‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum a decurs vizita delegației moldovenești în China

Cum a decurs vizita delegației moldovenești în China

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În perioada 7-10 august 2014, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vasile Bumacov, directorul general al agenţiei turismului, Nicolae Platon, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Ghenadie Ciobanu, a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, la invitaţia guvernului mun. Chengdu, capitala Provinciei Sichuan. Agenţia IPN propune o retrospectivă a evenimentelor în viziunea unuia dintre organizatorii lor – directorul Întreprinderii Mixte Moldo-Chineze „Eastern Allfriends” SRL, Mihail Podgurschi.

Potrivit acestuia, unul din criteriile după care poate fi apreciată importanţa vizitei şi a rezultatelor acesteia pentru producătorii moldoveni ţine de statutul special al părţii-gazdă – mun.Chengdu care are 16 mln locuitori, iar districtul autonom Shuangliu din cadrul mun.Chengdu are 1,35 mln locuitori. Anume mun.Chengdu dispune astăzi de interesul, voinţa şi infrastructura necesară care ar permite dezvoltarea reală şi în ritmuri mari a relaţiilor economice moldo-chineze.

„Vizita a început pe 7 august cu forumul Moldova-China, moderat de către dl. Li Yangjun, viceprefectul districtului autonom Shuangliu, la care părţile au făcut prezentări despre sectorul agricol, domeniul turistic, cultura și tradiţiile din Republica Moldova și Provincia Sichuan, Republica Populară Chineză”, spune Mihail Podgurschi. Tot în cadrul forumului, oficialii chinezi au prezentat avantajele Căii Ferate Expres Chengdu-Europa, care leagă capitala Provinciei Sichuan cu orașul Lodz, Polonia”,.

„Pentru moment, transportul de mărfuri pe această cale parcurge distanţa de 9826 km în 12 zile, faţă de 22 zile, cât durează transportarea lor prin intermediul căilor ferate din Rusia, sau 45 zile cât durează în mediu transportul maritim. Dl Ministru Vasile Bumacov a apreciat înalt beneficiile susmenţionate și în special pentru vinurile moldovenești, care la exportul în China, vor traversa regiuni apropiate ca şi climă cu ţara noastră (Polonia, Belarusi, Kazahstan ) și calitatea lor nu va fi afectată de oscilaţii majore ale temperaturii mediului”, precizează directorul Întreprinderii Mixte Moldo-Chineze „Eastern Allfriends”.

Forumul Moldova-China a culminat cu oficializarea intenţiilor bilaterale de înfrăţire între districtul autonom Shuangliu, Chengdu, Republica Populară Chineză și orașul Orhei, Republica Moldova.

Ziua de 8 august 2014 a pornit cu deschiderea oficială a Pavilionului permanent al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză. „Pe lângă oficialii din Republica Moldova, la eveniment au participat oficiali chinezi în frunte cu dl Fu Yonglin, viceprimar al municipiului Chengdu. Pavilionul cu o suprafaţă totală de 550 m.p., inaugurat prin investiţia privată a companiei chineze „Beijing Eastern Allfriends International Trade”Ltd, prezintă pentru început producţia a 4 companii vinicole moldoveneşti: Mileștii Mici, Shateau Vartely, Vindecum și Suvorov-Vin; precum şi a Fabricii de conserve din Călărași și a producătorului de uleiuri naturale „Doctor Oil”. Prezenţa la manifestare a 48 de organe mass-media vorbește suficient de elocvent despre interesul chinezilor faţă de cultura, tradiţiile și produsele moldovenești. Delegaţia oficială din Republica Moldova a acordat mai multe interviuri presei chineze, inclusiv televiziunii centrale a Provinciei Sichuan, care au fost difuzate timp de o săptămână, zilnic, la ora 18.00. Provincia Sichuan are 87 mln de locuitori şi o suprafaţă de 485 000 km.p.”, precizează Mihail Podgurschi.

‹ adv ›

„Tot în cadrul evenimentului, viceprimarl municipiului Chengdu, dl Fu Yonglin, a acceptat invitaţia ministrul agriculturii și industriei alimentare, dlui Vasile Bumacov, de a vizita Republica Moldova. Vizita de răspuns urmează a fi efectuată în perioada 4-5 octombrie 2014, când în ţară se va desfășura Festivalul Vinului”, spune sursa Agenţiei IPN.

În seara aceleiași zile, compania „Eastern Allfriends Beijing International Trade” Ltd a organizat pentru oficiali și invitaţii evenimentului o prezentare cu degustare a vinurilor și conservelor moldovenești.

Ziua a treia a vizitei a fost marcată de mai multe convorbiri informale între oficiali vis-a-vis de perspectivele de aprofundare a relaţiilor moldo-chineze, sporirea exportului de produse agricole de calitate în China, schimbul reciproc de colective culturale profesioniste, efectuarea tururilor informative cu creșterea numărului de turiști, dornici să viziteze atât Moldova, cât și China și eventuala posibilitate de efectuare a zborurilor charter cu suportul Guvernului mun. Chengdu, aeroportul municipal fiind al 4-lea ca mărime în China etc. A urmat familiarizarea delegaţiei moldave cu mai multe obiective de atracţie culturală, istorică și turistică din mun. Chengdu și districtul autonom Shuangliu.

‹ adv ›

Duminică, 10 august, delegaţia a revenit la Beijing, unde, în cadrul China National Convention Center, a participat la lucrările forumului „Invest in Moldova”, organizat de către compania „Eastern Allfriends Beijing International Trade” Ltd. „Urmare a descrierii de către dl ministru Vasile Bumacov și dl director general Nicolae Platon a climatului investiţional, oportunităţilor pentru business și producţie în Republica Moldova, mai mulţi potenţiali investitori chinezi s-au arătat interesaţi de iniţierea afacerilor în ţara noastră. În special, a fost manifestat interes sporit pentru domeniile vitivinicol, prelucrării de produse agricole și cel hotelier”, a spus pentru IPN directorul Întreprinderii Mixte Moldo-Chineze „Eastern Allfriends” SRL, Mihail Podgurschi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›