FOTO: noi.md
- pub -
Bayer

Ministrul interimar al Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Bumacov a declarat într-un interviu pentru „Sputnik-Moldova”, că ar fi o mare greșeală, dacă în Codul Funciar vor fi făcute modificări care să le permită străinilor să cumpere terenuri agricole în Republica Moldova.

„Ar fi o mare greşeală. Acum pământul la noi este ieftin. I-am convins şi pe cei de la Bruxelles că nu e o idee bună”, a declarat ministrul.

Bumacov nu exclude că noua guvernare ar putea reveni la ideea legalizării vânzării de pământ moldovenesc străinilor.

- pub -
Elitagrotehnologie

„Nu este exclus, dar, cât am fost ministru, nu am acceptat această idee, chiar dacă am fost presat. Dacă se va face acest lucru, va fi o acţiune împotriva cetăţenilor RM”, a concluzionat Bumacov.

Citește și: Cum putem evita vânzarea terenurilor către străini: Soluția vine de la unul dintre cititorii Agrobiznes

Directorul adjunct al Centrului pentru Studii Strategice și Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova consideră că vânzarea terenurilor agricole pentru străini nu e o opțiune bună.

„Acum câțiva ani această problemă a fost discutată foarte delicat. Economiștii și oamenii de afaceri care activează în acest sector au fost întotdeauna categoric împotrivă”, a spus Gorelova.

Potrivit economistului, pentru Republica Moldova acum pământul este principalul mijloc de producție pentru mai mult de jumătate din populație – atât pentru producători cât și pentru locuitorii din mediul rural.

„Statul, adoptând decizia de vânzare a terenurilor agricole către străini, va lipsi astfel poporul de mijloacele de producție. Trebuie să nu uităm că Republica Moldova este o țară săracă, iar aproape 60% din populația rurală își câștigă pâinea în agricultură. Prin urmare, este foarte periculos. Falimentul unor producători agricoli ar putea impulsiona guvernarea să se gândească că, odată ce agricultorii moldoveni nu pot face afaceri, cea mai bună ieșire din situație – să le permită străinilor să intre pe piață. O astfel de abordare nu este corectă”, a accentuat Gorelova.

Potrivit agenției Novosti-Moldova, la finele anului trecut, reprezentanţii guvernării au declarat că intenţionează să aducă modificări la legislaţia existentă, care ar permite investitorilor străini să cumpere terenuri agricole în Republica Moldova.

- pub -
Comsales

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here