joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Soluții inovatoare de la Bayer pentru protecția viței de vie

FOTO. Soluții inovatoare de la Bayer pentru protecția viței de vie

Recomandate

Reprezentanții Bayer AG din România și Republica Moldova le-au prezentat viticultorilor autohtoni, vineri, 3 martie, noi soluții de protecție a plantațiilor de viță de vie. Totodată, specialiștii Bayer le-au explicat producătorilor care este tehnica corectă de aplicare a produselor de uz fitosanitar în plantații viticole.

Doi dușmani ai viticultorilor – Mana viței de vie și Făinarea viței de vie

Igor Copacinschi, manager relaţii cu consumatorii finali Bayer în Republica Moldova. FOTO: Agrobiznes

Igor Copacinschi, manager relaţii cu consumatorii finali Bayer în Republica Moldova, a spus că de ceva timp compania Bayer a identificat noi soluții, mult mai eficiente, de combatere a bolilor cu care se confruntă viticultorii în plantații.

„De câțiva ani am fost provocați să reacționăm din cauza manei viței de vie și făinarii viței de vie. Chiar am avut o zi de câmp în 2016, unde am demonstrat că o aplicare corectă a produselor de uz fitosanitar în fazele sensibile și în poziții corespunzătoare au un efect bun. S-a văzut că pe loturile unde s-a lucrat corect, și recolta a fost mai bună, iar costul unui kg de strugure a fost mai mic. Iar asta este important pentru producătorii de struguri. În decursul ultimilor doi ani, noi am înregistrat unele produse noi. Astăzi le prezentăm viticultorilor două dintre acestea – un produs la mana și altul la făinare – soluții garantate pentru două boli cheie la vița de vie – asta ar fi Profiler și Luna Sensation. Aceste produse sunt dintr-o clasă nouă și au eficacitate mult mai mare la aceste boli”, a explicat Igor Copacinschi.

De asemenea, el a menționat și un alt produs din clasă nouă – Movento, care acționează cu sistemie dublă. Totodată, Copacinschi s-a arătat bucuros de prezența masivă a fermierilor la seminarele organizate de Bayer, mai ales în zilele când s-au început lucrările în câmp.

„Ne bucurăm foarte mult de prezența companiilor și vinăriilor importante care sunt astăzi în sală. Ne bucură faptul că există interes – asta înseamnă că se lucrează în domeniu pentru a obține calitate bună și toți sunt direcționați spre tehnologii mai performante”, a spus acesta.

Cum s-a demonstrat în practică eficiența produselor Bayer

Simion Cerchez-Balțatu, agronom în domeniul protecției plantelor din cadrul companiei Bayer, a precizat că ideea de a lansa un lot demonstrativ în Republica Moldova în privința testării produselor noi a apărut acum doi ani, când viticultorii s-au ciocnit cu plantații întregi afectate de bolile viței de vie.

Simion Cerchez-Balțatu, agronom în domeniul protecției plantelor din cadrul companiei Bayer. FOTO: Agrobiznes

„Ideea de a face un lot demonstrativ a venit în 2015, un an când făinarea viței de vie a provocat pierderi foarte mari în plantații. Atunci, la insistența producătorilor, noi am analizat toate datele și am făcut un lot demostrativ în 2016 unde am prezentat schema noastră de protecție și am împărtașit experiența noastră. Ideea era de a arăta pe viu eficacitatea produselor companiei Bayer, nu doar teoretic de a povesti ceva virtual. Acesta a fost mesajul nostru – produsele sunt eficiente atunci când sunt aplicate corect, în fazele de dezvoltare recomandate”, a spus agronomul Bayer.

Simion Cerchez-Balțatu a mai spus că fermierul, care a permis să fie făcute în propriile plantații loturi demonstrative, a recunoscut că a avut un randament cantitativ și calitativ superior anilor precedenți.

Problema numărul 1 și soluția numărul 1

Sorin Petrache, crop manager pomi fructiferi și viță de vie la Bayer CropScience România, a spus, la rândul său, că Bayer, care alocă 10% din buget pentru cercetări științifice, a elaborat noi produse pentru combaterea uneia dintre cele mai mari probleme a viticultorilor – mana viței de vie.

Sorin Petrache, crop manager pomi fructiferi și viță de vie la Bayer CropScience România. FOTO: Agrobiznes

„O să insistăm asupra manei viței de vie. Cred că este problema numărul 1 și la dumneavoastă în Republica Moldova, și în România, chiar dacă vine puternic din spate făinarea. În anii secetoși, avem din ce în ce mai puține precipitații, totuși, mana rămâne numărul 1. Și aici am venit cu noutatea principală la vița de vie – e vorba de Profiler – produsul ce are la bază fosetil de aluminiu, cea mai sistemică substanță la momentul actual din segmentul viței de vie. Și o să insistăm foarte mult pe acest produs, pentru că este special și are o caracteristică deosebită. În general, produsele se recomandă a fi utilizate succesiv, schimbând substanța activă, folosind produse cu substanțe active diferite. Se recomandă două tratamente succesive cu Profiler pentru a menține conținutul de fosetil în plantă. Fosetilul încă nu a dezvoltat rezistență, nu este sensibil la dezvoltarea rezistenței. Menține foliajul verde, oferă protecție pe timpul înfloritului. Înfloritul este un proces sensibil – deschide porți pentru mai multe boli, mai ales pentru mană”, a explicat Sorin Petrache.

De asemenea, Petrache a spus că viticultorii ar trebui să atragă atenția asupra produselor care conțin zinc – un element important pentru procesele de fructificare a viței de vie.

Impresii de la viticultori

Petru Mihov, reprezentantul companiei Terra Vitis SRL, producător de struguri de soiuri tehnice și de masă din raionul Cahul, a spus că seminarele respective sunt foarte utile și că demult le așteaptă.

Petru Mihov (din dreapta) reprezentantul companiei Terra Vitis SRL. FOTO: Agrobiznes

„În primul rând, am răsfoit din nou cartea – mi-am amintit de niște lucruri pe care le-am învățat înainte. Dar cel mai important sunt noutățile care vin de la compania Bayer în privința protecției plantelor cu niște substanțe active noi, care ne-ar ajuta să le poziționăm în anumite momente care sunt dificile pentru protecția atât a viței de vie, cât și în alte culturi. În zona noastră de sud avem problema cu oidium și de aceea sper că preparatul acesta nou – Luna Sensation – să-l poziționăm acolo unde ne recomandă ei și să avem succese. Și preparatul Movento – avem probleme mari cu puricele melifer la păr. Sperăm că o parte din greutățile de protecție le va lua și Movento”, a spus Petru Mihov.

Culturi biblice

Veaceslav Garkavîi, directorul general adjunct al complexului agricol Kvint din Tiraspol, a spus că portofoliul companiei Kvint în raport cu Bayer este unul voluminos. Produsele de la Bayer sunt foarte importante pentru protecția viței de vie, care ocupă o suprafață de circa 2.000 de ha în stânga Nistrului, a precizat Garkavîi.

Veaceslav Garkavîi, directorul general adjunct al complexului agricol Kvint. FOTO: Agrobiznes

„Mai ales că eu am 70% din plantații de viță de vie în zona de risc”, a mai spus acesta.

Garkavîi a subliniat că încearcă permanent să ajungă la toate seminarele de profil, dar are o singură problemă – nu cunoaște limba română și îi pare rău de acest lucru.

„Aceste seminare sunt foarte importante pentru mine, dar din păcate eu nu cunosc limba română – sunt din Odesa. Mulțumesc Bayer pentru că îmi asigură traducere. Cred că locuitorii din stânga Nistrului pierd multă informație utilă din cauză că nu cunosc româna. Asta nu este bine pentru că nu trebuie să fim dezbinați, dar uniți pentru că facem un lucru comun și politica nu trebuie să se implice în viticultură. Vița de vie, vinul – acestea sunt culturi biblice. Cel mai des în Biblie sunt pomenite pâinea, vița de vie și vinul”, a conschis Garkavîi.

Lupta contra bolilor continuă

Un alt viticultor, Mihai Țurcanu, din raionul Cimișlia, a spus că, la fel, are o colaborare bună cu Bayer și va continua să utilizeze produsele companiei în lupta contra bolilor menționate.

Mihai Țurcanu, Cimișlia. FOTO: Agrobiznes
Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale