joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. WeTrade a prezentat loturile experimentale cu rapiță și grâu de la Rogojeni

FOTO. WeTrade a prezentat loturile experimentale cu rapiță și grâu de la Rogojeni

Recomandate

Compania WeTrade a adunat marți, 7 iunie, peste 50 de producători agricoli din întreaga țară. Evenimentul a avut loc în satul Rogojeni, Șoldănești. Echipa Agrobiznes a fost prezentă la fața locului și vine cu mai multe detalii de la eveniment.

Pe un lot experimental al gospodăriei ÎI BVI-Aroma, au fost prezentați mai mulți hibrizi de rapiță, care sunt distribuiți la moment de compania WeTrade. Scopul seminarului în câmp deschis a fost ca producătorii să poată vedea pe teren diverși hibrizi, modul de manifestare a acestora și să afle mai multe secrete din tehnologia cultivării acestei culturi.

De la bun început, Iurie Vasilache, directorul companiei WeTrade, a venit cu un cuvânt de salut și a făcut o scurtă prezentare a companiei pe care o reprezintă.

„Compania noastră este prezentă în R. Moldova de mai bine de 20 de ani. Hibrizii distribuți de noi pot fi întâlniți de la Naslavcea până la Giurgiulești. În teren sunt permanent 12 manageri de vânzări, dotați cu tot ce este nevoie pentru a veni cât mai operativ în sprijinul fermierilor. Pot să spun că ei sunt la dispoziția fermierilor non-stop și propun o gamă largă de semințe agricole, începând cu rapița de primăvară și toamnă; grâu de la Institutul din Krasnodar, Rusia; porumb, iurie-vasilachefloarea soarelui de la companii cu renume mondial cum ar fi Pioneer, Euralis, Limagrain, Saaten-Union. De asemenea, avem în portofoliul de produse sfeclă de zahăr de la companiile renumite Sesvanderhave (Belgia) și Strube (Germania). Împreună cu semințe, specialiștii WeTrade duc în gospodării și tehnologia propriu-zisă. Dacă au plecat de la noi semințele, înseamnă că la pachet producătorii primesc produsele de uz fitosanitar necesare și informații despre tehnologie. Anual numărul de fermieri clienți ai companiei variază de la 450 la 500”.

Compania WeTrade organizează permanent întâlniri teoretice și practice cu fermierii. La începutul fiecărui an agricol, producătorii sunt invitați la seminare teoretice, unde alături de reprezentanții companiilor furnizoare, se face un fel de actualizare a materialului teoretic și se discută despre ceea ce este nou în domeniul selecției culturilor.

De asemenea, WeTrade dispune de o uzină de procesare a semințelor la Soroca, unde se ocupă de creșterea semințelor de culturi agricole, în special grâul de toamnă, prelucrarea și procesarea semințelor de porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr și vinderea acestora pe teritoriul R. Moldova.

Despre seminarul organizat la Rogojeni, Iurie Vasilache a ținut să precizeze că tematica acestuia este „Tehnologie în armonie cu natura, în cazul rapiței de toamnă”. La seminar au venit fermieri din toată republica, care lucrează nemijlocit cu WeTrade și cultivă rapiță de toamnă. De asemenea, au venit reprezentanți ai  companiilor partenere: Lembke (Germania); Euralis (Franța); Adama (Israel) și reprezentanți din conducerea raioanelor Șoldănești și Florești.

„Pe acest lot experimental avem prezentate o gamă largă de hibrizi de la compania Lembke (Germania) și Euralis (Franța). Discutăm astăzi despre tehnologia și recoltarea rapiței în contextul acestui an, dar și despre prețul de achiziționare la rapiță, pentru că se știe că primul ban care vine în gospodărie este de la rapița de toamnă”, a spus Iurie Vasilache.

WeTrade este compania care a adus în țară primele semințe de rapiță. Prin anii 2005-2006, rapița era foarte populară printre producătorii agricoli. În jur de 30 mii de ha se semănau anual. În prezent, din cauza puținelor precipitații din  lunile august-septembrie, susțin specialiștii, suprafețele cu rapiță s-au micșorat.

„În pofida unelor probleme care există, rapița este o cultură profitabilă și ar trebui de semănat. Veniturile depind de atitudinea fiecărui fermier față de această cultură. Dacă se va atârna serios, va avea rezultate bune. Sunt multe gospodării din raionul Ungheni, Bălți, Sângerei etc, care anual seamănă 200-300 ha de rapiță și au succese. Dacă semințele sunt bune, tehnologia este respectată și mai dă bunul Dumnezeu ploaie la timp, avem și roada potrivită”, a declarat directorul WeTrade.

Ulterior, reprezentantul din Ucraina al companiei Lembke (Germania), Vladimir Gisca a prezentat câțiva hibrizi de rapiță ai acestei companii. Ne referim aici la hibrizi mai vechi, dar și la ultimele noutăți în domeniu: Sherpa, Visby, Abakus, Rohan,. El a vorbit despre specificul fiecărui hibrid, tehnologiile de cultivare și aspectele la care trebuie să atragă atenția producătorii agricoli care vor să cultive rapiță.

Vladimir Gisca: „Hibrizii de la Lembke sunt lideri în toată lumea după rezultatele obținute. În Moldova hibrizii noștri se prezintă foarte bine. Vom avea pe acest lot o roadă bogată. Aici puteți vladimir-giscavedea și cei mai noi hibrizi: Sherpa și Xenon. Primul este lider pe piața din Ucraina. Suntem pe piața Moldovei de 11 ani și pot să afirm că aveți un pământ bun pentru rapiță, unde se poate obține peste 5 tone pe ha. Rentabilitatea acestei culturi este bună, dacă se respectă întocmai tehnologia”.

„An de an, în jur de 12 mii-18 mii de ha din republică, sunt semănate cu hibrizi de la compania Lembke. Cele mai multe semințe se vând de la această companie. Este un rezulat foarte bun”, a punctat Iurie Vasilache.

În continuare, Igor Saletchi, reprezentantul companiei Euralis (Franța) a prezentat specificul unor hibrizi ai acestei companii franceze. Vorbim despre hibrizi ca: Es Alonso, Es Neptune, Es Hydromel, Es Mercure.

Producătorul agricol Vitalie Bou, gazda seminarului, a vorbit despre lotul experimental prezentat. El a declarat că seceta și înghețurile au afectat oarecum rapița, dar s-au respectat tehnologiile în ce privește îngrășămintele și este așteptată o roadă bună.

„Lucrăm cu WeTrade de mai mult de 10 ani. Suntem mulțumiți de colaborarea noastră. Pe acest lot avem mai mulți hibrizi de rapiță devitalie-bou toamnă și putem face comparație între ei, pentru a ne putea face planuri în viitor. În general s-au făcut lucrările la timp, cu preparate recomandate de WeTrade, s-a respectat întocmai tehnologia. Trebuie să analizăm rezultatele. Dacă anul este prielnic, rapița aduce un venit bun. După ea rămâne un pământ foarte bun premergător pentru cultura de grâu și porumb”.

Petru Tomuleț, producător agricol din Onești, Edineț ne-a declarat că cunoaște compania WeTrade de petru-tomuletmai mulți ani și îi consideră foarte buni pe piața de hibrizi și produse fitosanitare.

„Am venit aici să vedem cum se comportă rapița, ce particularități are și intenționăm pe viitor să cumpărăm hibrizi”.

Victor Șterbeț, manager semințe compania WeTrade, ne-a spus că astfel de seminare sunt foarte importante pentru producătorii agricoli.

„Ne străduim cât mai des să venim în mijlocul agricultorilor, pentru că doar așa îi ajutăm pe ei să aibă profit. Obișnuim să organizăm evenimente mai mari, dar și seminare zonale, în dependență de cultură. Acum am venit să vedem rapița de toamnă, urmează seminare victor-sterbetreferitor la grâul de toamnă, orzul de toamnă, porumb, floarea soarelui,  sfecla de zahăr etc. Organizăm loturi demonstrative pentru ca gospodarii să vadă în zona lor cum se prezintă o anumită cultură agricolă, deoarece ea are particularitățile ei în diferite zone. Semănăm toți hibrizii împreună și putem vedea diferența. Astfel, producătorii pot să-și aleagă hibridul cel mai potrivit. Suntem zi și noapte la dispoziția producătorilor și nu exagerez deloc. Atunci când are loc semănatul, recoltatul, sau înfloritul, gospodarii ne sună și noaptea”, a declarat managerul WeTrade.

Sergiu Pănuță, reprezentantul companiei Adama, unul dintre partenerii WeTrade, a prezentat produsele fitosanitare care au fost utilizate pe acest lot experimental cu rapiță.

„În condițiile acestui an dificil în combaterea organismelor nocive, produsele companiei au arătat rezultate foarte bune, inclusiv pe acest sergiu-panutalot. Am folosit aici erbicidul Agil, unul foarte bun, care acționează la temperaturi joase. Se deplasează până în punctele de creștere a rădăcinei și este nevoie să fie administrat doar cu o oră înaintea căderii precipitațiilor. Produsul realizează o combatere excelentă a buruienilor problemă. De asemenea, aici a mai fost utilizat erbicidul Leopard. Din fungicide avem mai multe produse, dintre care menționăm Orius”. Precizăm că WeTrade este cel mai mare distribuitor al produselor Adama în țara noastră.

Managerul pe produse de uz fitosanitar al companiei WeTrade, Savelii Boșneac, a declarat că pe lotul experimental a fost aplicată schema de protecție a companiei.

„În portofoliul nostru de produse de uz fitosanitar avem un spectru larg de produse care ne permit să creștem toate culturile cheie de câmp. Suntem primii în ce privește rapița. Avem o echipă de profesioniști, care oferă consultanță de la semănat până la recoltat, adică savelii-bosneactot ce ține de erbicizare, prelucrare cu insecticide, fungicide etc. Gospodăriile care prelucrează rapița după schema noastră, chiar dacă condițiile climaterice nu sunt prea bune, au rezultate mari. Am observat că în țară este o tendință de creștere a nivelului de a face agricultură. Se aplică mai multe îngrășăminte, se fac mai multe prelucrări pe frunză la culturi. Gospodarii înțeleg că dacă investești, atunci roada este bună. De fiecare dată când adunăm fermierii, ne străduim să le spunem toate elementele tehnologice care au fost aplicate, dar și care ar fi trebuit aplicate, dar din diverse motive nu s-a reușit. Pentru producători este important să respecte tehnologia și să urmeze sfaturile managerului nostru din regiunea lui”.

Producătorul agricol Vasile Popa din Negureni, Telenești, susține că importanța acestor seminare nu se pune îndoială.

„Pe teren noi ne implicăm mai mult practic, astfel că unele lucruri teoretice le trecem cu vederea. La seminarele respective reînnoim vasile-popainformațiile și aflăm ceva nou în aplicarea tehnologiilor moderne. Am venit să văd cum se comportă rapița, care este o cultură cam pretențioasă la condițiile climaterice, totuși aș vrea să introduc rapița în asolament. Trebuie să încerc terenul, măcar și pe o suprafață nu prea mare. Colaborez cu WeTrade de mai mult timp. Am luat de la ei produse de uz fitosanitar și semințe de grâu Tania de la Institutul din Krasnodar”.

La seminar au mai fost prezenți reprezentanți ai companiei TerraTarsa din Ucraina. Dumitru Gogolev a menționat că de trei ani colaborează cu WeTrade.

„Pe acest lot experimental s-au folosit unele din produsele noastre. Vorbim despre produse din gama Novalon, care sunt un fel de hrană dumitru-gogolevpentru frunzele de rapiță. Avem produse și pentru alte culturi. Dacă se utilizează corect, produsele noastre au rezultatre bune. În cazul rapiței, este o cultură care iubește borul. Din cauza deficitului de bor, acesta trebuie suplinit prin prelucrarea frunzelor”.

Ulterior, participanții s-au deplasat spre alt lot al aceleiași gospodării, semănat cu grâu soiul Krasnodarskaia 99 din Krasnodar, Rusia. Victor Șterbeț, manager semințe WeTrade, a precizat că în Moldova s-a adus soiurile semi-pitice și pitice de grâu, care nu se culcă. „Suntem unicii distribuitori ai soiurilor Institutului din Krasnodar. Sunt soiuri care au un pai puternic și nu au mai mult de un metru în înălțime. Recomandăm soiurile Krasnodarskaia 99 și Tania, dar și soiul de orz Kondrat. Krasnodarskaia 99 este un soi semi-pitic, înălțimea 90 cm, forma la spic este cilindrică și are calități bune pentru panificație. Are glutenul peste 24% și este rezistent la tăciunele pufos și la secetă”.

Pentru cei prezenți la seminar WeTrade a oferit o reducere de 3-5% la procurarea semințelor. Majoritatea participanților la eveniment și-au exprimat părererea precum că rapița are potențial în R. Moldova, doar că este nevoie de atenție și respectarea strictă a tehnologiilor și astfel succesul este garantat.

„Astfel de seminare trebuie organizate cât mai des și să fie cât mai practice, deoarece mulți tineri vor să înceapă să facă agricultură, dar nu prea gheorghe-strelciuccunosc multă informație. La fel ne dorim o conlucrare eficientă între producătorii agricoli și companii, o mai multă înțelegere din partea acestora atunci când întârziem cu plata pentru produse fitosanitare și hibrizi, pentru că în condițiile noastre de muncă, nu este foarte ușor”, ne-a spus Gheorghe Strelciuc, producător agricol din Pohoarna, Șoldănești.

La final, Iurie Vasilache, directorul WeTrade a menționat că pe viitor compania își propune să se dezvolte tot mai mult și să propună hibrizi și produse fitosanitare cât mai performante, care să aducă venituri bune pentru ambele părți.

Mai jos găsiți o Galerie Foto de la fața locului.

Citește și ›

Advertoriale