‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAnaliză IDIS: R. Moldova se cufundă în criză. Agricultura și comerțul extern vor scădea...

Analiză IDIS: R. Moldova se cufundă în criză. Agricultura și comerțul extern vor scădea drastic

‹ adv ›
‹ adv ›

DIS ”Viitorul” a prezentat marți, 25 august, un nou produs, Economic Outlook, cu o tematică de interes major, ”Criza economică – impact și măsuri de răspuns”. Autorii analizei economice au evidențiat tendințele economice din anul curent și au venit cu recomandări și prognoze. Experții au reflectat situația din sectorul financiar-bancar; sectorul energetic și implicațiile majorării tarifelor din sector; evoluția prețurilor; situația din sectoarele agriculturii, industriei, serviciilor, partea ce ține de investiţiile în economia națională; evoluția comerțului exterior; situația de criză din regiunea transnistreană.

Potrivit autorilor, economia R. Moldova trece printr-o criză dificilă marcată de reducerea consumului populației, încetinirea creșterii volumului producției industriale, scăderea volumului producției agricole și reducerea semnificativă a comerțului extern. Toate acestea au loc pe fundalul deprecierii valutei naționale, creșterii semnificative a prețurilor și imposibilitatea angajatorilor de a majora salariile.

Experții prognozează o creștere a prețurilor cu 15%, volumul producției agricole va scădea cu 14%, comerțul cu amănuntul va înregistra o scădere de 7%, exportul -10%, importul – 20%, iar datoria  aferentă consumului de gaze din stânga Nistrului față de Gazprom, va constitui 4,7 miliarde USD.

În agricultură, estimările sunt exact aceleași ca și în februarie, în contextul descreșterii producției globale.

”În sectorul vegetal avem o situație care va arăta cât de adânc poate pătrunde criza într-un sector care nu a fost resuscitat. Sunt unele schimbări puțin pozitive în sectorul animalier. Avem probleme grave privind comercializarea producției agricole, ajustarea reglementărilor naționale, devieri foarte mari de la agenda de implementarea a Acordului de Asociere, în special Titlul IV și V. O altă problemă este modernizarea instituțiilor care au tangențe cu activitățile agricole”, a precizat Viorel Chivriga.

Expertul a mai menționat că în anul curent finanțarea sectorului agrar va drena.

”Avem probleme în sectorul financiar bancar astfel că bani nu sunt, iar unele fonduri nu au ajuns la destinație. Fermierii din RM nu vor putea intra în competiție cu semenii lor din țările europene cât timp nu au condiții de activitate. O problemă mare este și datoria întreprinderilor procesatoare față de agenții economici care activează în sectorul agricol. Lipsa piețelor de desfacere a impus ca aceste întreprinderi să activeze fără rațiuni economice, în mare parte”.

”În comerțul extern, experții IDIS au prevăzut o scădere la export și import încă la începutul anului, dar acestea s-au dovedit a fi mai mari decât am prognozat noi. În partea estică avem doi actori importanți –  Ucraina și Federația Rusă. De cealaltă parte, Germania, Polonia, Bulgaria, au săltat considerabil cifra la export. La import avem o situație mai puțin controlată. Este necesară o debirocratizare a tuturor procedurilor realizate de instituțiile de stat. Puterea agenților economici este scăzută, au nevoie de suport. Avem nevoie de o practică nouă în care guvernul să vină cu un raport al realizărilor și al lacunelor pentru a mișca lucrurile pe agenda autorităților și a favoriza implementarea acordului de asociere”, a subliniat Viorel Chivriga.

”Amânarea revizuirii tarifelor, care trebuia să aibă loc în 2014, volatilitatea cursului valutar, au generat o inflație majoră de două cifre, prognozată de noi încă în luna februarie. Analizând factorii reali, remitențele, importurile, exporturile, dar și investițiile străine, avem o oarecare ”caniculă” în perioada estivală, care se va accentua în perioada de iarnă, mai ales dacă nu vom beneficia de un suport din partea FMI. Astfel, vom avea o deteriorare însemnată a cursului valutar, inflația posibil să ajungă până la 15%. La fel, coșul de consum va scădea și se va axa pe produsele primare”, a argumentat Sergiu Gaibu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii