‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAşteptările şi impresiile fermierilor prezenți la Primul Forum Agricol Transfrontalier UFMR

Aşteptările şi impresiile fermierilor prezenți la Primul Forum Agricol Transfrontalier UFMR

‹ adv ›
‹ adv ›

Părerile şi aşteptările participanţilor la Forumul Agricol Transfrontalier UFMR cu genericul „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din Republica Moldova şi România” au fost diferite, dar cu toţii au vociferat că asocierea este unul dintre cei mai importanţi catalizatori ai progresului, indiferent sub ce formă, asociaţii sau coperative este un punct cheie în dezvoltarea agriculturii şi în dezvoltarea unei ţări per general.

Citește și: Principalele idei de la Primul Forum Agricol Transfrontalier UFMR

Diana Crudu (producătoare de struguri din Durleşti)

Că România a înregistrat progrese, nici nu se discută. Dacă să vorbim comparativ, în România viticultorii au primit sub formă de subvenţii câte 13.800 de euro/hectar, în timp ce în Republica Moldova suportul a fost de circa 1.500 de euro/hectar. În principiu ni s-a achitat doar investiţia pentru procurarea butaşilor, în rest tot ceea ce ţine de sistemul de susţinere, irigare, palsă antigrindină a fost suportat în totalitate de fermier.

Putem afirma cu certitudine că viticultorii din Republica Moldova sunt mai mult entuziaşti şi tot profitul pe care reuşesc să-l acumulze ulterior îl reinvestesc.

Am venit la forumul de astăzi ca să-mi revăd, în primul rând colegii de breaslă, să ne împărtăşim cu reuşitele, dar şi cu nereuşitele din anul curent. Am sperat că o să vedem la acest eveniment reprezentanţi ai marelor reţele de desfacere din România, în schimb am avut posibilitatea să comunicăm cu experţi din România care ne-au oferit informaţii calitative. Vom încerca să le urmăm exemplul. Pînă la urmă orice experienţă e binevenită. Ceea ce e foarte important, am văzut colegii noştri foarte motivaţi, pentru că a fost un an bun, cu roade bune mai ales după îngheţurile din aprilie, dar cred că Cel de Sus a vrut să ne dea o lecţie – că toate sunt în Voia Lui şi am avut un an extraordinar de bun din punct de vedere a recoltei, însă nu şi din punctul de vedere a preţului la struguri. Să vinzi strugurii de masă cu 11 lei/kg e un păcat…

Doina Sîrghi (Cimişlia)

Creştem, împreună cu soţul, cereale de mai mult de cinci ani. Am venit la Forum pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă colegii cât şi care ar fi soluţiile pentru problemele identificate.

A fost un forum foarte interesant şi util, cu oameni frumoşi. Am participat la atelierul dedicat tinerilor antreprenori şi împreună cu colegii am nominalizat următoarele probleme cu care ne confruntăm:

1. Lipsa informaţiei în domeniu;

2. Registrul învechit al plantelor şi seminţelor;

3. Lipsa asociaţiilor tinerilor antreprenori.

Am propus şi unele soluţii, cum ar fi implicarea statului în crearea unui fond de asigurări în agricultură, sau categorizarea fermierilor după vârstă şi nu după experienţă în agricultură, ş.a. Sperăm să fim auziţi şi susţinuţi şi de către autorităţile competente.

Vladimir Bunu (producător de struguri de masă din raionul Călăraşi, satul Hirova)

Am venit la Forum pentru un schimb de experienţă cu partenerii din România, mi-a fost curios să aflu despre relaţiile dintre stat şi producători. Am venit şi cu speranţa de a mă informa referitor la accesarea fondurilor pentru construcţia unei camere frigorifice. Sperăm că şi statul nostru va contribui şi ne va ajuta ca să putem produce în continuare. Pentru că constatăm cu regret, că ramura vitivinicolă se află în regres. Am reuşit să ne revedem şi să ne împărtăşim rezultatele din anul curent cu colegii de breaslă. Ne dorim foarte mult ca să se soluţioneze problemele ce ţin de subvenţionare şi pieţe de desfacere pentru produsele noastre.

Prima ediţie a Forumului i-a avut în calitate de experţi din România pe Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, Emil Florian Dumitru, director executiv al Organizaţiei naţionale interprofesioinale vitivinicole, Florin Istrati, preşedintele cooperativei agricole Valea Râului, Adelina Popescu, director executiv al Asociaţiei Fermierilor ş.a.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii