‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDespre ce s-a vorbit la întrunirea producătorilor şi exportatorilor de fructe şi struguri

Despre ce s-a vorbit la întrunirea producătorilor şi exportatorilor de fructe şi struguri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Joi, 25 august, la Stăuceni, în Casa de Cultură a Colegiului de Viticultură şi Vinificaţie a avut loc întrunirea la nivel naţional a producătorilor şi exportatorilor  de fructe şi legume, întrunire organizată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit Serviciului de presă al ANSA, în alocuţiunea rostită la deschidere, Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, s-a referit la situaţia actuală din domeniul exportului de fructe şi legume, menţionând că în comparaţie cu anul trecut procesul de export este mai susţinut, pe pieţele din Uniunea Europeană şi cele din CSI s-a livrat, comparativ cu perioada de referinţă a anului trecut, mai mari cantităţi de fructe, s-a diversificat şi sortimentul producţiei exportate. Însă, precum a specificat Gaberi, producătorii şi exportatorii  se confruntă cu un şir de probleme, care încurcă desfăşurării într-un ritm mai susţinut a exporturilor. În context, Directorul ANSA i-a îndemnat pe participanţii la acest for să-şi expună poziţia şi, eventual, să vină cu propuneri concrete pentru înlăturarea barierelor în calea exportului.

intrunire
FOTO: ANSA

Directorul executiv al Asociaţiei Republicane a Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe, Iurie Fală, precum şi reprezentanţii businessului agricol, Iurie Bivol, Tatiana Pavliuc şi alţii au semnalat mai multe probleme existente, în special dintre cele ce ţin de activitatea fiscului, a serviciului vamal. Reprezentanţii acestor autorităţi publice, prezenţi la eveniment, au răspuns la întrebările adresate şi au informat asistenţa despre prevederile de bază, pe care trebuie să le cunoască cei implicaţi în exportul de produse agricole. Un alt subiect supus dezbaterilor, a fost cel al prevederilor stabilite în cerinţele deseori neîntemeiate faţă de exportatorii moldoveni, de către autorităţile de control ale Rusiei.

În altă ordine de idei, Svetlana Lungu, şefă a Direcţiei protecţia şi sănătatea plantelor, a prezentat agenţilor economici o informaţie detaliată asupra modalităţii şi a procedurii de certificare a producţiei vegetale destinate exportului. În acest proces, un loc aparte şi o importanţă majoră o are înregistrarea de către inspectorii teritoriali a agenţilor economici, care intenţionează să producă fructe sau legume pentru comercializare pe pieţele interioare sau pentru export. După înregistrare, agricultorii, indiferent de mărimea şi profilul businessului agricol, sunt acceptaţi şi au tot dreptul să solicite certificate de origine sau de conformitate, ei devin, practic eligibili pentru comerţul civilizat spre care tind tot mai mulţi agenţi economici din agricultura ţării.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›