‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreşterea porcilor pe aşternut de paie - o afacere profitabilă

Creşterea porcilor pe aşternut de paie – o afacere profitabilă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Tabacaru Zinaida din satul Hirova, raionul Călăraşi, a iniţiat în luna noiembrie 2013 o afacere care s-a dovedit a fi una profitabilă.

Intr-un grajd abandonat, situat lângă casa părintească a amenajat un spaţiu pentru creşterea porcilor şi vitelor mari cornute. Este o afacere de familie unde se lucrează de cu zor pentru creşterea şeptelului de 20 de porci si 5 vaci. Furajele utilizate sunt cultivate tot în această gospodărie dar sunt calculate ca şi investiţii de producere la preţurile de piaţă. Graţie acestui fapt, afacerea este una profitabilă şi permite utilizarea eficientă a resurselor vegetale care sunt investite în creşterea animalelor, fapt ce aduce o plus valoare cultivării cerealelor. Proprietarul gospodăriei ţărăneşti « Andrei Purcel » este feciorul dnei Zinaida. El a lucrat un an în Marea Britanie, unde a şi adunat banii necesari deschiderii acestei afaceri de familie. Ideea înfiinţării fermei de porci îi aparţine mamei antreprenorului, Zinaida Tabacaru, care la 56 de ani se descurcă de minune în administrarea afacerii.

Afacerea a început de la înregistrarea întreprinderii, au urmat cursurile de instruire ţinute de specialiştii A.O. ”ProRuralInvest” în carul proiectului : „Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”. Cu ajutorul planului de afaceri elaborat, GȚ ”Andrei Purcel” a reuşit să obţină finanţare pentru procurarea unui tractor atât de necesar dezvoltării întreprinderii. 295 mii lei au fost contractaţi prin intermediul programului PNAET.

„Cum ne descurcăm noi cu afacerea de familie? Cultivăm 20 hectare de pământ arabil, avem dotarea necesara, obţinem recolte foarte bune. Acumulând ceva experienţă în domeniu planificăm să creştem mai multe porcine si vaci. Ideea înfiinţării fermei de porci îmi aparţine, din câte se pare a fost una inspirată” și-a început povestirea Zinaida Tabacaru.

GŢ ”Andrei Purcel” a optat pentru creşterea porcinelor în sistem gospodăresc, pe aşternut de paie pentru că nu necesita investiţii mari la amenajarea adăpostului. Hrana se compune din 50% grâu, 20% porumb, 25% şrot de soia si 5% premixuri. În urma utilizării acestei metode de creştere animalele sunt stresate mai puţin, lucru ce conferă un gust mai bun cărnii. Deşi afacerea este abia la început de cale, antreprenorii au reuşit să obţină un spor de 1 kilogram pe zi la prima partidă de porci.

Activitatea este avizata sanitar – veterinar si respectă toate standardele ce ţin de siguranţa alimentară şi bunăstarea animalelor. În GŢ „Andrei Purcel” sunt 2 angajaţi. Creşterea şeptelului va condiţiona si creşterea numărului de locuri de munca.

‹ adv ›

Deşi pare a fi depăşită, tehnologia de creştere a porcinelor pe aşternut de paie, utilizată de zeci de ani, s-a adeverit a fi una eficientă. Asta pentru că, în comparaţie cu sistemul industrial de creştere a porcinelor pe pernă de apa, cu grătare, tehnologia tradiţională implică mult mai puţine cheltuieli pentru energia electrică şi apă. Unde mai pui că porcii sunt mai puţin stresaţi fiindu-le asigurat un confort sporit, fapt care condiţionează obţinerea unei producţii mai naturale şi gustoase, apropiată de standardele europene.

Deşi nu este specialist în domeniul zootehniei şi nici a medicinii veterinare Zinaida Tabacaru a ajuns să cunoască tehnologia creşterii porcinelor în detaliu. Este mândră de realizările sale şi perseverează împreună cu fiul său Andrei, revenit la baştină: „Nu mi se mai pare atractiv sa lucrez pentru străini, îmi place mai mult aici la fermă. E afacerea noastră din care putem să trăim decent”, a mărturisit fiul dnei Zinaida Tabacaru.

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›