joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Directorul WeTrade: Cu părere de rău, în gospodăriile din țară unii fermieri fac agricultură „la pătrat”

FOTO. Directorul WeTrade: Cu părere de rău, în gospodăriile din țară unii fermieri fac agricultură „la pătrat”

0
FOTO. Directorul WeTrade: Cu părere de rău, în gospodăriile din țară unii fermieri fac agricultură „la pătrat”

Utilizarea rațională a solului este obligatorie pentru a avea o roadă bună pe termen lung, a spus directorul companiei WeTrade, Iurie Vasilache, în cadrul Primului Simpozion Național Agrar organizat de această întreprindere, joi, 9 februarie, la Chișinău. La evenimentul respectiv au participat în jur de 350 de agricultori din toată Moldova.

Raționalizarea utilizării solului

Directorul WeTrade a precizat că prin organizarea acestui simpozion compania a vrut să-i familiarizeze pe agricultorii din Moldova în privința utilizării raționale a solului.

„Cu părere de rău, în gospodăriile noastre de fermieri sunt mulți specialiști care au venit din alte domenii, nu din agricultură. Și stând la cârma gospodăriilor unii dintre ei fac agricultură, să-i spunem așa, „la pătrat”, adică nu administrează solul cum trebuie, asolamentul nu-l respectă, și în așa mod ajung la eroziunea solului, la sărăcirea acestuia. Să sărăcești solul îți trebuie un an de zile, dar ca să-l îmbogățești îți trebuiesc zeci de ani, și-a expus îngrijorarea Iurie Vasilache.

Conducătorul întreprinderii WeTrade a mai spus că în cadrul simpozionului au fost invitați specialiști de peste hotare pentru ca agricultorii locali să vadă și experiența altor state, dar și să înțeleagă mai bine cât este de important să cunoască rolul solului în producerea recoltei calitative.

„WeTrade și-a pus drept scop să atragă atenția fermierilor la ceea ce se întâmplă cu solurile noastre când nu le administrăm corect. Noi trebuie să le utilizăm rațional nu pentru a le sărăci, dar pentru a le îmbogăți. Dacă îți dorești să scoți roadă bună din solurile noastre, trebuie să investești în ele”, a mai spus Vasilache.

Roadă ca în Germania

Victor Hropotinschi, conducătorul companiei AGRO-SZM, a spus că a venit la eveniment pentru a se informa în privința comunicărilor prezentate de specialiști.

Hropotinschi a recunoscut că deja cu zeci de ani în urmă a înțeles importanța necesității sporirii fertilizării solului și că de câțiva ani încearcă să rezolve, în mod special, această problemă.

Agricultorul a menționat că acest simpozion l-a ajutat să vadă experiența altor state cum poate fi rezolvată aceasta. Administratorul întreprinderii de la Nordul Moldovei a spus că vrea să preia experiența Germaniei în acest sens.

„Noi avem un exemplu în Germania, unde primesc roadă de două ori mai mare ca la noi, doar ridicând fertilitatea solului. Din punct de vedere al calității, solul din Germania este mai slab ca al nostru. Dar utilizând noile metode de fertilizare a solului, germanii au crescut roada de două ori, chiar și în regiunile unde umiditatea este ca în Moldova”, și-a împărtășit doleanța Victor Hropotinschi.

În agricultură nu trebuie să stai pe loc

Un alt agricultor prezent la acest eveniment, Alexandru Schițco, care este și conducătorul unei companii agricole ce administrează 2400 de ha din satul Natalievca, raionul Fălești, la fel a spus că informațiile privind creșterea fertilității și păstrării solului reprezintă un interes deosebit pentru activitatea întreprinderii pe care o conduce.

Acesta este de părere că în agricultură trebuie să fii la curent cu noi descoperiri științifice de administrare a solului și să apleci urechea la ceea ce propun savanții din domeniu.

„În agricultură nu trebuie să stai pe loc. Azi i-am ascultat pe savanți și fermieri, care ne-au spus ceva nou în privința problemelor folosirii pământului, îngrășămintelor minerale și organice”, a spus Alexandru Schițcho.

Menționăm că acesta a fost primul Simpozion Național Agrar din Republica Moldova, organizat de o companie privată.