‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe prețuri se oferă anul acesta pe piață pentru merele care merg la fabricile...

Ce prețuri se oferă anul acesta pe piață pentru merele care merg la fabricile de procesare

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2015 horticultorii din Moldova au transportat pentru procesare circa 190 mii tone de mere din recolta totală de 300 mii tone.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au comunicat pentru „INFOTAG”, în medie procesatorii achitau câte 13,5-13,7 cenţi SUA pentru un kilogram de mere, iar la sfârşitul sezonului chiar şi 17 cenţi.

Pentru comparaţie, în Austria şi Polonia la începutul sezonului procesatorii achitau câte 5 cenţi, iar în noiembrie preţurile au crescut până la 15-16 cenţi.

Între companiile moldoveneşti, cel mai optim preţ la mere a oferit compania Orhei-Vit, care achita în medie 14,5 cenţi şi a procesat pentru sezon cel mai mare volum de fructe şi legume – 63 mii tone.

Conducerea S.A. a remarcat că nu este nici pe departe cel mai mare preţ care se achită pentru mere în ultimii ani. Astfel, în 2011 fabricile locale cumpărau mere la preţ de 15,5 cenţi, iar în noiembrie 2011 preţul la mere atingea 22 cenţi, iar în 2012 preţul mediu a fost la nivel de 15 cenţi, în 2007 – 16,2 cenţi.

Alte fructe şi legume se cumpără în volum mai mic. Totuşi, companiile Natur Bravo şi Alfa Nistru cumpără o listă mare de legume. Totodată, cel mai mare sortiment de legume şi fructe în prezent procesează Orhei-Vit – 29.

‹ adv ›

Directorul general al companiei, Boris Efimov, a spus că sortimentul larg este asigurat de eforturile echipei comerciale a companiei.

„Peste 70% din volumele totale ale producţiei comercializate sunt exportate în 25 de ţări ale lumii. În 2015 am majorat considerabil livrările în Mongolia, Georgia, SUA, statele baltice, Israel şi China. Pe multe pieţe am sporit şi nivelul de promovare. De asemenea, în anul curent am deschis o nouă piaţă – Insulele Maldive. În pofida teritoriului mic al acestui stat insular, este vorba despre livrări considerabile. Astfel, chiar şi la staţiunile din Oceanul Indian sunt prezente sucurile, dulceţurile şi gemurile moldoveneşti, ceea ce cu siguranţă este un motiv de mândrie”, a conchis el.

Sectorul conservelor din RM este reprezentat de 10 uzine. Pentru majoritatea produsul principal este sucul concentrat de mere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii