‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCosarciuc: Autoritățile tergiversează acordarea creditului polonez pentru că nu știu cine să gestioneze banii

Cosarciuc: Autoritățile tergiversează acordarea creditului polonez pentru că nu știu cine să gestioneze banii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Autoritățile intenționat tergiversează acordarea creditului polonez, destinat finanțării proiectelor din domeniul agriculturii, pentru că nu știu cine să gestioneze resursele financiare în valoare de 100 mil. de euro, acordate de Guvernul Poloniei”, afirmă președintele Federației Naționale a Fermierilor, fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc.

El a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că pe data de 13 august 2014 Guvernul RM a aprobat o hotărâre privind programul de asistență condiționată din partea Guvernului Poloniei, care însă, deocamdată, nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

„După publicarea documentului, Ministerul Agriculturii urma să prezinte un regulament privind utilizarea mijloacelor acestui program, dar ca întotdeauna se poartă multe discuții cine să fie mai aproape de bani. Este o competiție nesănătoasă. Unii doresc ca acest program să fie gestionat într-o instituție, alții în altă instituție, iar până la urmă cei care au de suferit sunt fermierii”, spune Cosarciuc.

Fostul ministru susține că din surse demne de încredere din cadrul ministerului, pe care nu a dorit să le divulge, a aflat că două direcții diferite din cadrul ministerului au elaborat două regulamente diferite privind gestionarea acestui program de creditare.

„Într-un regulament este scris că unitatea de implementare este Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, iar în alt regulament este indicat că urmează să fie stabilită o nouă unitate de implementare. Аceastă unitate va trebui să gestioneze nu doar proiectul, dar și banii”, a spus Cosarciuc.

Potrivit lui, cel mai interesant este faptul că în cel de-al doilea regulament este prevăzut și un consiliu de administrație.

‹ adv ›

„Este pentru prima dată când într-un astfel proiect de document se spune că președintele Consiliului se numește pe toată durata proiectului, iar dacă va fi demis dintr-o funcție publică, atunci va rămâne în continuare președinte al acestui Consiliu. Cu alte cuvinte, cineva deja își pregătește un locușor pentru întreaga viață. Eu cunosc persoane publice care se laudă că aduc bani în țară, dar ulterior creează aceste unități de implementare pe care le transformă în business de familie, utilizând banii publici pentru promovarea intereselor personale”, a spus Cosarciuc, refuzând să spună pe cine are în vedere.

Președintele Federației a mai menționat că în unul din regulamentele ministerului este specificat că proiectul minim de finanțare este de 500 mii de euro, iar maximum de 1 mil. de euro.

„În aceste condiții, apare întrebarea care este scopul acestui program, eradicarea sărăciei și oferirea posibilității fermierilor mici să aibă acces la finanțare în condiții avantajoase, sau direcționarea banilor către cei care au bani?”, se întreabă Cosarciuc.

‹ adv ›

Potrivit, lui cele două regulamente sunt ținute în secret, precizând că este „o competiție sub plapumă cine va reuși să-i convingă pe cei din Coaliția de guvernare că o variantă este mai bună decât cealaltă”.

El a menționat că fermierii sunt foarte nemulțumiți că procesul de acordare a creditului este tergiversat și solicită aprobarea cât mai urgentă a hotărârii de guvern și a regulamentelor privind utilizarea creditului, astfel încât fermierii să se informeze și să aibă posibilitate să depună dosarele de finanțare în timp util.

Reprezentanta Patronatului întreprinderilor din industria prelucrătoare de carne, Cristina Ciumac, a menționat că acest proiect este printre puținele proiecte care vine să susțină procesatorii de carne.

„Până recent, accentul în politicile statului a fost pus pe prelucrarea primară. Oferirea acestui credit reprezintă o oportunitate pentru ca procesatorii să devină mai competitivi. Respectiv, noi avem nevoie de un mecanism accesibil, clar și transparent, astfel ca întreprinderile să poată beneficia de aceste resurse”, a spus Ciumac, solicitând ca informația despre acest credit să fie publică.

În luna mai 2014 Moldova și Polonia au semnat un acord, care prevede acordarea Republicii Moldova unui credit din partea Guvernului Poloniei, în sumă de 100 mil. de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›