‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO: Anul acesta putem să ne așteptăm la o recoltă bogată de cereale

FAO: Anul acesta putem să ne așteptăm la o recoltă bogată de cereale

‹ adv ›
‹ adv ›

Prima prognoza a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a pieței cerealelor în anii 2017-2018 arată că în acest sezon va fi o recoltă bogată de cereale.

Producția mondială de cereale în anul 2017 este estimată la 2.597 milioane de tone, cu doar 9 milioane de tone mai puțin decât indicele-record din anul 2016, potrivit ultimului raport recent cu privire la ofertele și cererile de cereale.

Estimările FAO

Acestă prima estimare a FAO în mare parte va depinde de condițiile climaterice din lunile următoare, dar și de deciziile fermierilor care se orientează după evoluția prețurilor și alegerea culturilor.

O ușoară scădere a producției de cereale în anul 2016 a avut loc datorită declinului prognozat de producere a grâului la nivel mondial. Acum, specialiștii consideră că producerea grâului se va diminua în 2017 cu 2,7%, până la 740 milioane de tone. În mare pare aceasta estimare se datorează scăderii prețului pentru material săditor din Australia, Canada și Statele Unite ale Americii.

Totodată, experții sunt de părere că volumul producției de grâu furajer în anul 2017 va atinge noi cote maxime de 1.353 de milioane tone în mare parte datorită creșterii bruște a producției din Brazilia și Argentina, dar și datorită restabilirii producerii din Africa de Sud după seceta din anul trecut.

‹ adv ›

De asemenea, economiștii cred că și producția de orez la nivel mondial va crește cu 1%, adică cu 504 milioane de tone, deoarece creșterea suprafețelor cultivate în India și Indonezia, precum și creșterea randamentului culturii în Brazilia și China ar rebui să compenseze scăderea recoltei în alte regiuni, inclusiv Sri Lanka care a fost și ea afectată de secetă.

Cererea de cereale și rezerve de cereale

Specialiștii se așteaptă la creșterea consumului de cereale pe plan global cu doar 0,8% în anul 2017, adică până la 2.597 milioane tone. Încetarea acestor temouri în comparație cu anul trecut, când creșterea a ajuns la 2,2%, reflectă scăderea cererii la cereale care sunt utilizate în calitate de hrană pentru animale, dar și biocombustibil, cum ar fi etanolul.

‹ adv ›

Potrivit estimărilor în privința producerii și consumului, primele cercetări FAO arată că stocurile mondiale cu cereale în perioada 2017-2018 vor constitui 680 milioane de tone. Adică cu doar 2 milioane de tone mai puțin în comparație cu sezonul trecut. Raportul dintre rezervele mondiale față de consum se va păstra la nivelul de 25,4%.

De asemenea rezervele de grâu vor crește cu 2,5% adică până la 246.6 milioane tone, în timp ce rezervele de porumb, în ​​schimb, vor scădea cu 4%, adică până la 207 milioane tone, datorită reducerii de producere a acestei culturi în China și SUA.

Rezervele mondiale de orez cel mai probabil că vor rămâne la nivelul de 170 milioane tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii