‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExpert-Grup: În două luni, Acordul de Asociere cu UE a adus rezultate palpabile în...

Expert-Grup: În două luni, Acordul de Asociere cu UE a adus rezultate palpabile în sectorul agro-alimentar

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La două luni de la intrarea provizorie în vigoare a Acordului de Asociere din Republica Moldova şi UE, există deja rezultate palpabile în sectorul agro-alimentar. O creştere impresionantă, în lunile septembrie-octombrie, s-a înregistrat la exportul de vinuri, mere, prune şi cereale. Estimările econometrice ale Centrului Analitic Independent Expert-Grup sugerează că implementarea documentului urmează să asigure pe termen lung o creştere economică de circa 5%-6%, aceasta fiind impulsionată, în mare parte, de creşterea exporturilor cu circa 11%.

Directorul centrului, Adrian Lupuşor, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că în luna septembrie agenţii economici au avut o perioadă de analiză a noilor proceduri de export, dar deja în luna octombrie s-a mărit numărul tranzacţiilor, crescând şi volumul produselor exportate.

Exportul strugurilor de masă, în perioada septembrie-octombrie, a crescut de 5,8 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, principalele pieţe de desfacere fiind România, Polonia şi Suedia. Totodată, a crescut şi numărul companiilor care au efectuat tranzacţii de export a strugurilor, de la 4 la 16 companii. Exportul de vinuri în UE a crescut cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, principalele pieţe de desfacere fiind România, Cehia, Slovacia şi Lituania.

Volumul de mere exportat în UE a crescut de 2,7 ori. Adrian Lupuşor a spus că această creştere a avut loc în pofida faptului că UE implementează mecanisme protecţioniste pentru această categorie de produse. Principala piaţă este România, iar numărul de companii exportatoare de mere a crescut de la 4 la 11. Exporturile de prune au crescut de de 8,1 ori (România, Cehia, Letonia şi Polonia). În ceea ce ţine de cereale (grâu, orz şi porumb) exporturile totale au crescut cu 77%. Volumul exporturilor la porumb dulce congelat a crescut de 3 ori (Bulgaria, România şi Grecia). Pe lângă aceste produse, pe piaţa comunitară a fost exportat şi alcool etilic, care până la 1 septembrie nu se exporta în UE.

Doar în luna septembrie, exportul spre UE a constituit 94,3 milioane dolari, faţă de septembrie anul trecut – 87,1%. Datele pentru octombrie încă sunt prelucrate.

„Pentru a beneficia din plin de prevederile Acordului de Asociere cu UE nu este suficientă doar eliminarea barierelor tarifare. Există şi bariere tehnice, care ţin de competitivitatea producătorilor autohtoni. Aceştia sunt factorii care determină accesul producătorilor autohtoni pe piaţa comunitară pe termen mediu şi lung”, a spus directorul Expert-Grup.

‹ adv ›

Acordul de Asociere cu UE a fost ratificat de către Republica Moldova pe 2 iulie şi a intrat provizoriu în vigoare de la 1 septembrie. Acordul va fi aplicat în întregime după ratificarea acestuia de către toate ţările membre ale UE.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›