‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul de produse vegetale din Moldova se diversifică

Exportul de produse vegetale din Moldova se diversifică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O tendinţă lăudabilă se înregistrează la capitolul exporturi de produse vegetale din Moldova – asortimentul se diversifică, iar agricultorii moldoveni au descoperit noi produse care sunt solicitate pe pieţele externe. Despre aceasta a comunicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentară, Gheorghe Gaberi, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Gheorghe Gaberi a informat că în zece luni ale anului curent, exporturile de produse vegetale din Moldova sunt mai mari decât pe parcursul întregului an 2015. Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost exportate aproape 210 mii de tone de fructe, pe când în anul 2015 volumul de fructe exportate a fost de puţin peste 155 de mii de tone.

La capitolul exportului de fructe se observă tendinţa spre diversificare. Astfel, dacă înainte preponderent se exportau mere, în ultimii ani creşte exportul altor fructe, precum prunele, caisele, piersicile, dar şi zmeura, căpşunele, cireşele, strugurii etc. Gheorghe Gaberi a subliniat că exportul de pomuşoare şi fructe sâmburoase aduce plusvaloare mai mare producătorilor.

În acelaşi timp, se observă o diversificare şi la alte produse exportat. Pe lângă cele tradiţionale, agricultorii moldoveni au început a exporta ciuperci, muştar alimentar, seminţe de struguri, măceş, făină de porumb şi de secară sau chiar făină de coji de nuci, seminţe de in etc. Gheorghe Gaberi a lăudat faptul că agricultorii au descoperit noi produse care, până nu demult, erau văzute mai degrabă ca deşeuri, precum făina de coji de nuci sau de seminţe de struguri. În anul curent pentru prima dată producătorii moldoveni au exportat migdale, gutui, mure, tomate uscate, castraveţi muraţi, năut, făină de porumb şi de secară, rădăcină de hrean.

O altă tendinţă este majorarea exportului de material semincer şi săditor. Au crescut exporturile de pomi fructiferi tradiţionali, precum caişii, cireşii, merii, perii şi vişinii, s-au dublat vânzările de arbuşti de agriş, coacăză şi zmeură. Pentru prima dată s-a exportat material săditor de alune, păducel şi căpşună. Mai bine de jumătate din sortimentul de pomi şi arbuşti s-a exportat în ţările Uniunii Europene.

De altfel, Gheorghe Gaberi a subliniat că piaţa UE devine tot mai atractivă pentru producătorii moldoveni. Dacă anul trecut s-a exportat în UE o cantitate simbolică de material semincer, atunci în primele zece luni ale anului curent volumul exportului a ajuns la 100 de tone, dintre care 87 de tone sunt seminţe de porumb.

‹ adv ›

Piaţa CSI rămâne a fi tradiţională pentru mulţi producători. Aici a crescut volumul de export a materialului săditor, de la un milion de bucăţi anul trecut, la circa trei milioane în anul curent. În schimb este în scădere volumul de fructe şi de legume exportate.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, cele mai importante pieţe de desfacere rămân a fi din UE – România, Lituania, Polonia, Germania, Italia, Slovenia, iar din CSI – Belarus, Kazahstan, Ucraina şi Georgia. În Rusia exporturile au scăzut.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›