‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile de produse agroalimentare ale UE au atins o valoare record în 2016

Exporturile de produse agroalimentare ale UE au atins o valoare record în 2016

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exporturile de produse agroalimentare ale Uniunii Europene au crescut cu 1,3%, sau 1,7 miliarde de euro în 2016, până la valoarea record de 130,7 miliarde de euro, arată datele comunicate de Comisia Europeană, potrivit Agerpres.ro.

Cea mai mare creștere anuală a exporturilor de produse agroalimentare a fost către SUA, de 1,26 miliarde de euro, și, de asemenea, către China, 1,06 miliarde de euro. Anul trecut, cele mai importante destinații pentru exporturile de produse agroalimentare ale UE au fost, în ordine: SUA, China, Elveția, Japonia și Rusia.

În paralel, importurile de produse agroalimentare în UE au scăzut cu 1,5% în 2016, până la 112 miliarde de euro, în principal ca urmare a scăderii cu 1,4 miliarde de euro a importurilor din Brazilia și a scăderii cu 700 de milioane de euro a importurilor din SUA. Cele mai importante surse pentru importurile de produse agroalimentare ale UE au fost: Brazilia, SUA, Argentina și China, urmate de Elveția, Turcia, Indonezia, Ucraina și Coasta de Fildeș.

Ca urmare, surplusul balanței comerciale a UE în domeniul comerțului cu produse agroalimentare a crescut până la 18,8 miliarde euro în 2016, de la 15,3 miliarde euro în 2015.

Sectorul agroalimentar a fost responsabil pentru 7,5% din exporturile totale de bunuri ale UE în 2016, în timp ce 6,6% din totalul bunurilor importate în UE au fost produse agroalimentare.

De asemenea, cu un surplus de 18,8 miliarde euro, sectorul agroalimentar a avut o contribuție la surplusul general înregistrat de UE de pe urma comerțului cu bunuri, care în 2016 s-a situat la 39,3 miliarde de euro.

‹ adv ›

Pe categorii de produse, anul 2016 a fost marcat de creșterea cu 32% a valorii exporturilor UE de carne de porc precum și de creștere cu 19% a exporturilor de ulei de măsline. Pe de altă parte, 2016 a fost marcat de scăderea valorii exporturilor de piei și blănuri, cu 41%, precum și de o scădere cu 36% a valorii exporturilor de cereale, altele decât grâul și orezul. În concluzie, anul trecut producătorii UE și-au majorat cu succes exporturile de produse primare de genul carne de porc și vegetale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›