‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCompensațiile MAC-P pentru producătorii de fructe și struguri: Cum vor fi împărțite cele 12...

Compensațiile MAC-P pentru producătorii de fructe și struguri: Cum vor fi împărțite cele 12 milioane de dolari

‹ adv ›
‹ adv ›

La Ministerul agriculturii a avut loc conferința de lansare a componentei ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor (CSV)”, în cadrul proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)”, informează serviciul de presă al instituției.

La eveniment a participat viceministrul Vlad Loghin, reprezentanți ai Direcţiilor ministerului, ai Direcțiilor Raionale pentru Agricultură și Alimentație, oficiilor teritoriale AIPA și oficiilor raionale a Rețelei de Extensiune Rurală, reprezentanți FNFM, Federației Agroinform și UAPA.

Agenda de lucru a conferinţei, a inclus subiecte ce vizează prevederile şi termenii de implementare a componentei nominalizate. Scopul propus, a fost de a susține producătorii de fructe și struguri, care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații la fructele și strugurii procesaţi. Valoarea componentei este de 12 milioane de dolari SUA, finanțare adițională a Proiectului MAC-P, oferită de către Banca Mondială, în baza Acordului de finanțare, semnat pe 21 mai 2015, cu Guvernul Republicii Moldova. În baza Acordului semnat, prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr. 120 din 17 iunie 2015, a fost aprobat Regulamentul privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe şi struguri pentru recolta anului 2014 şi constituită Comisia centrală pentru examinarea dosarelor de acordare a sprijinului financiar.

În cadrul conferinței, oficiali ai MAIA, AIPA şi ACSA, au vorbit despre modul de acordare a sprijinului financiar, criteriile de eligibilitate, categoriile de produse pentru care se alocă compensația, precum şi despre procedura de plată a compensației respective. Raportorii au notat că, se consideră eligibili pentru acordarea sprijinului financiar, producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr/prun sau plantații viticole ce nu depășesc suprafața de 15 ha. În cazul soiurilor de struguri, se acordă compensații doar pentru soiurile europene și soiurile pentru produse alimentare de tip „Isabella” şi care au livrat fructele şi strugurii menţionaţi, la procesare, în baza actelor de achiziţie şi în termenele stabilite în Regulamentul nominalizat.

De asemenea, s-a subliniat faptul că, pentru fiecare soi de fructe/struguri s-a stabilit mărimea sprijinului financiar de 1,93 lei/kg pentru mere, de 1,35 lei/kg pentru prune, de 1,54 lei/kg pentru struguri – soiuri europene, şi de 0,77 lei/kg pentru struguri de tip „Isabella”, la o recolta medie per hectar pentru mere de până la 40 t/ha, pentru prune de până la 18 t/ha şi pentru struguri de viţă de vie, de până la 12 t/ha.

Procesul de recepţionare şi administrare a cererilor pentru sprijinul financiar va include constituirea Comisiilor speciale ale primăriilor, care vor examina cererile depuse de agricultori, vor întocmi listele solicitanţilor şi le vor prezenta serviciilor teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). După verificarea corespunderii criteriilor de eligibilitate a dosarelor depuse, cererile şi listele respective, vor fi transmise Comisiei centrale de profil, instituită prin ordinul MAIA. Acordarea sprijinului financiar se va efectua prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Perioada de depunere a cererilor la Comisiile speciale ale primăriilor, de către producătorii agricoli, pentru obţinerea sprijunului financiar este 01 – 31 august 2015.

În scopul asigurării unui nivel maxim de transparență şi corectitudine a procesului de alocare a sprijinului financiar în cadrul componentei, ACSA, împreună cu Centrele regionale și locale ale Serviciului de Extensiune Rurală, vor asigura implementarea Campaniei de informare şi a Mecanismului de Soluționare a Reclamațiilor (MSR), accesibil pentru toţi agricultorii eligibili ai componentei CSV.

‹ adv ›

Producătorii agricoli pot obţine informaţii şi răspuns la intrebări, dar şi depune reclamaţii sau sesiza încălcări ale criteriilor de eligibilitate, eventual, unele nereguli parvenite în procesul alocării sprijinului financiar, la cel mai apropiat Oficiu Regional și/sau Consultanţii locali ai Serviciului de Extensiune Rurală, sau la oficiul Central ACSA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii