‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFocare de ciumă porcină în Europa

Focare de ciumă porcină în Europa

‹ adv ›
‹ adv ›

Autoritățile din Estonia și Letonia sunt în alertă, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de pestă porcină africană. Mai exact, în Estonia au fost fixate 11 cazuri de îmbolnăvire a porcilor sălbatici, iar în Letonia, la începutul acestei veri, autoritățile au depistat cinci cazuri de infecție a mistreților cu ciumă africană, transmite Agriacta.com. În acest sens, Agenția Europeană pentru Siguranţa Alimentară recomandă celor două state să ia toate măsurile pentru a împiedica răspândirea virusului în Europa Occidentală și de Est.  Mai mult, Comisia Europeană a solicitat și țărilor în care au fost înregistrate de curând cazuri de pestă (Lituania, Polonia) să facă analize și controale suplimentare.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a averizat anterior că există pericolul extinderii acesteia în zonele învecinate, întrucât mistreţii se deplasează liber după mâncare şi astfel răspândeasc boala.

Ciuma porcină. Cum se răspândește? 

porci-ciuma

Ciuma porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct. Se poate transmite şi indirect prin:

– Căpuşe care au parazitat anterior porcii bolnavi;

‹ adv ›

– Vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala;

– Sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte;

– Animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.

‹ adv ›

Există vreun pericol pentru oameni? 

Specialiștii dau asigurări că infecția nu se răspândește de la animale la oameni. Așa că aceștia din urmă pot suferi doar pierderi materiale, cauzate de costurile mari de eradicare a bolii şi de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse provenite de la porci.

Infestarea cu ciuma africană are simptome? 

Temperatura animalului este foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă. Acesta este apatic, nu mănâncă şi merge împleticit, cu 24 -48 de ore înainte de a muri. Apare roşeaţa sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului. Animalul moare la puţin timp de la îmbolnăvire, iar rata de mortalitate este de 100 de %.

Nu există tratament şi nici vaccin eficient pentru această boală. Prin urmare, atunci când virusul este depistat, toate animalele suspecte vor fi ucise şi arse. Proprietarii trebuie să fie despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii