‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul de distilate de vin a crescut cu 87% în 2012

Exportul de distilate de vin a crescut cu 87% în 2012

‹ adv ›
‹ adv ›

Exporturile de produse alcoolice din Moldova au o tendinţă de creştere. În anul 2012, exportul total de distilate de vin (materia primă pentru divinuri) a crescut cu 87%, iar exportul de vinuri cu 8% faţă de anul 2011.

Suma totală a exporturilor de alcool a depăşit anul trecut 142 mln de dolari, transmite Info-Prim Neo cu referire la datele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit Direcţiei marketing şi relaţii internaţionale a MAIA, creşterea exporturilor de alcool se datorează în principal sporirii livrărilor în Federaţia Rusă şi SUA. Datorită dinamicii ascendente a exporturilor de vin în Belarus, Republica Moldova a ocupat primul loc ca ţară de import de produse vinicole pentru acest stat.

Anul trecut a crescut exportul de produse alcoolice şi în UE. Moldova poate exporta anual în UE 180 mln hectolitri de alcool cu preferinţe comerciale autonome, iar cota exportului în Uniunea Europeană a fost valorificată la 91,77%

Partea leului o fac exporturile în statele CSI. Atât în 2011, cât şi în 2012 acestea au depăşit 75% din totalul exportului de alcool. Pentru a îmbunătăţi relaţiile în comerţul exterior cu Federaţia Rusă în 2012 a fost deschis un terminal suplimentar în Breansk pentru livrarea băuturilor vinicole. În statele Uniunii Europene Republica Moldova a exportat în 2011 şi 2012 în jur de 15% din totalul exportului de alcool.

Din statele CSI Rusia importă cel mai mult băuturi alcoolice din Moldova. În 2012, comparativ cu 2011, a mai crescut exportul de alcool în Belarus şi Kazahstan, dar a scăzut în Ucraina. Din statele UE cel mai mult importă băuturi alcoolice moldoveneşti Polonia, Cehia şi România. Cehia rămâne pe locul doi chiar dacă importul din Moldova în 2012 a scăzut uşor faţă de 2011.

‹ adv ›

Cel mai mult Moldova a exportat vin roşu de consum curent, în valoare de peste 40 mln de dolari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii