‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 13 martie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFerma de sturioni de la Tiraspol - Afacere de lux „Made in Moldova"

Ferma de sturioni de la Tiraspol – Afacere de lux „Made in Moldova”

‹ adv ›
‹ adv ›

La Tiraspol, un om de afaceri a creat o adevărată comoară – una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa. Caviarul obținut se vinde cu o mie de euro kilogramul şi ajunge pe pieţe aflate la zeci de mii de kilometri distanță de Republica Moldova.

Peștii sunt crescuți la o fermă dotată cu cele mai noi tehnologii şi ating mărimea unui om, aşa că nu doar cumpărătorii, ci și turiștii se îmbulzesc cu gura căscată la crescătorie. Mai ales că aici ei pot vedea şi cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe delicii culinare – icrele negre.

Totul a început acum opt ani, când a fost construită prima hală pentru creşterea sturionilor. Astăzi complexul arată mai mult a uzină, decât a crescătorie de pești – este „o adevărată fabrică de făcut bani”, spun specialiștii în domeniu. Afacerea se întinde pe 7 hectare de teren, are șapte hale pentru recircularea apei, creșterea și reproducerea peștelui, bazine cu o capacitate de 30 de tone și laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație. În fiecare an, aici pot fi produse câte cinci tone de caviar și 50 de tone de pește. Cel puțin, asta se prevede până în 2019, iar în prezent, anual, se obține o tonă de icre negre. Potrivit specialiştilor, în categoria sturionilor se înscriu mai multe specii: morun, cega, nisetru, păstruga etc. Iar denumirea de „caviar” nu poate desemna decât icrele de sturion conservate cu sare, cele provenite de la alte specii de pește pot fi denumite doar „înlocuitor de caviar”.

„Creșterea sturionului pentru dobândirea caviarului este o afacere scumpă, dar răsplătită cu profit. Caviarul nostru este fără conservanți. Ne străduim să păstrăm gustul caviarului tradițional, de pe vremuri. Aceasta ne face vulnerabili în fața rețelelor de supermarketuri, care cer ca produsele să poată fi păstrate cât mai mult timp. Totuși, pentru noi sănătatea consumatorului este prioritară. Caviarul este o plăcere scumpă și cei care îl cumpără au dreptul să solicite un produs calitativ”, spune doctorul în biologie Svetlana Kasaeva, director executiv al complexului.

Rafinamente culinare la prețuri regale

În restaurantele de lux din marile capitale ale lumii, o porție de 30 de grame de caviar de sturion costă circa 150 de euro, însă există varietăți de caviar al căror preț atinge 300 de euro pentru aceeași cantitate, în funcție de aromă, consistență și culoare. Asta ar însemna că prețul ajunge la circa 10.000 de euro per kilogram.

‹ adv ›

Cererea, cu mult peste ofertă

Astăzi, pe piața internațională, cererea pentru carnea de sturion și, mai ales, a icrelor acestuia a depășit de aproape zece ori oferta. Anual, solicitarea de caviar este de 1.200 de tone, în timp ce oferta se limitează la doar 180 de tone. Pe piața din Republica Moldova kilogramul de sturion se vinde cu 10 – 12 euro, iar cel de icre costă 1.000 de euro. În Occident, însă, prețul caviarului crește de cinci-șase ori. Prelucrarea caviarului are loc sub stricta monitorizare a Svetlanei Kasaeva, care a venit să muncească la Tiraspol tocmai din orașul Astrahan, Federația Rusă. În fosta URSS, povestește specialista, era o singură universitate care, o dată la patru ani, forma câte un grup de studenți pentru a-l iniția în secretele prelucrării icrelor negre. Acum această meserie este transmisă de la meseriaș la ucenic, direct la fabrică.

Se fabrică peste 100 de produse din peşte

‹ adv ›

Sturionul este un pește longeviv. În captivitate acesta atinge vârsta de maturitate la opt ani. Până atunci, însă, peștele are nevoie de hrană și de un mediu prielnic, care înseamnă apă filtrată și cu o temperatură constantă care nici vara, nici iarna nu depășește 18 grade Celsius. Pentru a răspunde acestor cerințe, crescătoria de sturioni de la Tiraspol e dotată cu tehnologii moderne daneze, germane, belgiene, rusești, japoneze, dar și locale. Peștele este hrănit cu furaje aduse din Olanda.

Pe lângă producerea caviarului, complexul prelucrează circa 650 de tone de produse din pește anual. În condițiile în care sturionul este amenințat cu dispariția, creşterea acestuia în ferme special amenajate a devenit o afacere foarte profitabilă în toată lumea, dar și extrem de costisitoare. În total, aici sunt fabricate circa 117 tipuri de produse din pește afumat, sărat, uscat etc. Este o activitate care asigură compania cu venituri constante, iar pe cei 130 de angajați – cu locuri de muncă.

Vor să cucerească şi piaţa europeană

Cea mai mare parte a caviarului este vândută pe piața internă. În cantități mai mici acesta este exportat în Ucraina și SUA. Deși s-a convins că piața americană este destul de pretenţioasă şi e cam ocupată, producătorul nu renunță definitiv la ea. Miza cea mare, totuși, este piața europeană, pe care ambițioșii proprietari își propun să o cucerească. Şi au mari şanse să o facă, pentru că deţin certificatele de calitate europene. „Consider că piața europeană ne va accepta. Gustul caviarului pe care îl producem este mai autentic, iar cei care înțeleg valoarea unui gust adevărat vor aprecia cu siguranță produsul nostru”, ne-a spus optimistă Svetlana Kasaeva.

Crescătoria de peşti din Tiraspol, o nouă atracție turistică

Crescătoria de sturioni de la Tiraspol stârnește curiozitatea oamenilor. O mulțime de doritori din toate colțurile republicii vin să viziteze ferma pentru a vedea cum este întreținut în captivitate peștele a cărui lungime atinge statura unui om și cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe rafinamente culinare – icrele negre.

Proprietarii intenționează să construiască în preajma fermei un restaurant, în care să fie servite deliciile din peștele crescut și prelucrat pe loc, și un magazin unde doritorii să poată procura icre și produse din pește. „Puține țări au pe teritoriul său astfel de complexe. Este un prestigiu să produci unul dintre cele mai luxoase produse în lume. Este o carte de vizită, ceea ce te deosebește de vecini. Mai ales că populația sturionului este atât de mică acum…”, menționează Svetlana Kasaeva.

O altă afacere colaterală, dar la fel de profitabilă, pe care intenționează să o lanseze proprietarii fermei este producerea pielicelelor de sturion. Centuri, portofele, genți și chiar pantofi din acest material reprezintă o nouă tendință în lumea modei de lux, concurând la preț și calitate cu cele de șarpe sau de crocodil. Un decimetru de pielicică de sturion costă circa zece euro, aceasta e rezistentă la umiditate, îmbibă doar cinci-șapte procente de apă și poate fi colorată în aproape cinci mii de nuanțe.

O altă afacere care poate fi pusă pe roate la crescătoria de pește este cleiul din sturion. Folosit la restaurarea icoanelor, picturilor și a mobilei, acesta este foarte scump. Cu un conținut de 80 de procente de proteine, adezivul natural oferă lemnului o durabilitate de peste 160 de ani. Spre deosebire de alte cleiuri de origine animală, cel de sturion aderă foarte bine și are o vâscozitate scăzută.

Articol publicat în numărul 4 al Revistei Guvernului ˝Infogov˝.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii