- pub -
Elitagrotehnologie

Problemele din agricultură stimulează migraţia, iar în ţară lipsesc politicile investiţionale în domeniul prelucrării produselor agricole, a declarat pentru „Sputnik- Moldova” Valeriu Cosarciuc, care a deţinut anterior funcţiile de ministru al economiei şi al agriculturii, transmite News-Moldova.

„În volumul exporturilor din Moldova predomină producţia agricolă primară de origine vegetală, cum ar fi fructele, legumele, strugurii; apoi avem exportul de cereale: porumb, floarea soarelui, rapiţă, grâu. În structura exportului avem foarte puţine produse prelucrate şi procesate. Dacă viitorul guvern nu va schimba aceste politici, vom ajunge în situaţia în care în Republica Moldova satele vor fi părăsite şi oamenii vor fi nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă”.

Totodată, mai mulţi experţi spun că preţurile la produsele agricole și materie primă au crescut considerabil în ultimul deceniu. Iar condiţiile de comerţ rămân a fi nefavorabile pentru fermierii din Republica Moldova. Actualele condiţii predispun agricultura la un declin continuu, susţin experţii.

- pub -
Organic Protect

Potrivit sursei, studiile realizate recent arată că aportul agriculturii la formarea Produsului Intern Brut a scăzut în ultimii 5 ani de la 25 % la 12 %. Totodată, datele statistice arată o scădere a numărului de salariaţi din acest sector, determinată inclusiv de fenomenul migraţiei.

- pub -
Dekalb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here