‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Cum a fost anul acesta la conferința internațională „Yablochnyy biznes Ukrainy - 2015”

FOTO. Cum a fost anul acesta la conferința internațională „Yablochnyy biznes Ukrainy – 2015”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe data de 13-14 august 2015 a avut loc a V-a conferință „Yablochnyy biznes Ukrainy-2015”, organizată tradițional de proiectul „APK-Inform: ovoshchi i frukty”. Ca de obicei, evenimentul s-a desfășurat în una din zonele pomicole importante din Ucraina, de data aceasta în regiunea Cernăuți, orașul Kameneț-Podolisk. La seminar au participat circa 100 de persoane din rîndul producătorilor de fructe, furnizori de produse de uz fitosanitar, tehnică agricolă, echipamente frigorifice și ambalaje.

Anual această conferință face bilanțul sezonului precedent pentru producătorii de mere, pe baza acestor date încearcă să înțeleagă tendințele pieței și să facă o prognoză pentru sezonul viitor. Dacă vorbim de sezonul precedent, s-a accentuat, că datorită embargoului rusesc a fost unul neobișnuit pentru producătorii de fructe din toată lumea, inclusiv și pentru Ucraina. Așa, în perioada de recoltare a merelor – septembrie – octombrie – prețul merelor de soiuri tîrzii era de circa 0,40 $/kg, iar începînd cu luna martie a înregistrat o creștere vertiginoasă, atingînd la începutul lunii iunie valoarea de 0,95 $/kg pe piața locală. Faptul negativ, menționat de către producători, a fost acela, că majoritatea roadei de mere a fost realizată anume în perioada prețurilor mici, septembrie – februarie, și doar cei, care au avut producție calitativă, frigidere moderne și tehnologii performante de păstrare, au avut de cîștigat bine în lunile de primăvară. În această perioadă s-a evidențiat clar un deficit de mere de calitate, însă stocurile erau deja epuizate.

În această ordine de idei este interesantă politica de marketing a producătorilor polonezi, care sînt concurenții de bază cît pentru Ucraina, atît și pentru Moldova. Avînd o infrastructură modernă de păstrare, sortare și ambalare, majoritatea merelor a mers la depozitare, și doar o mică parte spre realizare imediată. Atunci, cînd pe piață s-a  simțit un deficit și prețurile cresc, polonezii au intervenit masiv și au realizat produsele lor la cel mai bun preț.

Tot producătorii polonezi au fost menționați ca pildă în domeniul diversificării pieței de desfacere în legătură cu embargoul rusesc. În acest sezon ei au fost nevoiți să caute alte piețe, și în primul rînd ei au mărit volumul de export pe piața europeană. Apoi, au lărgit geografia de export pînă la 28 de țări, în special din Asia, au cîștigat un tender de livrare a merelor în țările din Africa, organizat de ONU, și multe alte programe, care le-a permis să diminueze efectele embargoului. Mai mult ca atît, au fost elaborate și realizate diverse programe de stimulare a consumului intern. De exemplu, firmele poloneze au procurat de la producători circa 59000 tone de mere, care au fost transmise ulterior angajaților. Statul polonez a organizat achiziții de mere pentru sfera socială, iar din partea Uniunii Europene fermierii au primit despăgubiri financiare.

După bilanț au urmat și analiza perspectivelor pentru sezonul 2015/2016 pentru piața de mere proaspete și procesate, în special concentratul de suc de mere. Au fost anunțate prognozele de la conferința anuală ”Prognozfruit-2015”, care acest an s-a petrecut în Italia de Nord, o zonă pomicolă importantă. Prognoza cantitativă pentru mere este de 12.099.892 tone de mere (cu referință la 28 de state membre UE). În cadrul acestor cifre, în Polonia nivelul de producție a merelor va fi identic cu anul precedent, adică volumul total va constitui 3.720.000 tone de mere. S-a menționat, că în această țară recolta de mere a fost puțin afectată de înghețuri, secetă și boli în timpul sezonului de vegetație. Dimensiunea fructelor va fi medie, circa 45% din roadă urmează a fi îndreptată spre procesare. Dacă să vorbim concret despre soiuri, atunci se așteaptă o mică scădere de recoltă pentru Idared cu 5%, volumul estimat fiind de 750.000 tone, recoltă similară cu anul precedent pentru Cszampion – 470.000 tone, Golden – 350.000 tone, Gala – 310.000 tone și o creștere pentru Jonagored – 280.000 tone.

Pentru Italia, care este al doilea după volum producător de mere în Europa, s-a menționat o scădere a recoltei cu 5%, volumul estimat de mere fiind la nivelul  de 2.328.000 tone. În această regiune de asemenea au fost înregistrate temperaturi înalte, deaceea merele vor avea dimensiuni mai mici. Se observă o creștere cantitativă a soiurilor noi, totuși soiul Golden ramîne pe primul loc.

‹ adv ›

Pentru alte țări prognozele arată în felul următor :

Dinamica                    Volum total, tone

FRANȚA                                 +10%                          1.594.000

‹ adv ›

GERMANIA                          -21%                              885.000

SERBIA                                                                         350.000

MOLDOVA                                                                   250.000

UCRAINA                              +6%                            1.190.000

În Ucraina creșterea volumului total se datorează întrării pe rod a livezilor tinere. Producția de mere, la fel ca și în Moldova, a avut de suferit în urma înghețurilor din octombrie 2014, timpului rece din perioada de înflorire și secetei din vară.

În partea a doua a primei zile a conferinței au fost abordate multe probleme legate de creșterea, protecția, păstrarea și comercializarea merelor de înaltă calitate. Din acest compartiment oaspeții conferinței au menționat prezentarea lui Livio Fadanelli, șeful Departamentului de păstrare a fructelor a Fundației Edmund Mach, regiunea Trentino, Italia, care a fost invitatul special al companiei FITOMAG. Domnul Fadanelli a abordat așa subiecte esențiale, ca însemnătatea momentului optim de recoltare a merelor, metodele practice de determinare a acestui moment, consecințele recoltării mai devreme sau mai tîrziu de acest termen. Pe lîngă aceasta, au fost descrise în detalii principalele boli funghice și dereglări fiziologice a merelor în timpul păstrării, metodele de diagnostică și prevenire a acestora.

A doua zi a conferinței oaspeții au vizitat gospodăria țărănescă „Gauca Vasilii”, situată  nu departe de  orașul Cernăuți. Această gospodărie dispune de circa 100 ha de livadă intensivă, chiar în apropierea ei este situat frigiderul cu atmosferă controlată cu capacitatea de 2500 tone, linia de fabricare a ambalajului din carton și linia de sortare. Participanții străini din Olanda și Italia au fost surprinși de nivelul înalt de tehnologie și de dotare tehnică a acestei gospodării, care, după spusele lor, nu cedază unei ferme din Europa de vest. Oaspeții au studiat cu interes platforma autopropulsantă de recoltare a merelor, care permite recoltarea calitativă a acestora acestora din vîrfurile pomilor. La finele acestei vizite au avut loc discuții la un frigărui, oferit de gazdă, pe cele mai diverse teme, în cadrul cărora fiecare a putut să-și expună opinia și să asculte părerea altora. Un subiect de interes deosebit a fost întrebarea, pe care și-o pune fiecare pomicultor: care sunt soiurile de mere de perspectivă pentru viitorul apropiat? Cele mai interesante dovezi și păreri pe marginea acestui subiect le-au avut participanții din Olanda și Italia, care au o experință bogată în acest domeniu.

La acest eveniment a participat și o mică delegație din Moldova – echipa companiei FITOMAG și directorul executiv al asociației Moldova – Fruct, Iurie Fală. Ne-am întors acasă cu noi viziuni, informații, cu care suntem gata să ne împărțim cu partenerii și clienții noștri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›