‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriHEKS Moldova implementează "Școala de Cîmp a Fermierului"

HEKS Moldova implementează „Școala de Cîmp a Fermierului”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul „Facilitarea accesului fermierilor mici şi mijlocii din zona de sud a Moldovei pe piaţa locală şi pieţele de export” este implementat de către Fundaţia Reprezentanţa din Republica Moldova a Fundaţiei Elveţiene „HEKS” (http://www.heks.ch/en/worldwide/europa/moldova/).

Unitatea de Implementare a Proiectului utilizează principiul de abordare „Making Markets Work for the Poor” (M4P) http://en.wikipedia.org/wiki/M4P şi urmăreşte drept obiectiv reducerea sărăciei în rîndurile fermierilor mici şi mijlocii, producători ai strugurilor pentru masă şi legumicultori în partea de sud a Moldovei prin creşterea durabilă a veniturilor. Una din intervențiile proiectului este facilitarea accesului fermierilor mici și mijlocii la informații și cunoștințe prin intermediul ” Școlii de Cîmp a Fermierului” (ȘCF).

Școala de Cîmp a Fermierului (Farmer Field School http://en.wikipedia.org/wiki/Farmer_Field_School) este un model durabil de asistență tehnică și permite aplicarea imediată în practică a experienței acumulate. Este o metodă de instruire a fermierilor necesară în economia contemporană de piaţă.

Principiile fundamentale în „Școala de Cîmp a Fermierului”:
• Creșterea unor culturi sănătoase;
• Înţelegerea și valorificarea corectă a agroecosistemului;
• Monitorizarea permanentă a cîmpurilor;
• Transformarea fermierilor în specialiști;

În general Școala de Cîmp a Fermierului (ȘCF) constă dintr-un grup de fermieri, producători ai strugurilor pentru masă sau crescătorii de legume avînd aceleași interese comune. Aceștia se adună regulat în cîmp și studiază „Cum și De ce” pe module specifice perioadelor ciclului de producere.

Școala de Cîmp a Fermierului servește drept o platformă de schimb a cunoștințelor și a informațiilor precum și de schimb a experienței printre fermierii participanți. Grupuri de fermieri se întîlnesc regulat pe perioada unui ciclu sezonier al produsului fiind ghidați de către un specialist experimentat.

‹ adv ›

ȘCF are un caracter participativ iată de ce fermierii în colaborare cu specialistul decid împreună tipurile de intervenții. Acesta permite ca fermierii să se afle într-un proces continuu de învățare prin îmbinarea teoriei și practicii.

Elementele fundamentale ale Școlii de Cîmp a Fermierului:

Grupul – Același grup de persoane, care se adună periodic pe întreg ciclu al produsului.
Cîmpul – Servește drept adevăratul material didactic, furnizează toate materialele de studii și pune în fața fermierilor atît problemele reale cît și soluțiile adecvate.
Facilitatorul – Este un specialist experimentat selectat si contractat de către grupul de fermieri. Este o persoană competentă cu experiență practică. Discuțiile/interacțiunile dintre fermieri este la fel o metodă importantă de comunicare și respectiv consolidare a cunoștințelor.
Studiul – Subiectele de studiu a produsului se concentrează pe întregul sezon/ciclu de producere. Numărul de întruniri este stabilit de comun acord pe parcursul unui an.
Finanțarea – În general aceste tipuri de seminare practice nu sunt costisitoare și este o metodă de transmite a cunoștințele către fermieri care este accesibilă, mai mult ca atît anume în așa anturaje fermierii nu se stingheresc și spun problemelor pe nume. Costurile majore sunt remunerarea specialistului la acoperirea cărora contribuie și grupul de fermieri.

‹ adv ›

Rezultate Școlii de Cîmp a Fermierului în rîndul fermierilor:
→ Creșterea capacităților de analiză a producției/plantațiilor și identificarea constrîngerilor;
→ Testarea soluțiilor posibile cu scopul de a crește productivitatea (cantitativ și calitativ);
→ Stabilirea unor grupuri de fermieri neformali cu perspective de consolidare;
→ Sunt exemple de fermieri participanți care decid să antreneze alți membri ai comunității lor astfel asigurînd multiplicarea bunelor practici;

Rezultate așteptate/avantaje ȘCF la nivelul asociaţiilor de profil, ONG-uri și prestatorii de servicii:
→ ȘCF poate fi ușor integrată în servicii de extensiune (informare și consultare)
→ Este un model de asistență tehnică durabilă a serviciilor de extensiune
→ Costuri mici de implicare
→ Posibilitatea de extindere a produselor/serviciilor și la alte asociații locale/naționale
→ ȘCF permite interacțiunea fermierilor, schimburi de informații, ce asigură acoperirea cererii de informații solicitate din partea fermierilor

ȘCF este utilizată drept o metodă de prestare a serviciilor de asistență tehnică durabilă de către: asociații de profil, ONG-uri și alţi prestatori ai serviciilor de extensiune. Pentru persoanele interesate, cofinanțator al ȘCF – Fundaţia Reprezentanţa din Republica Moldova a Fundaţiei Elveţiene „HEKS”

Oficiul Chișinău: Str. Bănulescu Bodoni 57/1, of.218, 220
E-mail: [email protected]
Mobil: 069281148

Oficiul Cahul: str.31 august, blocul № 4-b/3,
E-mail: [email protected]
Mobil.: 060543466

ȘCF este implementată în colaborare cu: Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor pentru Masă din Moldova (APESM) http://www.apesm.md/, Asociația Producătorilor Struguri pentru Masă din Cahul (APSM), Asociaţia Obştească Centrul de Informare şi Consultanţă „Agroservice”, Asociaţia Obştească Centrul de Informare şi Consultanţă „Dialog”

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›