‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAIPA a explicat cum vor fi gestionate milioanele de euro oferite de Polonia

AIPA a explicat cum vor fi gestionate milioanele de euro oferite de Polonia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția de Intervențe și Plăți pentru Agricultură (AIPA), desemnată în calitate de unitate de implementare care va gestiona 90 mil. de euro din cele 100 mil. de euro, oferite de Guvernul Poloniei, a explicat care va fi modalitatea de gestionare și acordare a resurselor financiare, oferite Republicii Moldova în condiții foarte avantajoase.

Directorul AIPA, Petru Maleru, a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția ”INFOTAG”, că săptămâna trecută Guvernul RM a aprobat hotărârea privind programul de asistență condiționată din partea Guvernului Poloniei, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

”Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a semnat un ordin prin care a fost constituit un grup de lucru, care în termen de 40 de zile va elabora manualul operațional în care va fi stipulată procedura de recepționare a actelor și eliberare a împrumuturilor. Astfel, după data de 15 octombrie doritorii de a obține credite din aceste resurse vor putea depune dosarele de finanțare”, a spus Maleru.

În ceea ce privește prevederea stipulată în Acordul de finanțare, semnat între RM și Polonia, potrivit căreia contractul minim de finanțare este de 500 mii de euro, Petru Maleru a menționat că ”prin intermediul AIPA contractele mai mici vor fi cumulate, iar astfel va fi evitată plafonarea minimă de 500 mii de euro pentru un contract și asigurat accesul întreprinderilor mici și medii la această finanțare”.

Potrivit lui, toate dosarele vor fi depuse de solictanți la sediul central al AIPA. În cadrul Agenției va fi creată o subdiviziune specializată care va avea rolul de a gestiona sursele parvenite din creditul polonez. Procedura de examinare nu va dura mai mult de o lună, pentru ca dosarele să fie prezentate ulterior Ministerului Finanțelor care va debursa finanțarea.

”Banii însă nu vor ajunge pe contul solicitantului, dar direct pe contul furnizorului din Polonia care va livra echipamentul în RM. În același timp, resursele financiare pe care producătorii agricoli le vor restitui din acest credit vor fi plasate într-un Fond de recuperare, din care vor fi acordate credite altor producători. Astfel rata de rotație a acestui Fond va fi de trei ori”, a explicat Maleru.

‹ adv ›

El a mai menționat că din procesul de achitare a creditului pentru producătorii agricoli a fost exclus sistemul bancar, iar în acest caz împrumutul va ajunge la beneficiar în condiții extrem de avantajoase.

”Creditul va fi acordat solicitanților pentru o perioadă de 5-8 ani, cu o dobândă de până la 1,5%, cu o perioadă de grație de patru ani. Acesta este un credit acordat RM în condiții fără precedent, având scopul de a revigora un întreg sector. Domeniile prioritare vor fi sectorul zootehnic și procesarea produselor de origine animală”, a spus Maleru, care a precizat că ”resursele financiare vor fi acordate după principiul ”primul venit primul servit”.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG” să comenteze declarațiile președintelui Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, potrivit căruia în lipsa existenței mecanismului de finanțare, la Ministerul Agriculturii au fost deja depuse dosare în sumă de 60 mil. de euro, directorul AIPA a negat acest fapt.

‹ adv ›

”Până la moment, nici oficial, nici neoficial nu a fost depus niciun dosar pentru a obține finanțare din resursele creditului polonez”, a spus el.

Creditul de 100 mil. de euro este acordat Republicii Moldova pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producţia de produse agricole tradiţionale (lapte, carne), precum şi a altor produse agricole competitive.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›