‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCum le merge afacerea proprietarilor fermei de porci de la Soltănești

Cum le merge afacerea proprietarilor fermei de porci de la Soltănești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

De un an, grajdurile fostei ferme de animale de la marginea satului Soltănești (Nisporeni) au prins viață. Grație unei investiții de 50 de milioane de lei, fosta fermă s-a transformat într-o crescătorie prosperă de porcine, cu circa 20 mii de capete și cu o posibilitate de extindere până la 35 de mii. Această transformare miraculoasă se datorează unui investitor din Danemarca, concernului „Golden Piglet”. După ce a dezvoltat o afacere similară la Anenii Noi, iată că a decis să o extindă la Soltănești, creând astfel 33 de locuri de muncă, scrie Expresul.com.

Locația nu a fost aleasă la întâmplare.

„Aici grajdurile, construite pe timpurile sovietice, s-au păstrat cel mai bine. În plus, ferma are o amplasare bună și mirosul neplăcut ajunge mai puțin în sat”, explică Eduard Tatarov, administratorul complexului de porcine „Golden Piglet” de la Soltănești.

Ferma de la Soltănești s-a transformat, în timp scurt, din una de tip sovietic în una europeană. Potrivit lui Eduard Tatarov, multe lucrări aici sunt preluate din experiența crescătoriilor de porcine din Danemarca. În interiorul grajdurilor, liniile de hrană sunt aduse tot din Danemarca, iar buncherele pentru hrană sunt importate din Italia. Zilnic, porcinele consumă circa 50 de tone de nutreț.

”Totul e amenajat în așa fel, încât să economisim, de aceea și ventilatoarele, și iluminarea sunt de tip econom, iar sistemul de încălzire – pe bază de biomasă”, a precizat Eduard Tatarov.

Aici, la ferma din Soltănești, au fost aduse porcine de cele mai productive rase – bune de carne. Este vorba de: Landrace, Duroc și Yorkshire. Eduard Tatarov susține că, deși ferma este relativ nouă, nu duce lipsă de cumpărători. Zilnic, câte 300 – 400 de animale ajung la cei mai mari producători de mezeluri din țară.

”Noi nu vindem porci mici, ci doar mari, greutatea cărora atinge în medie 100-120 kilograme”, subliniază administratorul.

Costul e diferit în diferite perioade ale anului. Bunăoară, acum, începând cu perioadă pascală și până în toamnă, prețul variază între 32 și 36 lei per kilogram de masă vie. Spre iarnă, poate scădea până la 29 lei per kilogram.

La moment, se fac lucrări tehnice la groapa de acumulare a dejecțiilor.

„Laguna are capacitatea de 100 mii de litri cubi și va fi dată în exploatare în scurt timp. Atunci când vom activa la capacitate maximă, adică vom avea 35 mii de porci, ne va trebui trei ani ca să o umplem”, subliniază Eduard Tatarov, precizând că, ulterior, conținutul lagunei va ajunge pe câmpuri sub formă de îngrășăminte naturale.

‹ adv ›

Pe teritoriul complexului de porcine se lucrează în condiții de biosecuritate maximă.

„În condițiile în care în Ucraina bântuie pesta porcină americană, tendința noastră este să excludem orice contact al animalelor cu lumea din afară. Avem deja un sistem bine pus la punct: oamenii, când vin la serviciu, trec prin camera de duș, un fel de filtru sanitar, își îmbracă hainele și încălțăminte de serviciu și merg la muncă, fără ca să mai iasă, pe parcursul zilei, din grajduri. Seara, la ieșire, trec aceeași procedură”, povestește Eduard Tatarov.

Potrivit spuselor acestuia, în doi-trei ani, aici va fi construită și o moară pentru pregătirea hranei pentru animale, iar toate grajdurile vor fi pline cu porci.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›