‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDirectorul General FAO: Țările din regiune trebuie să elaboreze politici adecvate pentru a reforma...

Directorul General FAO: Țările din regiune trebuie să elaboreze politici adecvate pentru a reforma sistemul alimentar

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Directorul General al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Graziano da Silva a scris un comentariu cu prilejul celei de-a 30-a Conferințe Regionale FAO pentru Europa care va avea loc săptămâna viitoare la Antalya, Turcia. Articolul pune în discuție subiectele ce țin de nutriție în Europa, Balcani, Caucaz și Asia Centrală. Agrobiznes publică în continuare articolul semnat de Graziano da Silva.

„După succesul remarcabil în reducerea foametei, Europa trebuie acum să se ridice la înălţimea provocării de a se asigura că produsele alimentare oferă mai mult decât supravieţuire, oferă o viaţă sănătoasă. În calitate de şef al unei organizaţii globale de combatere a foametei, nimic nu-mi produce mai multă satisfacţie decât să văd cum o importantă regiune a lumii ajunge să asigure securitatea alimentară pentru populaţia sa.

Insumind 53 de state membre şi o organizaţie membră, Europa şi Asia Centrală este cea mai mare regiune a FAO, acoperind peste 13 fusuri orare de la Atlantic la Pacific. Datele noastre arată că, în aproape fiecare ţară, această regiune a reuşit să reducă insecuritatea alimentară la sub 5 procente din populaţie. Numărul de persoane ce suferă de foame a scăzut în regiune cu cel puţin 40 de procente din 1990. Din păcate, povestea nu se termină aici.

Malnutriţia – spre deosebire de subnutriţie (insuficienţa calorică) – este o preocupare actuală în întreaga regiune. Aceasta se prezintă sub mai multe forme: deficienţă de micronutrienţi, stoparea creşterii, slăbire pronunţată, exces de greutate şi obezitate. De fapt, cele mai multe ţări din regiune au rate alarmante ale obezităţii – mai mult de 20 la sută din adulţi. Malnutriţia produce costuri de sănătate, sociale şi economice pe care nici o societate nu îşi permite să le suporte.

De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece, imediat ce ţările rezolvă problema îndelungată a foametei, dietele şi stilul de viaţă ale oamenilor sunt influenţate în mod negativ de globalizare, tranziţia nutriţională, precum şi de alte schimbări. Transformările economice şi sociale – inclusiv veniturile mai mari în ţă’rile sărace şi cu venituri medii, precum şi accesibilitatea produselor alimentare ultra-procesate la preţuri relativ mici – conduc la schimbări în obiceiurile de consum care generează creşterea ratei de obezitate. Alte schimbări ale stilului de viaţă, cum ar fi activitatea fizică redusă, au înrăutăţit situaţia şi mai mult.

Asigurarea accesului la o alimentaţie corespunzătoare, nutritivă şi sigură pentru o populaţie în creştere este una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor noastre. Problema se agravează aşa cum competiţia pentru resursele naturale limitate se intensifică, iar reacţiile adverse pe termen lung ale schimbărilor climatice se resimt.

Provocarea actuală pentru Europa şi Asia Centrală este să treacă prin această etapă intermediară nesănătoasă, cât mai repede posibil, spre diete si obiceiuri alimentare diverse, nutritive, sigure şi durabile.

Am făcut un pas ferm în direcţia cea bună, în cadrul celei de-a doua Conferinţe Internaţionale privind Nutriţia, în noiembrie 2014, atunci când ţările participante au adoptat Declaraţia de la Roma privind alimentaţia şi un cadru de acţiune privind eradicarea oricarei forme de malnutriţie. Ţările s-au angajat să îmbunătăţească sistemele alimentare durabile prin dezvoltarea unor politici coerente de la producţie la consum, în toate sectoarele relevante pentru a asigura accesul pe tot parcursul anului la alimente care satisfac nevoile nutriţionale, precum şi pentru a promova diete sigure, diversificate şi sănătoase.

Pentru a reuşi, ţările vor trebui să elaboreze politici adecvate pentru a reforma sistemul alimentar, pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente, pentru a facilita decizia consumatorilor de a alege produse sănătoase, pentru a oferi populaţiei acces la educaţie nutriţională, pentru a asigura o etichetare corectă a produselor alimentare, pentru a promova cultivarea produselor agricole precum cele leguminoase, pentru a dezvolta agricultura la scară mică, locală şi a facilita accesul fermierilor la pieţele de desfacere.

Săptămâna viitoare, ţările din Europa şi Asia Centrală vor aborda problema dietelor nesănătoase şi alte probleme ce ţin de alimentaţie şi agricultură atunci când acestea se vor reuni la Antalya, Turcia, pentru cea de-a 30-a Conferinţă Regională FAO pentru Europa. Miniştri, alţi delegaţi precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai sectorului privat vor discuta atât probleme cât şi soluţii in urma carora vor stabili priorităţile pentru activitatea FAO în întreaga regiune pentru următorii doi ani.

Societăţile din Europa şi Asia Centrală au astăzi oportunitatea să opteze pentru un viitor sănătos, iar FAO este pregătită să le sprijine în această alegere. Jose Graziano da Silva este Directorul General al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).”

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›