‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii cer să nu le fie aplicate sancțiuni pentru achitarea întârziată a impozitelor

Fermierii cer să nu le fie aplicate sancțiuni pentru achitarea întârziată a impozitelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultorii din Moldova roagă autorităţile să opereze modificări la actele normative, pentru a anula penalizările pentru achitarea întârziată a impozitelor la bugetele locale şi cel de stat.

Surse din cadrul unei din asociaţiile profesionale a agricultorilor au comunicat pentru „INFOTAG” că documentul special, semnat de patru asociaţii, a fost transmis preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi Prim-ministrului Valeriu Streleţ.

În document se vorbeşte despre necesitatea de a crea la nivel local şi naţional a comisiilor speciale, care până pe 30 septembrie vor evalua daunele cauzate gospodăriilor agricole de seceta din 2015. Conform prognozelor preliminare, aceste gospodării vor pierde până la 30% din recoltă, comparativ cu 2014.

Agricultorii recomandă puterii legislative şi executive să nu le aplice gospodăriilor în cauză penalităţi pentru achitarea întârziată a impozitelor şi plăţilor, având în vedere actuala situaţie financiară a acestei categorii de agenţi economici.

În mesaj agricultorii propun statului să se adreseze statelor donatoare pentru ajutor financiar în vederea sprijinirii gospodăriilor afectate.

În perspectivă de lungă durată Uniunea UniAgroProtect, Asociaţia Agroinform, Moldova-Fruct, precum şi Federaţia Naţională Fermierilor au îndemnat autorităţile să formeze pentru 2016 bugetul Fondului de subvenţii în agricultură în sumă de 1,3 mlrd. de lei.

‹ adv ›

„600 mil. de lei trebuie să provină din resurse interne, 350 mil. lei, din fondurile Programului ENPARD al Uniunii Europene, iar alte 350 mil. lei sub formă de accize, acumulate din achitarea taxelor de importare a produselor petroliere pentru nevoi agricole”, a spus interlocutorul agenţiei.

Asociaţiile insistă ca bugetul Fondului de subvenţionare pentru 2015 să fie majorat cu 350 mil. de lei – bani, care se propune de a obţine sub formă de credite sub garanţia de a le returna din fondurile Programului ENPARD în primăvara anului 2016.

Cu scopul de a proteja producătorii autohtoni ei cer introducerea unui impozit special la mărfurile alimentare din Ucraina, precum şi adoptarea măsurilor netarifare faţă de importul alimentelor în Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›