‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInfografic: Către cine și pentru ce au fost oferite subvențiile în agricultură în 2014

Infografic: Către cine și pentru ce au fost oferite subvențiile în agricultură în 2014

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2014, Guvernul a alocat 544 milioane de lei pentru subvenționarea producătorilor agricoli, care au mers spre aproape 5300 de fermieri subvenționați. Cei mai mulți beneficiari se atestă în raioanele Criuleni, Soroca și Hâncești.

Din cei aproape 5300 de fermieri subvenționați în 2014, 32% din aceștia sunt tineri fermieri, iar 17% – femei. Cahulul are cele mai multe dosare subvenționate – 309, cu o valoare medie per subvenționare de 75.1 mii lei, iar Ceadâr-Lunga se poate mândri cu cele mai mari sume subvenționate per dosar, cu o valoare medie de 261 mii lei.

Conform apartenenței la Asociațiile Profesionale, cele mai mari subvenții le-au primit membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, cu o sumă totală de 133.5 milioane lei la 786 membri subvenționați. În același timp, Asociația UniagroProtect a avut peste 1,000 membri subvenționați, însă care au primit doar 8,6 milioane de lei în subvenții.

Pe lângă aceasta, peste 41% din subvenții au mers spre SRL-uri, iar 6.5% din ele spre SA, cooperative și entități cu alte forme de organizare, iar 51,4% din subvenții au mers spre gospodăriile țărăneși.

În clasamentul pe raioane după distribuția fondului de subvenționare, raionul Criuleni este pe primul loc cu 36,4 milioane lei acordați, urmat de Soroca (32,5 milioane lei) și Hâncești (27,1 milioane lei). La coada clasamentului se află Basarabeasca (4,2 milioane lei), Nisporeni (3,8 milioane lei)  și Bălți (0.5 milioane lei).

În ceea ce privește domeniul de investiții a subvențiilor, cea mai mare parte a acestora a mers spre dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare – 26%, în timp ce 22% au fost destinate pentru producerea tehnicii și utilajului agricole, iar 13% – pentru  înființarea plantațiilor multianuale. În plus, deși investițiile în sisteme anti-îngheț și anti-grindină sunt considerate a fi cele mai eficiente investiții în agricultură, doar 3% din subvenții au fost destinate pentru această măsură.

FOTO: Budgetstories.md
FOTO: Budgetstories.md
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii