‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe cred Bumacov și Cosarciuc despre majorarea cotelor la exportul de fructe în UE

Ce cred Bumacov și Cosarciuc despre majorarea cotelor la exportul de fructe în UE

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii agricoli din Republica Moldova nu au acum posibilitatea de a atinge cotele permise de către UE la exportul de fructe pe piaţa europeană. Afirmaţia aparţine ministrului agriculturii în exerciţiu, Vasile Bumacov, şi ex-ministrului agriculturii, Valeriu Cosarciuc, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Potrivit lui Bumacov, nu trebuie să aşteptăm şi nici nu este real ca în timpul apropiat Republica Moldova să poată exporta în UE 40 de mii de tone de fructe. „Poate că vom reuşi să atingem aceste cote peste vre-o doi ani, iar atunci va fi posibilă şi ridicarea acestui plafon. Uniunea Europeană a ridicat cota respectivă pentru a încuraja producătorul agricol din Republica Moldova”, a precizat Bumacov.

Ministrul Agriculturii a reiterat că principalul motiv care împiedică atingerea cotei de 40 de mii de tone rămâne ambalarea, sortarea şi păstrarea fructelor. Cât priveşte calitatea fructelor moldoveneşti, ele sunt competitive pentru piaţa europeană.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Bumacov a respins afirmaţiile precum că agricultura moldovenească s-ar afla într-o stare deplorabilă. „Sunt lipsite de temei afirmaţiile celora care spun că agricultura noastră este la sapă de lemn. Nicio ramură a economiei naţionale nu are atâtea branduri precum agricultura. În ultimii ani avem creşteri spectaculoase în agricultură. În afară de factorul meteo, această creştere se datorează şi dezvoltării tehnologiilor, a investiţiilor, inclusiv a suportului statului în domeniu”, a spus oficialul.

Pe de altă parte, Valeriu Cosarciuc consideră că aportul statului în agricultură este minimal, astfel fermierii moldoveni nu vor avea posibilitatea ca în timpul apropiat să majoreze volumul exporturilor de fructe în UE. „Guvernul nu şi-a onorat promisiunile privind subvenţionarea producătorilor agricoli, astfel, o bună parte din cererile depuse au rămas neacoperite. Contribuţia statului în agricultură este de 14 euro pentru un ha, faţă de statele europene, unde statul contribuie cu cel puţin 150 de euro la hectar.

Fostul ministru susţine că pentru ca agricultura moldovenească să devină competitivă pe plan european, sunt necesare investiţii anuale de la 2 până la 3 mlrd de lei.

‹ adv ›

Amintim că miercuri, 17 decembrie, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie prin care deschide şi mai mult piaţa comunitară pentru unele categorii fructe proaspete din Republica Moldova. Măsura este menită să compenseze producătorilor moldoveni pierderile suferite în urma interdicţiilor impuse de Rusia pe criterii politice. Decizia va permite importul fără taxe a 40 de mii de tone de mere, 10 mii de tone de struguri de masă şi 10 mii de tone de prune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii