FOTO: tb.org.tr
- pub -
Bayer

Asigurarea împotriva calamităților naturale ar putea deveni obligatorie. Ministerul Agriculturii propune crearea Casei Naționale de Asigurări în Agricultură. Astfel, fermierii ar putea fi constrânși să-și asigure terenurile, aşa cum toţi cetăţenii, de exemplu, sunt obligați să-și cumpere polița de asigurare medicală, transmite postul Canal2.

Mihai Ţurcanu din oraşul Mărculeşti, raionul Floreşti, deţine o livadă cu o suprafaţă de 20 de hectare. Mai mulți ani la rând, fermierul a suportat pierderi, din cauza grindinei, secetei sau chiar a îngheţurilor de primăvară. Din acest motiv, agricultorul şi-a asigurat livada.

”Eu am avut pierderi să spunem undeva de 500 de mii de lei. Și nu am primit niciun ban pentru că au socotit că la mine situația e mai bună”, a comunicat fermierul din satul Mărculești, raionul Florești, Mihai Țurcanu.

Mihai Ţurcanu este sigur că riscul de a se confrunta cu astfel de situații va fi minim, dacă va fi introdusă asigurarea agricolă obligatorie.

”Asigurările sunt binevenite, însă trebuie foarte bine de chibzuit, fiindcă într-adevăr noi suntem după un an de secetă și au fost afectați toți fermierii. Nu sunt bani. Sunt mulți cu credite foarte mari”, a mai spus fermierul din satul Mărculești, raionul Florești, Mihai Țurcanu.

- pub -
Elitagrotehnologie

Subiectul a fost discutat de responsabilii la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții companiilor de asigurare. Unii dintre aceştia afirmă că agricultorii apelează la șmecherii doar pentru a obține despăgubiri.

”Au căzut două boghițe de ghiață la o ”sotkă” de ce să nu încerc să chem compania de asigurări ca să mai fac oleacă de bani? De aceea, nu întotdeauna producătorii agricoli au dreptate”, a afirmat reprezentantul Companiei de Asigurări, Ion Buza.

Alți asigurători ar fi gata să perceapă o primă mai mică de la fermieri, în schimbul unei polițe de asigurare obligatorie în agricultură.

”Cum ne vom pomeni noi în situația în care 70-80 la sută din producători nu reușesc să-și achite prima de asigurare?  Umblăm cu judecăți, nu este binevenit”, a afirmat reprezentantul Companiei de Asigurări, Oleg Galbură.

Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură urmează să decidă cum îi va obliga pe fermieri să procure poliță agricolă.

”Fie că vom merge pe calea obligativității, așa cum există și obligativitatea achitării anumite prime în alte fonduri. Aduc exemplu aici, Casa Națională de Asigurări Sociale sau, eventual, obligativitatea în cazul accesării subvențiilor”, a afirmat directorul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc.

Pentru început, se propune ca agicultorii să fie obligați să-și asigure vița-de-vie și livezile.

”Trebuie să elaborăm un mecanism, să vedem care sunt și costurile și cheltuielile care sunt pentru fiecare cultură separat. Fiecare cultură are cheltuielile”, a declarat ministrul Agriculturii, Eduard Grama.

Potrivit statisticilor, anul trecut doar două la sută din livezile şi terenurile agricole au fost asigurate.

- pub -
Comsales

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here