‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDouă eleve din Dubăsarii Vechi au descoperit remedii naturiste pentru roșiile din sere

Două eleve din Dubăsarii Vechi au descoperit remedii naturiste pentru roșiile din sere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Două eleve din Liceul Teoretic „N. Donici” din Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, au luat locul doi la Olimpiada de ecologie, etapa republicană, pentru proiectul lor „Metode alternative de cultivare a roşiilor”, scrie estcurier.md.

eleve din dubasarii vechi

Este vorba de Ionela Duhlicher, cl. X-a, şi Luminiţa Bacota, cl. XII, care au demonstrat că roşiile pot fi protejate în perioada creşterii nu doar de pesticide şi alte substanţe toxice pentru om, dar şi prin metode ecologice. Înainte să includă rezultatul experienţelor în lucrarea care le-a adus succes, elevele au colaborat cu profesoara de biologie, Natalia Duhlicher, şi cu părinţii, pe care i-au convins să le dea câte o parcelă în seră, pe care să-şi testeze soluţiile protectoare, toate provenite din surse naturale – mai exact, extracte din plante pe care orice om ce a studiat botanica le cunoaşte că sunt medicinale.

„Lucrarea noastră constă în aplicarea metodelor ecologice în cultivarea roşiilor. Pentru protecţia plantelor am folosit plante medicinale. Sunt plante pe care toţi le cunosc – e vorba de pătlagină, urzică”, spune Ionela Duhlicher. Luminiţa Bacota completează: „Mărar, usturoi, tătăneasă, conuri şi ace de brad, fiecare se prepară diferit. Mai des preparăm infuzii sau măcerate – adică plantele medicinale sunt măcinate, opărite în vase cu apă fierbinte, acoperite şi ţinute un anumit număr de ore sau zile. După care cu aceste soluţii stropim plantele. De exemplu, împotriva fitoftorozei spropim plantele cu măcerat de usturoi – este antimicotic, sau putem semăna între rânduri mărar şi crăiţă, iar plantele vor acţiona prin substanţele odoleante pe care le elimină. O altă metodă este infiltrarea în tulpina plantulei a bucăţelelor de sârmuliţă de cupru, cu lungimea de 3 cm, astfel că seva plantei, intrând în contact cu metalul transportă ionii de cupru către frunze şi ele devin rezistente la ciuperca care provoacă boala. Planta nu moare dacă este înţepată cu sârma de cupru. Împotiva dăunătorilor este mai uşor să prevenim apariţia lor, şi pentru asta putem folosi, în loc de insecticide, mărarul sau măceratul din conuri de brad, or, mirosul înţepător al acestuia sperie dăunătorii”.

Întrebate dacă părinţii lor practică metoda experimentată de ele în sere, Luminiţa Bacota a spus şi-a convins părinţii să folosească anul trecut pe jumătate de seră metoda ecologică de protecţie a plantelor, ca să nu aibă pierderi mari, în cazul în care metoda nu va merge. „În gospodăria noastră ne străduim să nu folosim chimicale, unde este posibil, pentru că acestea favorizează forme grave de cancer şi multe alte boli grave. Pesticidele produc modificări genetice în ADN-ul uman, de aceea este preferabil să nu le folosim. Am început să mă informez despre metodele ecologice după ce am ajutat părinţii în seră şi am căpătat o alergie. Atunci m-am gândit, cât este de grav că doar m-am atins de aceste substanţe, dar ce se întâmplă dacă le mai şi înghiţim?!”, – a mai spus tânăra cercetătoare.

Ionela şi Luminiţa au calculat şi costul metodei ecologice de protecţie, care este de şase ori mai ieftină, potrivit lor. Un studiu efectuat le-a permis să concluzioneze că sezonier pentru pesticide cca 2000 de oameni din satul Dubăsarii Vechi cheltuie cam 400 mii lei, cu ajutorul metodelor naturiste de cultivare a roşiilor cheltuielile se reduc aproximativ de şase ori şi constituie cca 60 de mii de lei.

‹ adv ›

O problemă ar fi cantităţile de plante medicinale, şi pentru asta ar fi nevoie de persoane, care să le cultive special şi să le pună la dispoziţia sătenilor – încă o idee de afacere. „Ne doream chiar să continuăm experimentul, să arendăm un terem pe care să cultivăm plante medicinale în cantităţi mari, dar vedem că oamenii nu prea doresc să renunţe la chimicale. Eu am reuşit să schimb vivziunea părinţilor mei şi a câtorva vecini. Probabil, trebui să continuăm să-i informăm pe oameni despre riscurile şi beneficiile muncii în sere, în compania preparatelor chimice”, – reflectează Luminiţa Bacota.

Natalia Duhlicher, profesoara fetelor, constată: „Avem marea onoare să trăim într-un sat de oameni foarte harnici, specializaţi în cultivarea roşiilor, iar noi, practic aprovizionăm o republică cu roşii. De aceea am ales, şi în cadrul olimpiadei raionale, şi în cadrul celei republicane la ecologie să demonstrăm „Metode alternative de cultivare a roşiilor”, nu prin utilizarea insecticidelor, pesticidelor, dar prin metode biologice de protecţie, ca să îndemnăm consătenii noştri să pună la dispoziţia consumatorilor roşii ecologice”, – a spus profesoara.

Natalia Duhlicher împreună cu elevele sale Valentina Botnari, cl. IX, Ionela Duhlicher, clasa X-a, Ionela Cercel, cl. XI (a participat şi la Olimpiada repubicană la biologie, de unde a venit cu menţiune) şi Luminiţa Bacota, cl. XII, au luat toate premiile întâi la biologie, etapa raională.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›