‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDirectorul adjunct al AIPA invitat la Ședința Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură

Directorul adjunct al AIPA invitat la Ședința Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Directorul adjunct al AIPA, Nicolae Ciubuc a participat ieri la ședința comună a CCI și EBA a Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură. Eveniment care prevede asigurarea reprezentării intereselor agenților economici în relațiile cu autoritățile publice central și locale prin intermediul dialogului public-privat, în cadrul Proiectului ”DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”, proiect implementat de Camera de Comerț și Industrie a RM în parteneriat cu Asociația Businessului European.

Pe parcursul evenimentului, directorul adjunct s-a expus pe marginea mai multor subiecte importante din domeniul subvenționării. Astfel, a fost menționat faptul că, în 2014 producătorii agricoli au dat prioritate domeniilor ce țin de subvenționarea tehnicii agricole care a consumat 35% din totalul fondului de subvenționare, locul doi revenind infrastructurii post recoltare. De asemenea, a fost observată o ascendență și în sectorul zootehnic cu solicitări în sumă de peste 150 milioane lei.

Cu privire la Regulamentul de subvenționare pentru 2015, Nicolae Ciubuc a declarat că, au fost instituite două măsuri noi, acestea fiind cu privire la stimularea constituirii și funcționării grupurilor de producători agricoli precum și  sprijinirea investițiilor în infrastructura aferentă întreprinderilor agricole plasate în extravilan.

Totodată, ca și mesaj pentru producătorii agricoli, a fost și faptul că începând cu  acest an  investiția efectuată cu porțiune de grant, cu excepția MAC-P, nu va mai fi eligibilă pentru subvenționare. Tot o noutate în acest sens este că, începând cu 2016 producătorii agricoli care vor înființa plantații pomicole de măr, cu densitatea pomilor mai mică de 1249 bucăți la hectar, nu vor fi eligibili pentru subvenționare. De asemenea, suprafața minimă eligibilă privind subvenționarea investițiilor pentru producerea legumelor şi fructelor pe teren protejat (sere de iarnă, solarii şi tuneluri) va fi de minim 0,1 ha.

Ciubuc a reiterat faptul că, în primul rând va fi achitat deficitul de 230 milioane de lei rămas din anul de subvenționare 2014, după care vor urma achitările pentru 2015 menționând că, în primele săptămâni de depunere a dosarelor spre subvenționare, deja s-au înregistrat cereri de subvenții în volum de peste 70 milioane lei.  El a mai adăugat că menirea Agenției este de a propulsa sectorul agroindustrial al țării la un nivel mai superior, prin instrumente și practici eficiente subliniind că ”Scopul nostru este de a crea condiții mult mai echilibrate și echitabile în accesare subvențiilor”.

La finele ședinței au fost puse în discuție atât problemele cât și impedimentele cu care se confruntă  producătorii agricoli în accesarea subvențiilor la care urmează a fi găsite răspunsuri și soluții pentru înlăturarea acestora.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›