‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii au cerut 1,2 miliarde dar nu vor primi nici 300 de milioane

Fermierii au cerut 1,2 miliarde dar nu vor primi nici 300 de milioane

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Doar a şaptea parte din subvenţiile agricole solicitate în acest an au fost satisfăcute de AIPA. Deşi până la 1 septembrie, fermierii moldoveni au solicitat 314,4 milioane de lei în calitate de subvenţii, spre plată în Trezorerie au fost alocaţi până acum doar 44,8 milioane.

Potrivit informaţiei Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, până la 1 septembrie Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 2017 solicitări de acordare a sprijinului financiar, în valoare de 314,4 milioane de lei. Dintre acestea, doar 414 dosare, în valoare de 44,8 milioane de lei au fost transmise spre achitare.

Alte 94 de dosare, în valoare de 57,4 milioane de lei sunt transmise în inspecție, aproape 1200 de dosare, în valoare de 163 milioane de lei sunt în proces de examinare iar 316 dosare, în valoare de 49 milioane de lei sunt în proces de verificare.

Fermierii au cele mai multe solicitări de subvenţionare în privinţa construcției serelor, creării plantațiilor pomicole, achiziţionării tehnicii agricole şi construcției frigiderelor.

Mai există restanţe pentru anul trecut

Cât priveşte dosarele depuse în 2014 rămase în afara finanțării, din 2250 dosare de subvenționare în sumă totală de 228 milioane de lei, au fost examinate și expediate spre plată la Trezoreria de Stat circa 2200 de dosare în sumă de 205 milioane de lei. În conturile agenților economici au ajuns 162 milioane de lei, celelalte 43 milioane urmând a fi achitate până la finele săptămânii trecute.

‹ adv ›

Restanţe mari şi la compensaţii pentru pomicultori 

MAIA a oferit şi informaţia referitoare la suportul de urgență agriculturii Republicii Moldova, lansat cu sprijinul Băncii Mondiale în 2014, pentru a compensa parțial pierderile înregistrate de fermieri din cauza diminuării dramatice a prețurilor de achiziție a materiei prime de către fabricile de procesare, datorită embargoului impus de Federația Rusă la importul producției agro-alimentare din moldoveneşti.

Astfel, prin intermediul AIPA au fost recepționate dosare de solicitare a sprijinului financiar de la 862 companii agricole pentru mere, și de la 317 companii pentru prune. Suma sprijinului solicitat a fost de 181 milioane de lei pentru mere şi 27 milioane lei pentru prune.

‹ adv ›

Pentru prune compensaţiile au fost achitate integral pe când pentru mere situaţia este puţin mai dificilă. La finele anului trecut, 443 gospodării agricole cu solicitări în suma de 72 milioane lei nu primiseră compensaţiile solicitate.

Pentru anul 2015, în cadrul Proiectului Suport de urgență agriculturii R. Moldova s-a aprobat finanțarea pentru sumele depuse și nefinanțate în anul 2014 pentru livrarea merelor, doar gospodăriilor care au în posesie până la 15 ha de măr conform deciziei Băncii Mondiale din procesul negocierilor.

Potrivit Mold-Street, AIPA promite că va achita, începând cu data de 4 septembrie curent, suma de 37 milioane lei pentru 327 agenți economici, bani deja alocați de către Ministerul Finanțelor pentru plată.

Cât privește suma de 45 milioane de lei pentru cei 116 agenți economici care dețin livezi mai mari de 15 hectare, o decizie în sensul finanțării acestora urmează a fi luată în negociere cu Ministerul Finanțelor în luna septembrie.

De altfel, la finele lunii trecute Ministerul Finanţelor anunţa că pentru restanţele la compensaţii pur şi simplu n-au fost preconizaţi bani în buget.

Mai colectează încă dosare de finanţare

Cu toate acestea, pînă pe 7 septembrie AIPA a mai colectat solicitările de sprijin financiar de la fermieri, inclusiv persoane fizice, care au livrat în toamna anului 2014 struguri tehnici fabricilor de prelucrare, precum și prune/mere doar de către persoane fizice (în anul 2014 la prun și măr au fost eligibile doar persoane juridice).

Până la 1 septembrie Oficiile Teritoriale AIPA au colectaseră solicitări de la companii agricole si persoane individuale 1053 dosare, în sumă de 11 milioane lei pentru struguri, 267 dosare, în sumă de 11 milioane lei pentru prune şi 4 dosare în sumă de 111 mii lei pentru prune. Astfel, în total este vorba despre 1324 dosare în valoare de 22, 11 milioane lei.

Tot mai puţini bani rămân pentru subvenţiile din acest an

Din cifrele oferite de către MAIA reiese că din suma de 610 milioane lei alocată în acest an pentru susținerea agriculturii, pe care fermierii și așa o consideră insuficientă, 205 milioane vor merge la stingerea restanțelor la subvenții pentru anul trecut iar alte 37 milioane – pentru achitarea compensaţiilor pentru pierderile pomicultorilor. În plus, mai rămân alte 45 milioane de lei pentru horticultori şi sumele ce urmează a fi achitate pentru dosarele depuse recent, până la moment fiind vorba despre 22 milioane de lei.

Este vorba, deci de o sumă de circa 310 milioane de lei, care ar putea să mai crească aşa cum după 1 septembrie au mai fost colectate dosare pentru compensaţii.

Astfel, pentru solicitările de subvenţionare din acest an rămân mai puţin de 300 de milioane de lei deşi în cadrul unor proteste din acest an, fermierii cereau majorarea fondului de subvenționare până la 1,2 miliarde de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›