‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum pot beneficia fermierii de creditul polonez: cerințe, actele necesare și termenul de aplicare

Cum pot beneficia fermierii de creditul polonez: cerințe, actele necesare și termenul de aplicare

‹ adv ›
‹ adv ›

R. Moldova a primit, în premieră, un suport financiar consistent destinat dezvoltării agriculturii, iar evenimentul care anunța undă verde pentru fermieri a avut loc pe 9 decembrie. Suma de o sută de milioane de euro a fost oferită de Polonia pentru 25 de ani cu o perioadă de grație de trei ani, iar pentru administrarea acestor bani a fost creată o unitate de implementare. Directorul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), Petru Maleru, oferă mai multă claritate în privința modului în care agricultorii pot beneficia de acest ajutor într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL.

Dle Petru Maleru, când vor putea agricultorii moldoveni să depună dosarele pentru obținerea finanțării din suma alocată de Polonia?

În decurs de maximum două săptămâni. Suntem la faza finală în ceea ce privește amenajarea spațiilor, achiziționarea tehnicii și echipamentelor pentru specialiștii unității de implementare a creditului polonez. Totodată, are loc procesul de înregistrare a instituției la Serviciul Fiscal de Stat, la Ministerul Finanțelor și autentificarea semnăturilor bancare. Se pregătește terenul pentru a fi recepționate dosarele.

Care sunt actele care vor face parte din dosarul solicitanților?

A fost lansat manualul operațional care descrie în detaliu procedura de depunere, examinare și autorizare a plăților, însă nu conține toate șabloanele utilizate, care vor fi aprobate săptămâna viitoare. Din dosar fac parte cererea standard, declarația pe propria răspundere, planul de afaceri, studiul de fezabilitate al proiectului, bilanțul contabil pentru un an de zile, dările de seamă financiare, contul de profit și pierderi, un extras din Registrul gajului, care să demonstreze că spațiile unde urmează să fie instalată tehnica poloneză nu sunt sechestrate sau gajate. Dosarul mai trebuie să includă și un proiect tehnic al investiției.

Care vor fi condițiile în care agricultorii vor beneficia de creditare?

‹ adv ›

Fermierul trebuie să garanteze 30% din valoarea investiției cu bani cash sau active și trebuie să dețină un contract de intenție cu unitatea care administrează creditul polonez. În baza acestui act, unitatea va încheia un contract de cumpărare-vânzare cu furnizorul de tehnică agricolă din Polonia. Agentul economic va transfera o garanție prealabilă de 5% din valoarea tehnicii pe contul unității, care va fi transmisă mai departe furnizorului. Beneficiarul încheie un contract de creditare cu unitatea, după ce tehnica poloneză a intrat în R. Moldova. Creditul este acordat pe o perioadă de 12 ani, cu o perioadă de grație de trei ani și va fi rambursat cu o dobândă de 3%.

Cine va selecta beneficiarii și în baza căror criterii de eligibilitate?

Principiul este unul foarte simplu. Dosarul este înregistrat într-un registru, iar fermierul primește un certificat care arată data la care a fost depus și unitatea va avea la dispoziție 30 de zile pentru aprobarea dosarului. Vor fi efectuate și deplasări la fața locului. Dacă sunt unele probleme, vor fi înlăturate cu ajutorul experților de la unitate, iar dacă totul este în perfectă ordine, atunci dosarul ajunge direct la departamentul de autorizare a plăților. Ministerul Finanțelor confirmă că proiectul se încadrează în sectorul agricol sau cel agroindustrial. Fermierii nu vor primi suport în bani. Suma necesară va fi transferată direct furnizorului polonez de tehnică și echipament agricol pentru a evita comisioanele suplimentare.

‹ adv ›

De ce creditul este acordat R. Moldova de către Polonia la o dobândă de 0,15%, iar pentru fermieri dobânda finanțării este de 3%?

Rata de 0,15% este dobânda de bază stipulată în Acord, iar Guvernul a stabilit o valoare de 0,5% pentru a acoperi cheltuielile de procesare a dosarelor, operaționale, practic cheltuieli de întreținere, iar restul de 2,35% din sumă va fi transferat pe un cont special al Băncii Naționale denumit „Fondul de acoperire a riscurilor”, pentru că trebuie să ne asigurăm în cazul apariției unor riscuri în ceea ce ține de imposibilitatea unor fermieri de a rambursa creditul.

Fermierii sunt nemulțumiți de semnarea Acordului de Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie (CCI), deoarece i-ar obliga să devină membri pentru a beneficia de subvenții și să achite și cotizații. Cât de adevărate sunt aceste supoziții și de ce a fost necesară semnarea acestui Acord?

Acordul a fost semnat după ce ne-am ciocnit de problema care constă în faptul că fermierilor le este dificil să găsească în afară furnizori de tehnică și echipament agricol, cum ar fi, de exemplu, din Polonia, și apelează la noi. Pentru ca să-i ajutăm, trebuie să apelăm la CCI din Polonia, care ne-a sugerat ca să facem acest lucru direct prin CCI de la noi. În Acord este prevăzut că Agenția va propune ca agenții economici să devină membri ai Camerei de Comerț și Industrie. Aceasta înseamnă că, în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea regulamentului de subvenționare pentru anul viitor, Agenția și-a luat angajamentul ca să propună să procedeze la fel cum o făcea an de an când obliga agenții economici să fie membri ai unei organizații de profil și acest lucru și-a demonstrat eficiența. CCI reprezintă puntea către mediul de afaceri din afară, ceea ce va ajuta fermierii să depășească problemele create de embargoul Federației Ruse. Din cauza semnării acestui Acord, am fost criticat dur de către Ministerul Agriculturii, în persoana ministrului Bumacov, și nu știu cu ce tentă, dar mi se creează impresia că ministrul nu dorește ca producția noastră să fie promovată în exterior.

Care sunt așteptările autorităților de la implementarea proiectului privind creditul polonez?

Este primul proiect de asemenea amploare în R. Moldova, care va beneficia, pe lângă echipamentul și tehnica venită din Polonia, de foarte multă experiență, inovații, know-how. Polonia este o țară care în ultimii zece ani a arătat că s-a poziționat printre liderii europeni ca putere agricolă și alimentară și se află pe primul loc în ceea ce privește ritmul de creștere a volumului producției. Avem ce învăța de la ei și acest transfer de cunoștințe va fi unul extraordinar de benefic pentru antreprenorii din R. Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii