- pub -
Elitagrotehnologie

Este cunoscut faptul că datorită polinizării efectuate de către albine se poate de majorat semnificativ roada culturilor. A rămas doar de atras albinele în câmp și acest lucru se poate de realizat cu ajutorul unui hotel specializat, scrie aggeek.net.

Specialiștii susțin că nu toate albinele trăiesc în stupi și că majoritatea albinelor nu sunt agresive. De asemenea, deseori se poate de întâlnit albine singuratice, care la fel sunt considerate ca insecte polinizatoare foarte importante.

Albinele singuratice caută spații subțire cilindrice, cum ar fi tulpina de trestie goală pe dinăuntru sau fisurile în pereți, acolo unde ele pot depozita ouăle în siguranță. Dar ca să găsească astfel de locuri este un lucru complicat chiar și pentru albine. În cazul în care dumneavoastră veți face un hotel mic și comod pentru albine, atunci veți reuși să le atrageți în câmp. Pentru a construi un astfel de hotel aveți nevoie de lemn, șuruburi și instrumente.

- pub -
Avgust

Pasul numărul unu: construirea cadrului din lemn

Pereții externi al hotelului cel mai bine ar fi de făcut din plăci mai vechi. Ideea e că plăcile noi sunt prelucrate cu chimicale și ele vor speria albinele.

Nu are importantă ce dimensiuni va avea hotelul. Acesta poate fi construit în orice formă. Cele mai răspândite hoteluri sunt în formă de căsuțe pentru grauri. Este important ca lungimea cadrului de lemn să nu depășească 20 de cm și să nu fie ma scurt de 15 cm. Cadrul de lemn poate fi anexat la placajul care funcționează în calitate de perete din spate al hotelului, iar acoperișul trebuie să fie înclinat puțin și nițel să iasă în afara cadrului astfel încât albinele să poată să se ascundă în caz de ploaie.

Acoperișul de lemn poate fi vopsit sau acoperit cu ermetice însă este necesar să țineți minte că mirosul chimicalelor îi sperie pe albini.

Pasul numărul doi: camere

În calitate de camere pot fi utilizate găurile în barele din lemn, la fel se poate de umplut cadrul de lemn cu bucăți de bambus, trestie sau cu tuburi din plastic. Indiferent ce material folosiți acesta trebuie să fie de aceeași lungime cât se extinde cadrul – minim 15 cm.

Fiecare albină are diferite mărimi și în acest sens diametrul găurilor trebuie să fie diferit. Încercați să perforați camerele de la 0,3 până la 1,3 cm. Cu cât va fi diametrul mai mare cu atât și adâncimea găurilor trebuie să fi la fel mai mare. Fiecare cameră încercați să o construiți la o distanță de 1-2 cm una de alta.

După ce le veți construi camere instalați-le în cadru de lemn. Ulterior nivelați găurile cu șmirghel de șlefuit pentru a elimina colțurile ascuțite lăsate de perforator.

Pasul trei: Instalarea hotelului

Hotelul poate fi instalat de un copac sau de gard. Dacă este posibil încercați să-l atârnați în direcția Sud. Datorită acestei poziționări hotelul se va încălzi primăvara mult mai devreme și va putea să păstreze mai mult timp căldura toamna – astfel va fi prelungit sezonul de depunere a ouălor.

Femelele vor construi camere separate în fiecare cameră a hotelului cu ajutorul noroiului, plantelor amestecate și altor materiale. În fiecare cameră albinele vor depune câte un ou și atunci când tot tubul va fi umplut albina va acoperi gaura astfel încât acolo să nu nimerească umiditate, frig și prădători din lumea insectelor.

Astfel, albinuțele nou-născute vor rămâne iarna ermetizate în tuburi, iar odată cu venirea primăverii vor fi deja mature. După ce camerele vor fi eliberate, experții recomandă eliminarea apartamentelor vechi din aceste hoteluri și construirea noilor pentru a evita transmiterea bolilor.

- pub -
Adama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here