‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFermieri din Criuleni: ”Irigarea ne va permite să obținem recolte de două sau trei...

Fermieri din Criuleni: ”Irigarea ne va permite să obținem recolte de două sau trei ori mai mari”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În pofida dificultăților, antreprenorii moldoveni nu ezită să lanseze noi afaceri în agricultură. Este și cazul domnului Petru Balan de la Criuleni care a decis să planteze în toamna anului 2014 o livadă de cireș pe 5 hectare și o livadă de vișin pe alte 5 hectare.

”Republica Moldova este țară agrară, iar agricultura rămîne sectorul în care activează cea mai mare parte a populației. Eu am ales să investesc anume în acest domeniu, chiar dacă există mai multe riscuri și provocări. La moment, dețin 30 hectare de teren. În toamna anului 2014 am plantat 5 hectare de cireș și 5 hectare de vișin, iar perioada următoare planific să plantez 15 hectare de măr”, afirmă Petru Balan.

Domeniul de producere a fructelor este nou pentru antreprenorul de la Criuleni. Anterior, el a prestat servicii de morărit, dar a decis să-și diversifice afacerea. Factorul ce l-a determinat să planteze o livadă a fost posibilitatea de a iriga, oferită prin reabilitarea de către Programul Compact a sistemului de irigare Criuleni, care este unul dintre cele 10 sisteme de irigare reconstruite grație unei investiții de circa 80 de milioane USD.

În reabilitarea sistemului de irigare de la Criuleni au fost investite circa 4,7 milioane USD, iar sistemul renovat va asigura accesul la apă pentru 778 de hectare de teren. În prezent, circa 900 de persoane dețin terenuri agricole în aria sistemului de irigare, dintre care în jur de 400 sunt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni.

”Terenul pe care îl dețin nu se află în zona de irigare, dar irigarea este existențială pentru livadă pe care am plantat-o. Am devenit membru al AUAI Criuleni, dar și membru al consiliului de administrare. Am decis să mă conectez la sistemul de irigare prin instalarea din resurse proprii a unei țevi și construcția unui bazin din care îmi voi iriga livada. Eu achit la timp cotizația de memru pentru că sper la un viitor mai bun și conștientizez că pe această cale asigurăm durabilitatea asociației, dar și a sistemului de irigare. Irigarea ne va permite să obținem recolte de două sau și de trei ori mai mari – acesta este viitorul agriculturii”, spune
producătorul agricol. Pentru anul curent ÎI Petru Balan planifică să irige 25 hectare de teren.

Petru Balan va comercializa fructele în Rusia, dar și pe piața UE unde se deschid noi oportunități pentru producătorii moldoveni. Antreprenorul afirmă că va respecta toate cerințele de producere pentru a obține fructe calitative și competitive. În viitor planifică să construiască un frigider cu linie de sortare și ambalare. ”Fermierii din aria sistemului de irigare Criuleni cunosc foarte bine despre avantajele irigării și valoarea adăugată pe care o pot obține în activitatea agricolă datorită irigării. Pe parcurs sunt sigur că vor investi în plantarea livezilor performante și în cultivarea produselor de valoare înaltă, mizînd pe servicii de irigare calitative și ieftine”, consideră antreprenorul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›