulie la floarea-soarelui,  se observă creşterea intensivă a tulpinii şi formarea masivă a florilor.

La sfecla de zahăr pe parcursul lunii se semnalează îngroşarea rădăcinii principale. Rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de la 1m pe terenurile cu sfecla de zahăr sunt bune şi constituie 130-170 mm.

‹ adv ›

În luna iulie în livezi are loc creşterea fructelor, coacerea caiselor, piersicilor, prunelor, soiurilor de mere şi pere văratice. La viţa de vie continuă creşterea boabelor, iar la sfîrşitul lunii soiurile timpurii ating, de obicei, coacerea tehnică. Potrivit datelor multianuale, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu plantaţii multianuale constituie în medie 100-140 mm.

La culturile furajere, cum ar fi lucerna, în luna iulie se semnalează creşterea masei verzi după primul cosit.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›