Reprezentanța companiei KWS în Republica Moldova a organizat joi, 14 septembrie, un nou seminar demonstrativ dedicat tehnologiei inovative de cultivare a sfeclei de zahăr – CONVISO® SMART, elaborată în parteneriat cu Bayer CropScience. Producătorilor prezenți la eveniment le-au fost prezentate avantajele acestui sistem, în cadrul lotului demonstrativ de sfeclă de zahăr a gospodăriei SRL „Climăuțanul-Agro”, satul Climăuţi, raionul Dondușeni. Acesta a fost al treilea eveniment în cadrul căruia a fost prezentată performanța tehnologiei date, primele fiind organizate pe 8 iunie și 18 august la Mărăndeni.

Cercetările în scopul determinării unei opțiuni adiționale pentru controlul buruienilor la sfecla de zahăr au început încă în anul 2001. Dintre cei 1,5 milioane de indivizi incluși în cercetare doar unul a manifestat toleranță la erbicid, fapt ce a constituit ulterior baza formării și dezvoltării unui nou sistem. Prin metode clasice de selecție a fost identificată și integrată toleranța la inhibitorii ALS în programele de selecție ale KWS, a crea hibrizii CONVISO® SMART, partenerii perfecți ai erbicidului CONVISO® ONE.

Eugen Zuza, directorul reprezentanței companiei KWS în Republica Moldova afirmă că scopul organizării evenimentului constă în familiarizarea participanților cu tehnologia nouă de creștere a sfeclei de zahăr ce poartă denumirea de CONVISO® SMART.

„Această tehnologie constă din 2 elemente: hibridul inovativ SMART de sfeclă de zahăr și erbicidul CONVISO® ONE.  În acest lot sunt incluși 4 hibrizi din seria SMART. Pe lângă hibridul SMART GIOCONDA KWS care se află în al doilea an de testare și este deja recunoscut hibrid de perspectivă de către Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, mai sunt prezentați hibrizii: 7K 718, 7K 717 și 6K 673, care sunt în primul an de testare. În acest câmp mai este prezentat și un sector cu CONVISO industrial, cu o suprafață de 6 hectare, care demonstrează în practică posibilitățile tehnologiei date. Conform datelor preventive (recolta biologică și zaharitatea) putem afirma că hibrizii din generația a doua SMART sunt mai productivi, manifestând rezultate mai bune în aspectul obținerii zahărului la hectar”, a spus Eugen Zuza.

Igor Copacinschi directorul Departamentului Bayer CropScience Moldova afirmă că datorită numărului mai mic de tratamente, erbicidul CONVISO® ONE contribuie la reducerea semnificativă a cantității de substanțe active și CO2, eliberat în mediul înconjurător.

„Un segment al tehnologiei CONVISO este erbicidul care aparține companiei Bayer. Această tehnologie va facilita cultivarea sfeclei de zahăr prin utilizarea redusă a inputurilor în scopul combaterii buruienilor, în comparație cu tehnologia clasică de cultivare care prevede mai multe tratamente. Tehnologia dată prevede 2 aplicații, cu un singur produs ce conține 2 substanțe active (una cu acțiune de contact, iar cealaltă – sistemică) și nu necesită monitorizarea strictă a fazei de dezvoltare a buruienilor. Republica Moldova este printre primele țări, cultivatoare de sfeclă de zahăr, din Europa în care se lansează acest produs, iar în anul 2018 el deja va fi propus producătorilor”.

Vasile Jubârcă, manager regional, reprezentant al companiei KWS SAAT SE, ne-a povestit despre parametrii tehnici care pun în avantaj hibrizii de sfeclă de zahăr ai companiei date.

„Hibrizii de sfeclă de zahăr a companiei KWS prezintă un raport de 35% de aparat foliar și 65% de rizocarp, respectiv, aspect important pentru procesul de cultivare a acesteia. Pe lângă aceasta un avantaj prezintă și nivelul optim de amplasare a rizocarpului în sol, fapt care reduce la minim pierderile de producție a sfeclei în procesul de recoltare. Ce ține de cultura de porumb, aș putea menționa hibridul Kerberos, care este un hibrid timpuriu cu un potențial de producere de 17 tone la hectar. Este prezent în multe plantații industriale, iar Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante îl utilizează ca și martor în procesul de testare a soiurilor noi, fapt care denotă capacitatea înaltă de producere a hibridului dat”.

Alexei Chiriac, directorul SRL „Climăuţanul Agro”, dealer oficial al KWS pe semințe de sfeclă de zahăr, este satisfăcut de posibilitățile oferite de către Sistemul SMART.

„Cultivăm sfecla de zahăr pe o suprafață de 2400 de hectare, iar în anul 2016 hibridul SMART GIOCONDA KWS a manifestat productivitate maximă în comparație cu alți hibrizi cultivați de până acum. Utilizarea tehnologiei date ușurează semnificativ procesul de producere, asigurând combaterea eficientă a buruienilor cu doar două tratamente pe parcursul perioadei de vegetație, fapt ce contribuie la economisirea timpului și a resurselor financiare pe care le cere acest proces. Suntem în așteptarea ofertei de preț pentru pachetul dat și planificăm extinderea suprafețelor cultivate cu acești hibrizi pentru anul viitor”.

Burduja Tudor, inginer-agronom al firmei „Bioalianța”, care cultivă sfecla de zahăr pe o suprafață de 400 hectare afirmă că:

„Activăm pe piață de aproximativ 7 ani și cultivăm hibrizii companiei KWS încă de când am început să cultivăm sfecla de zahăr. Hibrizii acestei companii ne asigură atât o recoltă bună de producție la hectar, cât și procentul înalt de zahăr al acestei producții. Planificăm pentru anul următor să utilizăm și Sistemul SMART, cu care am fost familiarizați la evenimentul de astăzi”.

 

KWS SAAT SE își dorește să fie un partener de încredere în cultivarea eficace a sfeclei de zahăr, porumbului, plantelor oleaginoase, de câmp, cerealiere şi a cartofilor.

LIVE VIDEO transmis de echipa Agrobiznes în direct de la locul evenimentului.

Click aici pentru a deschide galeria foto de la eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here