joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Bayer a prezentat la Taraclia rezultate impresionante la cultura de rapiță

FOTO. Bayer a prezentat la Taraclia rezultate impresionante la cultura de rapiță

Recomandate

Peste o sută de producători agricoli au participat vineri, 27 mai, la un nou seminar organizat de către compania Bayer CropScience (BCS). De data aceasta, ca locație a fost ales sudul Moldovei, și mai exact comuna Aluatul din orașul Taraclia. Aici este renumită gospodăria Agrogled SRL, cunoscută pentru creșterea și cultivarea culturilor de rapiță.

Igor Copacinschi, manager relaţii cu consumatorii finali BCS în R. Moldova, este unul dintre membrii organizatori ai acestui eveniment și cu această ocazie a ținut să vină și cu un mesaj către cei prezenți.

IMG_1468„Scopul acestei întâlniri este de demonstra producătorilor agricoli rezultatul produselor Bayer. Astăzi, ne aflăm pe teritoriul gospodăriei Agrogled, unde este semănat unul dintre hibrizii de rapiță ai companiei Bayer și care este prelucrat exclusiv după o tehnologie recomandată de companie. Și după cum observați vedem un câmp pe care avem ce arăta și de pe care se preconizează o recoltă de circa 4-4,5 t/ha de rapiță. Vrem să afirmăm încă odată că cei care respectă tehnologiile de la A la Z vor avea parte de astfel de rezultate. Da, e adevărat că în acest an se lucreaza mai ușor cu parteneri din sudul Moldovei deoarece aici cad mai multe precipitatii, dar avem și rezultate bune cu cei din nordul țării, unde precipitațiile nu au bucurat agricultorii. Și, totuși, în gospodăriile unde se menține lanțul tehnologic roada se anunță a fi bună”, a menționat Igor Copacinschi.

Managerul a ținut să mai precizeze și faptul că hibridul Vectra este unul dintre cele mai solicitate produse ale companiei. Datorită proprietăților sale destul de flexibile, acesta se adaptează repede la condițiile climaterice și poate fi semănat timpuriu, prin luna august, cât și mai târziu. O altă specificare este proprietatea de a se ramifica puternic de jos, astfel ascunde golurile ce se formează în câmp și denotă un potențial mare de recoltă.

Potrivit lui Igor Copacinschi, orice producător agricol care își permite să aplice tehnologia Bayer, vede eficacitatea produselor, și nu există îndoieli că pe viitor devine un client permanent.

Și Veaceslav Panicerschii, director Agrogled, a ținut să vorbească despre organizarea acestui eveniment.

IMG_1589„Ideea unui astfel de seminar a venit la inițiativa partenerilor de la Bayer și Agrostoc. Am stabilit împreună că e nevoie de o astfel de întâlnire pentru producătorii agricoli. Nu doar pentru a face schimb de experiență, dar și pentru a stabili contacte noi. De 6 ani, plantăm rapiță. Anul trecut din păcate am pierdut o parte din recoltă din cauza înghețurilor. Totuși, cu fiecare an, încercăm să prognăzăm și să riscăm, pentru că altfel nu e posibil să faci agricultură. Avem o echipă profesionistă, tehnică performantă și tehnologii ultra-moderne. Aceasta este cheia succesului nostru. Totuși, nu trebuie să uităm că noi cu toții suntem la mila Domnului. Așa că sperăm ca timpul să fie bun și ideal pentru toate culturile cerealiere și furajere”, a conchis antreprenorul.

La eveniment au fost prezenți producători agricoli atât din centrul, nordul și sudul Moldovei, cât și din localitățile din stânga Nistrului, precum și invitați din Ucraina: Alexandru Roshchupkin, manager pe vânzări de semințe de rapiță în Moldova și Ucraina și Anatolie Schichert, specialist în cultivarea acestei culturi.

IMG_1551Anatolie Schichert, specialist Bayer pe culturile de rapiță responsabil de Ucraina și Moldova, a ținut să menționeze și despre succesele companiei Bayer la nivel internațional. Anul acesta, compania se poate mândri cu primul hibrid patentat, rezistent la plesnirea pastaielor. Acesta a fost deja semănat cu succes în gospodăriile din Canada.

„Suntem siguri că în câțiva ani, mai exact în vreo 3-5 ani, acesta va ajunge și la noi. Până atunci, însă, cererea e pentru hibridul Vectra, care este conceput special pentru clima de la noi”, a mai adăugat specialistul.

IMG_1519Veaceslav Panicerschii: „Agrogled a fost fondată în 1999. De aproape 17 ani, prelucrează circa 12 mii ha de teren, dintre care 540 ha sunt cu culturi multianuale, precum viile. Restul sunt culturi cerealiere și tehnice care se întind pe teritoriul a 5 sate din preajmă: Taraclia, Cazaclia, Corten, Aluatul și Novosiolovca. Pentru acest an, avem însămânțate aproximativ 900 ha de rapiță, evident că cea mai mare parte cu semințe Vectra a companiei Bayer. Ne-am permis să folosim semințe și a altor producători, dar după cum vedeți, diferența e mai mult decât vizibilă”, a precizat acesta.

Nicolai Terzi este tehnologul Agrogled și a vorbit despre când e cel mai bine de plantat rapița. Tot el, ne-a dezvăluit că cea mai bună perioadă de semănare e cea de dinainte de ploi, nu după, cum s-ar crede. Totodată, a ținut să precizeze și despre alte produse ale companie Bayer care trebuiesc folosite, precum sistemele de îngrijire sau protecție, insecticidele și fungicidele pentru a obține rezultate bune.

Despre importanța și provocările acestui eveniment a vorbit și Semion Cerchez, agronom în domeniul protecției plantelor de la compania Bayer.

IMG_1487„Acest seminar reprezintă un nou succes pentru Bayer. În pofida precipitațiilor atmosferice din această săptămână, am riscat și am organizat și această vizită în câmp. Oamenii au venit, iar aceasta demonstrează că evenimentele prezintă interes în rândul producătorilor agricoli. Următorul va fi organizat în luna iunie în raionul Florești, la Bahrinești, unde producătorii agricoli vor avea ocazia să facă cunoștință cu unul dintre cei mai fideli parteneri ai companiei Bayer, care are un spectru larg de culturi de câmp”, a menționat Semion Cerchez.

Acest lucru o confirmă și Vladislav Munteanu, din localitatea Lebedenco, r-nul Cahul:

IMG_1578„E foarte frumos aici. Se vede munca depusă și rezultatul. Dacă se respectă tehnologiile, recolta va fi la cel mai înalt nivel. Să fim păziți de ploile cu grindină, unul dintre cei mai mari dușmani ai culturilor de rapiță. În rest, anul se arată a fi bogat” .

Ion Mereuță, reprezentant regional al cooperativei Agrostoc SRL., Sălcuța, Căușeni:

IMG_1581„Îmi amintesc că anul 2008 a fost cel mai bun an pentru culturile de rapiță. Și ceea ce văd aici îmi amintește de acel an. La fel ca și acum, atunci a fost aplicată tehnologia celor de la Bayer. În 2016 am riscat și am plantat și noi rapiță. Sperăm, de fapt, credem că la final, vom avea parte de o recoltă bogată.”

Aliona Chiseeva, agronom, Cumnuc-Agro:

IMG_1587„2016 se anunță un an bun pentru culturile de rapiță. Demult nu am văzut așa câmpuri frumoase. Noi nu am reușit să semănăm rapița din cauza secetei, dar în acest an, la sigur vom planta. Anul se anunță a fi bun nu doar pentru rapiță, dar și pentru mazăre, grâu, porumb și floarea soarelui. Am făcut tot posibilul din punct de vedere tehnologic, deja așteptăm recolta”, a menționat Aliona Chiseeva.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale