- pub -

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pune la dispoziție, spre consultare, Metodologia privind stabilirea prețurilor de referință la calcularea subvenției pentru tehnica, utilajul și echipamentul agricol.

Subvenţionarea producătorilor agricoli se efectuează după principiul rezonabilității prețurilor conform art. 12 alin. (2) şi art. 14 alin. (2) litera g) din Legea nr. 276 din 16 decembrie 2016 cu privire la principiile de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Prezenta Metodologie are drept scop elaborarea Registrului prețurilor de referință pentru mașini, utilaje și echipamente agricole şi principiile de înregistrare a acestora. Registrul prețurilor de referință va fi utilizat pentru asigurarea respectării principiului rezonabilității costurilor la evaluarea dosarelor înaintate la subvenționare din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, în scopul evitării acordării subvențiilor la produse cu prețuri majorate. Registrul prețurilor de referință pentru mașini, utilaje și echipamente agricole se aplică pentru adjudecarea costurilor mașinilor, utilajelor și echipamentelor agricole înaintate la subvenționare, în baza prețurilor de referință stabilite. În perioada de pilotare întocmirea şi actualizarea Registrului prețurilor de referință este asigurată de către Agenția de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură.

- pub -

Registrul cuprinde prețuri de referință pentru maşini, utilaje şi echipamente agricole, specifice submăsurilor de subvenţionare 1.3 şi 2.4. Obiectele se vor diferenția în funcție de principalele caracteristici (ex: putere, lățime de lucru, productivitate etc.). Pentru categoriile de utilaje se aprobă fișele cu informațiile tehnice minime necesare înregistrării în Registrul prețurilor de referință care se va afișa pe site-ul AIPA. Acesta este un proces continuu, fișele diversificându-se pe măsura populării Registrului cu noi categorii de obiecte. Prețurile din baza de date vor fi exprimate în MDL și nu vor include TVA (preț final la beneficiar).

Prețurile de referință sânt centralizate în Registrul prețurilor de referință în care se regăsesc următoarele informații:

  • Cod CPV;
  • Denumirea obiectului;
  • Marcă;
  • Model (un model poate fi introdus o singura dată în baza de date);
  • Caracteristici tehnice principale;
  • Specificații tehnice standard detaliate;
  • Observații echipare;
  • Preț exprimat în MDL, fără TVA;
  • Observații preț.

Metodologia privind stabilirea prețurilor de referință la calcularea subvenției pentru tehnica, utilajul și echipamentul agricol poate fi consultată aici.

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here