‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura şi-a menţinut tendinţa de creştere şi în trimestrul întîi al anului 2015

Agricultura şi-a menţinut tendinţa de creştere şi în trimestrul întîi al anului 2015

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sectorul agricol a înregistrat o creştere cu 4,4 la sută a producţiei în primul trimestru faţă de perioada similară a anului precedent, peste aşteptările analiştilor şi oficialităţilor, care au mizat pe un avans de 1-3 la sută. Majorarea producţiei agricole a fost determinată de creşterea producţiei vitelor şi păsărilor cu 7 la sută, precizează Biroul Naţional de Statistică /BNS/, informează Moldpres.

Este al treilea an consecutiv în care agricultura se menţine pe tendinţa de creştere. BNS a anunţat anterior un nivel de creştere surprinzător a producţiei agricole, de 8,2 la sută, în 2014 faţă de anul precedent. După avansul de 39,1 la sută în 2013, inclusiv a producţiei vegetale cu 61,8 la sută, experţii se aşteptau la o stagnare sau o creştere nesemnificativă în sectorul agricol.

„Peste aşteptări este evoluţia agriculturii după saltul din anul 2013”, au apreciat experţi ai Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Ei se aşteaptă că şi în 2015 „agricultura va rămîne pe pantă pozitivă, în ipoteza unor condiții climaterice relativ favorabile din acest an, însă creșterea va fi mult mai lentă față de anii precedenți (+1,6%). În pofida acestui fapt, fermierii vor rămîne în situație economică dificilă, din cauza diminuării prețurilor la produsele agricole supuse restricțiilor comerciale de către Federația Rusă”.

Ministerul Economiei prognozează o creştere a producţiei agricole în acest an cu 1 la sută. „Se prevede că în cel mai bun caz volumul producţiei globale agricole va atinge nivelul anului precedent. Conform scenariului pesimist este posibilă o scădere anuală de 10 la sută, avînd în vedere că şi acest nivel este cu 5 la sută superior celui obţinut în mediu în ultimii cinci ani (2010-2014)”, sînt de părere economiştii Institutului Naţional de Cercetări Economice.

IDIS „Viitorul” estimează că producţia agricolă va înregistra o reducere de circa 14%. Rezultatele slabe din agricultură se vor datora „randamentelor scăzute din sectorul vegetal, în special a cerealelor din prima şi a doua grupă şi a culturilor tehnice (sfecla de zahăr, floarea soarelui). În sectorul animalier, dimpotrivă, vor fi remarcate unele semnale de înviorare timidă a activităților economice, rezultate prin restabilirea parţială a efectivelor de animale”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›