‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Un tânăr apicultor din Căușeni a găsit „ac de cojocul” albinelor

FOTO. Un tânăr apicultor din Căușeni a găsit „ac de cojocul” albinelor

‹ adv ›
‹ adv ›

A transformat apicultura din simplă ocupație de familie într-o afacere bazată pe inovații. Este povestea unui tânăr inginer din Căușeni care a fost tentat mereu să dea un suflu nou domeniului apicol.

Inspirat de modele utilizate de apicultori din Canada și SUA, Adrian și-a proiectat stupii de albine la computer. Mierea o extrage cu ajutorul unui aparat automatizat. Abordarea inovativă a unei ocupații tradiționale precum este apicultura a fost posibilă datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană.

Cu ajutorul fondurilor europene Adrian a procurat materialele necesare pentru stupii din cherestea, pe care le-a confecționat el însuși, echipament pentru colectarea mierii și zeci de familii de albine.

„Stupii pe care i-am confecționat ne facilitează lucrările de întreținere și dezvoltare a familiilor de albine. Iarna avem posibilitatea să unim mai mulți stupi la un loc, pe paleți speciali, iar asta ne ajută să păstrăm mai bine căldura”, spune tânărul.

În prezent, Adrian deține 100 de stupi, pe care i-a construit cu mâna lui.

Acum stupina lui Adrian numără peste 100 de stupi, iar mândria cea mai mare sunt cei confecționați din polistiren, un material care înlocuiește lemnul și asigură o cantitate mai mare de miere.

În familia Grițcan pasiunea pentru apicultură este transmisă din tată în fiu.

Tot pentru a spori productivitatea, Adrian practică așa-numitul stupărit pastoral, adică transportă stupii de la un cules la altul, în zone unde sunt plante în floare.

Toamna albinele sunt transportate la iernat într-un spațiu special amenajat în curtea străbunicilor. Bunicul a fost cel care i-a descoperit lui Adrian micile secrete ale meseriei.

‹ adv ›

Anul trecut Adrian și-a vândut marfa în Germania și Austria, iar producția din vara curentă va fi exportată în Italia. Ceara și o mică parte din mierea de floarea soarelui o vinde pentru o companie străină care produce cosmetice.

Și producătorii de miere din stânga Nistrului apelează la serviciile lui Adrian.

Adrian își împărtășește cunoștințele din domeniul producerii de ceară cu apicultorii din stânga Nistrului.

„Suntem producători de ceară, ceea ce e solicitat de mulți apicultori din stânga Nistrului”, spune tânărul.

La distanța de aproape doi ani de la inițierea afacerii, tânărul antreprenor afirmă că și-a îndeplinit obiectivul, dar că nu se oprește aici. Iar pentru a-și moderniza și mai mult stupina, visează să confecționeze stupi din poliuretan – un material care i-ar ajuta să sporească și mai mult producția de miere.

„În primul rând are o durată mai mare de viață, asigură o mai bună izolare termică, este ușor de întreținut, iar producția de miere la asemenea stupi este cu mult mai mare decât la cei tradiționali”, explică Adrian avantajele noilor tehnologii.

‹ adv ›
Până acum doi ani, nu s-a gândit că apicultura poate fi o afacere profitabilă, care să aducă venituri suficiente pentru un trai decent.

Și pentru că apicultura e o activitate sezonieră, Adrian și fratele său Sergiu Grițco dezvoltă și afaceri conexe apiculturii, cum ar fi confecționarea stupilor, ca să aibă de lucru anul împrejur.

Astfel, primăvara și vara sunt ocupați la stupină, iar în sezonul rece se ocupă de confecționarea stupilor, în atelierul improvizat în garajul casei părintești. Spre bucuria lor, comenzile vin din toată țara, iar cererea este din ce în ce mai mare.

Stupii sunt situați departe de drumurile centrale.

Adrian Grițcan este unul din cei 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

Finanțarea a fost obținută în cadrul programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii