‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCine sunt proprietarii firmelor ce au ajuns în lista exportatorilor de fructe în Rusia

Cine sunt proprietarii firmelor ce au ajuns în lista exportatorilor de fructe în Rusia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Serviciul Federal de Supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat că din 21 septembrie vor fi anulate restricţiile la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 46 companii din Republica Moldova.

Fructele din Moldova corespund standardelor fitosanitare din Rusia

Astfel mai mult de 70 de exportatori din Republica Moldova, inclusiv Transnistria au acces la piaţa rusă de fructe. Potrivit unui comunicat de presă emis de Rosselhoznadzor, inspecţia rusă a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersice, vişine, cireşe, mere, pere, gutuie, nectarine, prune şi porumbele.

Lista a fost extinsă după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse, iar Agenția Naţională pentru Siguranţă a Alimentelor (ANSA) şi-a asumat angajamentul de a garanta respectarea acestor standarde.

Rosselhoznadzor avertizează totodată că producţia livrată trebuie să corespundă standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse şi a Uniunii Vamale.

Listă alcătuită pe criterii politice?!

‹ adv ›

Imediat după anunţ, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a postat un clip video pe o reţea de socializare în care încearcă să-şi asume unele merite pentru faptul că Rosselhoznadzor a ridicat restricţiile la import pentru mai multe gospodării agricole din Moldova.

„Pentru 20 de companii din listă am făcut eu solicitări, am avut întâlniri”, a declarat liderul Partidului Nostru, care îi felicită pe fermieri pentru ridicarea parţială a embargoului la importul de fructe moldoveneşti în Rusia.

În acelaşi timp autorităţile susţin că nu au fost informate oficial şi că nu cunosc metoda aplicată de Rusia la selectarea companiilor.

„Deocamdată oficial nu am primit nimic. La fel nu cunoaștem care a fost metoda de selectare a companiilor. În acelaşi timp fiecare exportator care se conformă cerințelor fitosanitare ar trebui să exporte produsele din Republica Moldova. Nu putem să facem o separare a exportatorilor din Moldova și a celor din autonomia găgăuză”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula citat de Publika TV.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Moldova, Iurie Fală, se arată surprins de faptul că unele companii care au făcut investiţii substanţiale în sporirarea calităţii produselor agricole nu au fost incluse în lista Rosselhoznadzor.

„Nu înţelegem criteriile după care au fost selectate companiile şi acest lucru poate lăsa loc pentru acţiuni de corupţie”, a precizat Iurie Fală. Unii producători s-au arătat sceptici în privinţa exporturilor de fructe pe piaţa din Rusia.

„N-am nici o dorinţă să duc mere în Rusia. Cu atât mai mult cu cât anul acesta roada e pe jumătate. O sa curețe toate depozitele şi frigiderele, iar la primăvară mărul în Moldova va costa mai mult de 10 lei pentru un kilogram”, a scris pe o reţea de socializare fostul deputat Valentin Chilat Cornaci, care deţine o livadă în raionul Ocniţa.

‹ adv ›

Companii afiliate şi cu prieteni în conducerea ţării

Mold-Street a verificat cine sunt fondatorii firmelor ce au obţinut dreptul de a exporta fructe în Rusia şi a constatat că unele firme au fost fondate foarte recent (luna februarie-mai 2015), iar altele au aceleaşi adrese (Alexer Service, Lobi Logistic şi Fructolina) sau sunt afiliate. Aşa este în cazul  Rusnada Fruct şi Kra Fruct din Durleşti unde fondatori apar Dana şi Ruslan Cotorobai.

Potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă în cazul firmelor Fructolinia şi Lobi Logistic fondatori apar nişte prieteni şi rude ale viceministrului Economiei Vitalie Iurcu. Primul SRL îl are ca fondator pe Dmitrii Mironov, nepotul lui Vitalie Iurcu, iar Lobi Logistic a fost fondată de către Alexandru şi Maria Vâlcu, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar fi parteneri şi prieteni de familie cu Vitalie Iurcu.

Totodată în listă nu au nimerit o serie de gospodării mari cu livezi intensive precum Codru-ST, Domulterra sau Alfa-Nistru.

Este curioasă şi distribuţia geografică. Astfel 14 companii sunt din municipiul Chişinău, deşi pe teritoriul lui sunt doar 2% din livezile Moldovei. În schimb din raionul Soroca unde se află 10% din livezile ţării doar trei gospodării agricole au ajuns în lista Rosselhoznadzor (mai jos).

Experimentul despre care menţionează Rosselhoznadzor a fost inițiat în februarie 2015 şi apoi modificat pe 12 iunie 2015, la un an de la introducerea embargoului. Rosselhoznadzor a anunţat atunci că a oferit dreptul de export „în calitate de experiment și se bazează, inclusiv, pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”. Şi atunci politicieni precum Igor Dodon şi Renato Usatîi şi-au asumat o parte din merite pentru ridicarea restricţiilor.

Ruşii au suferit eşec sau Moldova s-a predat

Lista din 12 iunie de exemplu includea întreprinderile Grimafruct şi Agrodenidan din raionul Briceni, Maidan Grup, Unit-Olimp, Altîn Alma, Bakayan Com (în documentele ANSA e scris greşit Bacaian), Oguzagroprom şi colhozul Pobeda din UTA Găgăuzia, precum şi întreprinderi nespecificate din raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa şi Slobozia ale Republicii Moldova.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 18 iulie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Blocaje la exportul de fructe spre Rusia

Restricţiile impuse din iulie 2014 de Federaţia Rusă la livrările de fructe şi legume moldoveneşti nu au dus la o prăbuşire a exporturilor de astfel de produse din Moldova. Cel puţin aşa arată datele Biroului Naţional de Statistică potrivit căruia în primele şapte luni ale acestui an Moldova a exportat cu 5,5% mai multe fructe şi legume (147,7 milioane de dolari), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, în timp ce per total exportul a scăzut cu circa 16%.

Astfel în primele şapte luni Republica Moldova a livrat peste hotare fructe şi legume în valoare de 147,7 de milioane de dolari, sau 12,8% din exporturi, acestea menţinându-şi poziţia de lider.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›