‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociaţiile de afaceri sunt indignate de modul de elaborare şi adoptare a politicii bugetar-fiscale

Asociaţiile de afaceri sunt indignate de modul de elaborare şi adoptare a politicii bugetar-fiscale

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenda Naţională de Business, prin reprezentanţii săi – asociaţiile de afaceri, îşi exprimă profunda indignare în legătură cu modul de elaborare şi adoptare a unor legi fundamentale pentru societate şi comunitatea de afaceri, aşa ca cele referitoare la bugetul de stat, politica bugetar-fiscală pentru anul 2015 şi altele conexe. În fiecare an, conţinutul acestor legi fundamentale şi procesul ce însoţeşte elaborarea şi adoptarea acestora au fost obiectul criticii din partea societăţii civile, din cauza nerespectării de către autorităţi a mai multor norme legale, se arată într-o declarație a instituției.

Vă prezentăm mai jos textul declarației.

Anul curent, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru politica bugetar-fiscală și proiectul Bugetului pentru 2015 cu încălcarea principiului transparenței procesului decizional, fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate, inclusiv mediul de afaceri. Procedura de asumare a răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu dă posibilitate societății civile să participe la consultări și nici deputaților nu le este permis să înainteze amendamente. O astfel de practică pentru proiecte de o importanță deosebită, cum este politica bugetar-fiscală și bugetul pentru 2015, cu substituirea procedurilor parlamentare și încălcarea procedurilor de transparență decizională, nu poate fi acceptată într-un stat cu principii democratice.

Ca şi în anii precedenţi, bugetul pentru anul 2015 nu este unul conceptual, lipseşte analiza amplă a impactului deciziilor și a sumelor alocate dezvoltării anumitor sectoare, grupuri sociale, economiei în ansamblu (analiza impactului de reglementare). Bugetul arată mai degrabă a deviz de cheltuieli și venituri (buget fără politică bugetară).

Mediul de afaceri din Moldova are nevoie de un set de politici bugetar-fiscale orientat spre dezvoltare și nu spre acoperirea anumitor goluri din buget și divizarea intereselor (banilor) între anumite grupuri de influenţă.

Politica fiscală, de asemenea, reprezintă o “cârpire” a Codului Fiscal, cu scopul de a obţine mărirea imediată a bazei impozabile. Ca atare, această politică nu urmăreşte să stimuleze dezvoltarea afacerilor, a economiei în ansamblu, ci are ca scop imediat majorarea încasărilor la buget, fără a ţine cont de impactul său asupra veniturilor companiilor. Acest fapt va duce inevitabil la compromiterea calităţii mediului de afaceri, descreșterea economiei şi la degradarea instituțiilor publice.

‹ adv ›

Politica fiscală asumată astăzi de Guvern, este bazată doar pe o singură funcţie fiscală, cea de colectare a banilor în buget şi, în mod special, pe sporirea acestor colectări, pentru a acoperi găurile din buget. În acelaşi timp, se face abstracţie de alte funcţii ale politicii fiscale, aşa ca cea de reglementare, care ar susţine dezvoltarea anumitor sectoare, regiuni ale ţării, de funcţia  socială, etc. Ca rezultat, avem un Cod fiscal fără politici fiscale echilibrate (norme fiscale fără politică fiscală). În rezultatul politicilor propuse, implementate începând cu mijlocul anului, a lipsei echilibrării și orientării acestora spre dezvoltare, businessului îi va fi mult mai greu să-și adapteze planurile și procesele instant, cu repercusiuni iarăşi negative asupra climatului general de afaceri.

ANB consideră politica fiscală pentru anul curent ca fiind una dezechilibrată şi dăunătoare  dezvoltării culturii antreprenoriale și societăţii în ansamblu, aşa cum aceasta limitează dreptul firesc al întreprinzătorilor de a deduce anumite cheltuieli, care contribuie direct la obţinerea veniturilor (cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţia automobilelor, deşeuri şi reziduuri, TVA la acestea, etc.). Pe de altă parte, o astfel de politică aduce prejudicii dezvoltării sectorului asociativ, deoarece limitează posibilităţile companiilor de a efectua donaţii și plăţi cu caracter filantropic societăţilor necomerciale.

Reprezentanţii mediului de afaceri, prin intermediul ANB, aşteaptă de la noul Guvern o politică bugetar-fiscală echilibrată, adoptată în conformitate cu normele legale ale ţării, dar nu continuarea practicilor anterioare ale guvernelor de ignorare a priorităţilor de dezvoltare şi a manifestării lipsei de respect faţă de norme şi legi (ignorarea legilor, a diviziunii funcţiilor în stat, a regulilor şi procedurilor de elaborare şi adoptare a actelor de stat, inclusiv ignorarea consultărilor cu societatea civilă în acest proces).

‹ adv ›

Guvernul actual a demonstrat că nu este dispus să pună preţ pe părerile şi propunerile venite din partea reprezentanţilor businessului şi a societăţii civile şi, în cel mai bun caz, consideră suficient să-i asculte, ignorând în acelaşi timp poziţiile acestora. Prin aceasta, reprezentanții mediului de afaceri consideră că se continuă practica anilor precedenți de transformare a procesului de participare publică la elaborarea  politicilor într-o simplă formalitate.

Solicităm, în acest context, să fie respectată legislația în vigoare și revenirea procesului de elaborare și de adoptare a legilor referitoare la politica bugetar-fiscală în cadrul public, alinierea la principiul democrației și vectorul european asumat de către R. Moldova.

Agenda Naţională de Business din Moldova (ANB) este o platformă a peste 30 de asociaţii de business şi Camere de Comerț. ANB a fost lansată în noiembrie 2008 de IDIS „Viitorul”, cu suportul Center for International Private Enterprise (CIPE).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii