FOTO: ferma-saanen.ro
- pub -
Mobiasbanca

Patria caprelor de rasă Saanen este considerată o localitate cu aceiași denumire din Alpii Bernezi, Elveția. Deși elvețienii au creat numeroase specii de capre care sunt bune de lapte, aceste animale sunt considerate drept cele mai productive, pentru că dau cea mai mare cantitate de lapte.

Originea

Niște date concrete despre originea acestei rase de caprine nu există. Dar, cert e faptul că Alpii sunt un mediu ideal pentru a crește aceste animale, iar împreună cu fauna acestei regiuni creează acel habitat necesar pentru ele și care le-au „creat”.

- pub -
Organic Protect

Capra Saanen

În mare parte, această rasă nu se deosebește cu mult de o capră obișnuită. Dar sunt cu mult mai productive, atunci când vine vorba despre cantitatea de lapte ce o oferă.

Animalele mai pot fi deosebite pentru faptul că au un cap mic, dar grațios. Acesta este destul de lung, e poziționat mai mult pe o parte și are urechile îndreptate înainte. Femelele și masculii, de obicei, nu au coarne.

Caprele din rasa Saanen au și gâtul destul de lung și plat, și uneori pot apărea și unele excrescențe ale pielii, pe care noi le numim în popor „cercei”. Corpul este și el lung și lat. Mușchii (în special la nivelul coapselor) nu sunt prea dezvoltați. Acesta fiind și unicul dezavantaj al acestei rase. De asemenea, se mai poate observa că unele capre au un „fund ce atârnă”.

Dar, în mare parte membrele acestor animale sunt destul de puternice, iar copitele au culoarea galben deschis. Din malformații ale membrelor se mai poate întâlni și piciorul strâmb.

Ugerul este mare, sub formă de pară, bine dezvoltat și direcționat un pic înainte. Mameloanele sunt, de asemenea, bine dezvoltate.

Mai jos vă propunem un tabel cu măsurările (în cm) pe care ar trebui să le aibă caprele din rasa Saanen și cum pot fi ele deosebite de alte specii.

Femela Mascul
Înălțimea greabănului 76 84-95
Înălțimea osului sacru 77 88
Lungimea corpului 81 84
Sfera pieptului 88 94
Mărimea pieptului 35 41
Lățimea pieptului 18 18,6
Lățimea posteriorului 17 17,5
FOTO: dmir.ru
FOTO: dmir.ru

Cantitatea de lapte

O capră a acestei rase poate oferi în mediu câte 600-700 litri pe an. Dar dacă, hrana acesteia este îmbogățită cu alimente speciale, poate ajunge și până șa 1000-1200 litri. Recordul absolut al acestei specii îl constituie cantitatea de 3499 l. E interesant și faptul că femela Saanen poate da de 12-15 ori mai mult lapte pe an, decât ar face o vacă. Cea din urmă poate da doar de 5-8 ori mai mult. Grăsimea laptelui de capră al acestei rase e de 3,5 – 4%, fiind cu mult mai mică decât a caprelor obișnuite. Perioada de mulgere durează 8-11 luni pe an. Interesant este că la o fermă din Italia caprele Saanen a ajuns la un record de 10 litri de lapte pe zi.

Fecunditatea

Capacitatea acestora de a se înmulți este destul de bună, la 100 de capre se pot naște anual 180-250 copii.

Valoarea acestei rase de capre este de neînlocuit. Caprinele Saanen sunt fără îndoială cea mai productivă rasă de capre din lume, la capitolul randamentului de lapte oferit. Aceste animale au și gene care se moștenesc de următoarele generații. În plus, ele sunt perfect adaptate la o climă mai aspră.

Un expert cu renume a scris despre aceste animale precum că: „…aceasta este cea mai valoroasă specie care ajută la creșterea capacității producției de lapte”. Iar cercetările ulterioare au confirmat acest fapt.

- pub -
Adama

3 COMENTARII

  1. Futucaa.. deja aberezi ..
    Nu m-ai da „copy-paste” la articole ca, scri aberatii :
    „E interesant și faptul că femela Saanen poate da de 12-15 ori mai mult lapte pe an, decât ar face o vacă. Cea din urmă poate da doar de 5-8 ori mai mult.”
    De 10 ori mai mult decat o vaca??? Cine e vaca??
    Nu raspunde ca te faci de rahat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here