‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCât de profitabilă poate fi o afacere cu șinșile

Cât de profitabilă poate fi o afacere cu șinșile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lupta pentru a ajunge pe piață și a te impune ca un om de afaceri de succes necesită multă muncă. Ca să ai un business prosper și care să îți aducă și un venit stabil ar trebui să fie condițiile de bază în inițierea unei afaceri. Pentru aceasta trebuie să mai ții cont și de relația cerere-ofertă pe care o oferă ramurile economiei. Ai putea începe cu domenii care sunt mai puțin cunoscute și valorificate, cum ar fi, spre exemplu creșterea și reproducerea puilor de șinșile.

Șinșila (chinchila) este un animal ierbivor, cu o blană prețioasă și care, în anumite condiții, poate fi adaptată la climatul nostru. De obicei, familia este formată dintr-un mascul și 3-4 femele. Acestea pot aduce de două-trei ori pe an câte 3-4 pui.

Șinșila mai este considerată drept și animal de companie. Puiul costă aproximativ cincizeci de dolari. Pentru un antreprenor însă un interes sporit o are blana acestuia, care valorează exact cât și un pui.

Planul de afaceri

Un business în acest domeniu îți poate aduce venituri destul de mari. Cererea pentru blana de șinșila este destul de mare. Plus la toate, și concurența pe piață e minimă. Poți începe ca pe o afacere de familie sau îți poți atrage investiții sau credite din start.

Cuștile. Acestea trebuie să fie permanent curate, uscate și cu o temperatură constantă a aerului. De asemenea, ține cont de faptul că șinșilele sunt animale nocturne, deci ai nevoie și de izolarea fonică a încăperii. Pentru 20 de familii ai nevoie de circa 2 m2. Fiecare femelă ar trebui să aibă propria sa cușcă, dimensiunea căreia trebuie să fie de 50 cm – lățime, 60 cm – lungime, 50 cm- înălțime.

‹ adv ›

Hrana. Animăluțele trebuie hrănite cu fân și alte palete de furaje doar o dată pe zi. Un animal adult mănâncă aproximativ 20 de kg pe an. Ai nevoie, de asemenea, să ai grijă de alimentarea cu apă a animalelor. Cel puțin o dată pe săptămână trebuie să nu uiți a le curăța cuștile, rezervoarele de apă/hrană, a le arunca gunoiul, iar o dată pe lună să faci și o dezinfectare generală.

Legea. Nu ar trebui să ignori și legile în privința antreprenoriatului. Pentru a iniția o afacere de reproducere a șinșilelor trebuie să o declari ca pe o afacere individuală și ai nevoie de câteva certificate ale serviciilor veterinare.

Pentru început, poți iniția afacerea doar cu o familie de animăluțe. După un an, deja o să ai câteva familii proprii. Dar în acest timp, ar trebui să îți creezi și un cerc de cunoștințe cu care să poți face schimb de experiență. Totodată, nu uita că mai faci din când în când „schimbul de sânge” între generații, lucru vital de altfel.

‹ adv ›

Investiții și profit

Deci, dacă ar fi să facem niște calcule simple am avea cam un astfel de tablou. Să presupunem că ai 20 de familii (O familie poate costa până la 500 de dolari !). Aceasta înseamnă 80 de animăluțe. Creșterea acestora o poți face și pe un teritoriu de lângă casa unde locuiești, deci nu au nevoie de arendă și economisești pe chirie. Cu atâtea animăluțe te poți isprăvi și singur, deci nu ai nevoie de forță de muncă angajată.

Un animal costă în jur de 50 $, înmulțit cu numărul de animale pe care le ai în total, în cazul nostru erau 80, ai deja 4.000 de dolari.

Pregătirea încăperilor și a cuștilor pentru șinșile te pot costa cam tot la 4.000 de dolari, dar dacă le faci singur, suma scade în jumătate.

Cu hrana e și mai ușor. Alimentele pentru fiecare animăluț pot ajunge la doi sau trei dolari. Se obține maxim 240 dolari pe an. Iar costurile totale se ridică la 6.000 – 7.000 de dolari.

Acum, despre profit. 80 de animale, dintre care 60 femele și 20 masculi. O femelă gestantă poate da viață la minimum 3 pui cam de 3 ori pe an. Chiar dacă vor exista doar două ori, vei avea 6 pui de la fiecare femelă. Iar la sfârșitul anului, dacă îi vei vinde cu cel puțin 50 dolari, aduni circa 18.000 de dolari.

Chiar și cu un astfel de calcul aproximativ, poți observa cât este de rentabil un astfel de business. Cu investiții minime poți obține profituri mari. Trebuie doar să vrei!

S. Tataru

 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›