‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFOTO. Ferma de vite de la Bălți, aflată în proprietatea statului, lăsată într-o stare...

FOTO. Ferma de vite de la Bălți, aflată în proprietatea statului, lăsată într-o stare deplorabilă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Întreprinderea de stat „Staţiunea Tehnologico-Experimentală „Bălţi” se află într-o stare deplorabilă. Statul, în a cărui proprietate se află instituția, nu mai investește în utilaj, iar clădirile rămân fără reparație și se distrug încetul cu încetul. Mihail Darie, conducătorul fermei de vite a instituției, a declarat pentru Agrobiznes că în perioada sovietică această fermă era printre cele mai bune, având un randament de producție foarte mare, pe când acum totul se distruge fără investiții și susținere.

Ferma de prăsilă a fost înființată în anii 60 ai secolului trecut. Avea pe atunci în jur de 300 de vaci mulgătoare și pregătea vițele de prăsilă pentru vânzare. În fiecare an se realizau nu mai puțin de 50-60 de vițele de prăsilă, iar de la fiecare vacă se mulgea nu mai puțin de 15 litri de lapte.

„Atunci era totul nou, aveam și tehnică nouă, se făcea reparație în fiecare an, iar acum nu putem deoarece materialele sunt scumpe. Avem nevoie de tehnică nouă pentru că aceasta este foarte veche, nici nu poate fi sudat metalul fiindcă s-a uzat. Și sistemul de aprovizionare cu apă la fel este vechi, e putred totul”, ne-a spus Mihail Darie.

Conducătorul fermei spune că și ferestrele la fel nu-s bune. Încăperile unde stau vitele au nevoie de lumină, iar iarna să nu bată vântul. Acum însă ferestrele sunt foarte rele, iar pentru a opri vântul se pune peliculă, care iarna la ger crapă și nici cald nu ține, nici lumină destulă nu lasă să treacă. Mihail Darie mai zice că înainte întreprinderea avea și o ospătărie, unde puteai să iai masa, acum însă lucrătorii sunt nevoiți să vină cu mâncare de acasă sau să îndure foame toată ziua până se termină munca.

Vițeii cei mai mici sunt hrăniți de trei ori pe zi cu lapte, apoi cei mai mari primesc combicorm, senaj și altele. Tăurașii sunt vânduți, dar vițelele se țin pentru fermă. Vitele mai bătrâne sunt vândute, iar cele tinere completează numărul.

„Dacă am îmbunătăți situația, am produce mai mult lapte, însă avem nevoie de tehnică mai bună. Laptele îl dăm la Uzina de prelucrare de la Bălți, Incomlac. Litrul de lapte costă puțin peste 5 lei. Mai realizăm și în oraș, direct, cu 8 lei litrul”, a spus Mihail Darie.

Anterior, conducerea fermei a vrut să facă o mini-uzină de prelucrare a laptelui, pe loc să-l pasteurizeze, să facă tot acolo și smântână, înghețată. Dar s-a stricat totul, s-a destrămat și nu s-a reușit îndeplinirea acestui plan.

O altă problemă remarcată de Mihail Darie este lipsa accesului direct la Combinatul de carne, care, potrivit lui, acceptă animale doar prin intermediari, iar aceștia la rândul lor procură animalele la un preț derizoriu, care nici nu acoperă cheltuielile de creștere a lor.

‹ adv ›

Anterior, ferma a ajuns să aibă și peste 1500 de capete, erau pline toate încăperile acesteia. Acum ferma are 84 de vaci mulgătoare, circa 100 de vițele de prăsilă, 23 de tăurași, și câțiva vițeluși.

Agrobiznes va reveni cu materiale despre poziția conducerii centrale a instituției, dar și a autorităților în raport cu această fermă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›