‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDouă colegii din subordinea MAIA vor fi reorganizate în Centre de Excelență

Două colegii din subordinea MAIA vor fi reorganizate în Centre de Excelență

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Întreprinderea de Stat „Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău”  și Instituţia Publică „Colegiul Agricol din Țaul” vor fi reorganizate în Centre de Excelență. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 27 aprilie, o hotărîre în acest sens.

IP Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC)  va fi creat în baza Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, cea mai veche instituție de învățământ din Republica Moldova cu profil vitivinicol, care către anul 2017 va împlini 175 ani de la fondare. Colegiul a fost și este o adevărată forjerie de cadre din domeniul vitivinicol, amplasată strategic în imediata apropiere a municipiului Chişinău, fapt ce va oferi un potențial turistic sporit pentru Republica Moldova.

IP Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul CEHTAȚ va fi fondat în baza Colegiului Agricol din Țaul, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Nordul Republicii, care asigură pregătirea cadrelor pentru activitatea cu caracter aplicativ în domeniile horticulturii și tehnologiilor produselor alimentare.

Astfel, Centrele de Excelență care urmează a fi create reprezintă instituții din cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic, cu potențial sporit, având atribuții atât în domeniul organizării programelor combinate de formare profesională, cât și în domeniul dezvoltării capacităților în domeniile sale de competență

În cadrul Centrelor de Excelență va fi desfășurat și învățământul dual, care presupune o formă de învățământ în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ, iar cea practică – la întreprindere.

Scopul Centrelor de Excelență va fi contribuirea la modernizarea, reformarea și sporirea competitivității sectorului agricol din Republica Moldova, prin dezvoltarea, fortificarea și consolidarea capacităților din cadrul sistemului de educație profesional tehnică, având la bază cele mai bune practici europene, obţinându-se astfel o creștere calitativă a nivelului de pregătire teoretică și practică a specialiștilor, care vor corespunde necesităților mediului de afaceri, exigențelor și standardelor înalte ale pieței muncii.

‹ adv ›

Activitatea Centrelor de Excelență se va baza pe implementarea unui model nou de organizare şi funcționare, ținându-se cont de experiența altor state, unde astfel de centre servesc drept platforme moderne, durabile și eficiente de consolidare a elementelor-cheie ale sectorului agricol: educație – sectorul de producție – piață.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›