‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDin pasiune a dezvoltat o adevărată afacere în domeniul pisciculturii

Din pasiune a dezvoltat o adevărată afacere în domeniul pisciculturii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mihail Barcaru s-a născut în anul 1982 în raionul Hîncești, satul Buțeni. După absolvirea școlii, în anul 1999 a decis să meargă la muncă peste hotarele ţării pentru a-şi asigura o viață mai decentă.

După o vreme, obosit de munca printre străini, a decis să se întoarcă acasă şi să-şi deschidă o afacere. Era sigur că banii obţinuţi peste hotare trebuie să fie investiţi eficient în propria afacere.

În iulie 2013, Mihail a avut posibilitatea să participe la seminarul din cadrul Proiectului „Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”. Astfel, Mihai a reuşit să-şi completeze cunoştinţele în domeniul gestiunii afacerii.

Încă din anul 2011 Mihail a procurat câteva loturi de pământ pentru a se ocupa cu agricultura. A ales agricultura pentru că este un domeniu important pentru R. Moldova. Alături de loturile procurate era situat un lac. Mihail a decis în anul 2013 să înființeze o cooperativa agricolă și a încheiat cu primăria satului Hîrtop, raionul Cimișlia un contract de arendă a lacului cu scopul de a înființa o fermă piscicolă.

Ştie cum să îngrijească lacul, cum să crească peştele de aici. “Lacul este ca un acvariu mare, de care trebuie să ai grijă în fiecare zi”, explică Mihail. Merge cu regularitate la Chișinău, pentru a face analizele de laborator ale apei din lacul său. Urmărește cu strictețe conținutul de oxigen din apă, căci ştie foarte bine că e o condiție vitală pentru pește. Potrivit lui Mihail, este total greșită ipoteza că, dacă ai un lac, poți scoate din el pește cu sacul, fără să dai nimic în schimb.

”În esenţă, administrarea unei ferme piscicole nu se diferenţiază ca principii manageriale de fermele în care se cresc, de exemplu, bovine. Fermierul trebuie să identifice din timp orice posibilă problemă, înainte ca aceasta să ajungă a fi un dezastru. Chiar şi un fermier experimentat trebuie să identifice soluţii optime în situaţii cum ar fi: mortalitatea crescută în perioadele prea calde sau prea reci ale anului; prevenirea bolilor cu impact major; prevenirea inundării bazinelor; adaptarea nutriţiei în perioadele de creştere a costului furajării; respectarea normelor legale de protecţie a mediului, a calităţii apei în afluenţi, a utilizării în hrană a probioticelor şi antibioticelor.” ne-a relatat Mihail.

‹ adv ›

Este nevoit să suporte cheltuieli destul de mari atunci când vine vorba de înnoirea plaselor de prins pește, dar și a năvodului. „Un năvod bun costă cât un automobil: de la patru la zece mii de euro”, face o remarcă Mihail.

Investițiile făcute inițial în afacerea lui încep deja a da roade. Mihail a reușit să câștige încrederea clienților săi, amatori de bucate din pește, propunându-le un asortiment bogat de pește viu: crap, caras, fitofag, somn, dar și alte specii de apă dulce.

În anul 2013 cu sprijinul din partea Proiectului, Mihail Barcaru a beneficiat de o vizită de studiu în România. Vizita de studiu la care a participat tânărul antreprenor i-a oferit posibilitatea să viziteze afaceri similare în România, aceasta a contribuit la îmbunătățirea abilităților antreprenoriale și manageriale ale acestuia.

‹ adv ›

Chiar dacă se confruntă cu probleme şi greutăți mari, Mihail Barcaru nici nu se gândeşte să renunţe. Îşi doreşte foarte mult să deschidă la Cimișlia un magazin specializat în comercializarea de pește viu.

”Totuşi, ca şi în orice afacere, planificarea bună presupune în primul rând evaluarea raportului între riscurile şi oportunităţile potenţiale care pot face diferenţa între succes şi eşec. „Plonjaţi” în noua afacere cu entuziasm, dar şi cu precauţie, pentru că dacă un plan de afaceri nu este bun pe „hârtie”, e puţin probabil să aibă sorţi de izbândă în realitate” ne-a spus la despărțire Mihail Barcaru.

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›